PDA

Zobacz pełną wersję : Portfolio fotograficzne modelki

Nawrot
22-05-2008, 14:05
Robię portrety w sumie od niedawna, w przeciwieństwie do zajmowania sie fotografia. Ostatnio jakaś dziewczyna zobaczyła moje zdjęcia i zostałem poproszony przez nia o wykonanie portfolio fotograficznego (40 zdjęć). To tak nie owijając w bawełne.... zupełnie nie wiem jaką kwotę za taką sesję mogę wziąć. Ja jako fotograf amator... Czy są jakieś mniejwięcej ustalone ceny?

Vitez
22-05-2008, 14:53
Ja jako fotograf amator... Czy są jakieś mniejwięcej ustalone ceny?

"Chciałbym jeździć samochodem ot tak, codziennie, tylko do pracy i z powrotem i chcę kupić samochód. Czy są jakieś mniej więcej ustalone ceny samochodów do takiego zastosowania?"

Takiej klasy zadałeś pytanie.

A odpowiedź: zależy na ile się cenisz.
Jeśli chcesz na tym zarabiać a dopiero zaczynasz i dziewczyna ładna to radzę zrobić zdjęcia "za pozowanie" , oddać odbitki z kilku najładniejszych i resztę na CD (inwestycja, 15x21 to ok 1 zł/szt.), na odbitkach małe nalepki/piecząteczki z tyłu ze swoimi danymi. Jak będzie oglądała i pokazywała znajomym to od razu znajdziesz kolejne chętne... po kolejnych kilku sesjach za pozowanie postęp zacznie być geometryczny i już możesz zacząć brać 50, 100, 200 itd zł za sesję - w miarę wzrostu doświadczenia, renomy, chętnych, poprawy portfolio itd.

MIC_a
22-05-2008, 14:59
najlepiej dogadaj sie jakos z modelka :D

Nawrot
22-05-2008, 15:14
"Chciałbym jeździć samochodem ot tak, codziennie, tylko do pracy i z powrotem i chcę kupić samochód. Czy są jakieś mniej więcej ustalone ceny samochodów do takiego zastosowania?"
no moze lekka przesada :) w kazdym razie nigdy sie nie interesowalem tego rodzaju zarabianiem kaski i chcialem sie mniejwiecej zorientowac,a nawet bardziej poznac zdanie innych.

tez to, ostatecznie napisalem, ze nie nastawiam sie na zarobienie nie wiem jakiej kasy i ze pewnie sie jakos dogadamy :)

poss
22-05-2008, 15:15

ta... i weź 2, no może 3 razy :D

robgr85
22-05-2008, 15:44
ta... i weź 2, no może 3 razy :D

LOL.

do autora tematu: skoro nie chcesz zarabiać w ten sposób to dlaczego pytasz się ile za to wziąć kasy. Zrób za darmo i tyle, albo podaj taką cenę że jej się odechce robić u Ciebie portfolio.

edit: dziewczyna wybrała Ciebie na twórcę portfolio oglądając Twoje zdjęcia macro?

arturs
22-05-2008, 16:56
A ja bym poradził jeszcze jedną rzecz.. jak chcesz także sobie zbudować portfolio to spisz "kawałek umowy" gdzie będziesz miał napisane że dostajasz prawo majątkowe do dysponowania zdjęciami, a dziewczyna w zamian za pozowanie dostaje zdjęcia do wykorzystania w potrfolio (i nigdzie więcej komercyjnie) i płaci jakieś tam pieniądze za sesję (ile to napiszą ci inni). Ochroni cię to przed sytuacją że w zasadzie będziesz miał zrobione zdjęcia i nie bedziesz mógł tego nigdzie pokazac (bo dziewczynie sie "odwidzi") a ona tych zdjęć nie będzie mogła wykorzystac gdzie indziej niż tylko do promowania "siebie", ale już gdzieś sprzedać ich nie będzie mogla

Soundman
23-05-2008, 11:37
Ja też uważam że powinieneś się dogadać z tą modelką za pozowanie potem uaktualnić portfolio na stronie a ona napewno ma koleżanki które będą też chciały zdjęcia itd ale nie mam na myśli tego żebyś wciąż wszystko robił za darmo tylko potraktował to i może kilka następnych tego typu zleceń jako uzupełnienie własnego portfolio i reklamę potem już jak nie zaczniesz brac kasy za to co robisz to kazdy będzie chciał za darmo,,,,