Zobacz pełną wersję : Portfolio fotograficzne modelki
Robię portrety w sumie od niedawna, w przeciwieństwie do zajmowania sie fotografia. Ostatnio jakaś dziewczyna zobaczyła moje zdjęcia i zostałem poproszony przez nia o wykonanie portfolio fotograficznego (40 zdjęć). To tak nie owijając w bawełne.... zupełnie nie wiem jaką kwotę za taką sesję mogę wziąć. Ja jako fotograf amator... Czy są jakieś mniejwięcej ustalone ceny?
Ja jako fotograf amator... Czy są jakieś mniejwięcej ustalone ceny?
"Chciałbym jeździć samochodem ot tak, codziennie, tylko do pracy i z powrotem i chcę kupić samochód. Czy są jakieś mniej więcej ustalone ceny samochodów do takiego zastosowania?"
Takiej klasy zadałeś pytanie.
A odpowiedź: zależy na ile się cenisz.
Jeśli chcesz na tym zarabiać a dopiero zaczynasz i dziewczyna ładna to radzę zrobić zdjęcia "za pozowanie" , oddać odbitki z kilku najładniejszych i resztę na CD (inwestycja, 15x21 to ok 1 zł/szt.), na odbitkach małe nalepki/piecząteczki z tyłu ze swoimi danymi. Jak będzie oglądała i pokazywała znajomym to od razu znajdziesz kolejne chętne... po kolejnych kilku sesjach za pozowanie postęp zacznie być geometryczny i już możesz zacząć brać 50, 100, 200 itd zł za sesję - w miarę wzrostu doświadczenia, renomy, chętnych, poprawy portfolio itd.
najlepiej dogadaj sie jakos z modelka :D
"Chciałbym jeździć samochodem ot tak, codziennie, tylko do pracy i z powrotem i chcę kupić samochód. Czy są jakieś mniej więcej ustalone ceny samochodów do takiego zastosowania?"
no moze lekka przesada :) w kazdym razie nigdy sie nie interesowalem tego rodzaju zarabianiem kaski i chcialem sie mniejwiecej zorientowac,a nawet bardziej poznac zdanie innych.
tez to, ostatecznie napisalem, ze nie nastawiam sie na zarobienie nie wiem jakiej kasy i ze pewnie sie jakos dogadamy :)
ta... i weź 2, no może 3 razy :D
ta... i weź 2, no może 3 razy :D
LOL.
do autora tematu: skoro nie chcesz zarabiać w ten sposób to dlaczego pytasz się ile za to wziąć kasy. Zrób za darmo i tyle, albo podaj taką cenę że jej się odechce robić u Ciebie portfolio.
edit: dziewczyna wybrała Ciebie na twórcę portfolio oglądając Twoje zdjęcia macro?
A ja bym poradził jeszcze jedną rzecz.. jak chcesz także sobie zbudować portfolio to spisz "kawałek umowy" gdzie będziesz miał napisane że dostajasz prawo majątkowe do dysponowania zdjęciami, a dziewczyna w zamian za pozowanie dostaje zdjęcia do wykorzystania w potrfolio (i nigdzie więcej komercyjnie) i płaci jakieś tam pieniądze za sesję (ile to napiszą ci inni). Ochroni cię to przed sytuacją że w zasadzie będziesz miał zrobione zdjęcia i nie bedziesz mógł tego nigdzie pokazac (bo dziewczynie sie "odwidzi") a ona tych zdjęć nie będzie mogła wykorzystac gdzie indziej niż tylko do promowania "siebie", ale już gdzieś sprzedać ich nie będzie mogla
Soundman
23-05-2008, 11:37
Ja też uważam że powinieneś się dogadać z tą modelką za pozowanie potem uaktualnić portfolio na stronie a ona napewno ma koleżanki które będą też chciały zdjęcia itd ale nie mam na myśli tego żebyś wciąż wszystko robił za darmo tylko potraktował to i może kilka następnych tego typu zleceń jako uzupełnienie własnego portfolio i reklamę potem już jak nie zaczniesz brac kasy za to co robisz to kazdy będzie chciał za darmo,,,,