Zobacz pełną wersję : 450D bateria zsilająca pamięć
Witam,
Może ktoś wie jak sie dostać do tej baterii. Próby delikatnego podważania nic nie dały.
Pozdrowienia, swnw.
Cieńkie szczypce precyzyjne powinny załatwić sprawę (np. takie jakie stosuje się do precyzyjnego pozycjonowania drobnych elementów elektronicznych na płytkach PCB).
Cieńkie szczypce precyzyjne powinny załatwić sprawę (np. takie jakie stosuje się do precyzyjnego pozycjonowania drobnych elementów elektronicznych na płytkach PCB).
Ale co nimi robić? Próbowalem szczypce jakie mam wsunąć w szczelinę jaka jest widoczna po wyjęciu głównej baterii i unieść do góry - ani drgnie :(.
swnw
zajrzyj do instrukcji i upewnij się że próbujesz dobrze otworzyć ... jeśli kierunek otwierania masz dobry to spróbuj mocniej
i nie dubluj wątków... jak założyłeś jeden to czekaj na odpowiedź, a nie zakładaj drugiego identycznego
zajrzyj do instrukcji i upewnij się że próbujesz dobrze otworzyć ... jeśli kierunek otwierania masz dobry to spróbuj mocniej
i nie dubluj wątków... jak założyłeś jeden to czekaj na odpowiedź, a nie zakładaj drugiego identycznego
Mam problem z internetem i długo nie widzialem tego pierwszego, wysłałem drugi, pojawiły sie oba.
Na dpreview twierdzą, że tej baterii nie da sie wyjąć, może maja rację bo obejrzałem miejsce gdzie jest zainstaslowana przez lupe zegarmistrzowską. Widać ją ale nie widać na sciance aparatu żadnej szczeliny, która pozwalałaby sądzić, że podważanie coś da. Trochę dziwne.
Pozdrowienia, swnw.
jeśli się nie da wyciągnąć, to może canon władował tam akumulatorek, który ładuje się od głównej baterii i nie ma klapki, bo nie jest potrzebna? Oczywiście z punktu widzenia Canona bateria musi cały czas działać, żeby trzymać ustawienia i nie przewidująoni wyciągania jej w celu "resetu"
Wystarczy zajrzeć do <baczność> instrukcji <spocznij>... :/ Bateria od zegarka w 450D jest wbudowana, ładowalna. (mam angielskiego pdf-a: "secondary battery"). Może to być akumulator albo supercap jakiś.
Wystarczy zajrzeć do <baczność> instrukcji <spocznij>... :/ Bateria od zegarka w 450D jest wbudowana, ładowalna. (mam angielskiego pdf-a: "secondary battery"). Może to być akumulator albo supercap jakiś.
Ściągnąłem. page 183: Date/time backup battery: Built-in secondary Battery
W polskiej instrukcji też na stronie 183 - przeoczyłem.
Dzięki.
swnw.