PDA

Zobacz pełną wersję : Fioletowy polar HOYA

miszka
25-05-2005, 14:21
Witam,

Kiedy za czasow G5 mialem taki sam pola na f/52 bylem bardzo zadowolony, niebo az krzyczalo z ekranu, kolory zywsze niz bez, ogolnie ok.
Na lcd nie bylo widac roznicy z filtrem i bez niego.

Po przesiadce na 300 i jakims czasie uzywania i nadejsciu wakacji, kupilem hoye.
Zakladam ja na obiektyw i jakos ciemno sie zrobilo. Patrze na swiatlomierz i strzalka po zalozeniu leci w dol.
Czy to normalny objaw ?

Mikolaj

akustyk
25-05-2005, 14:22
tak.to normalne

miszka
25-05-2005, 14:32
Srednio ile zabiera swiatla ?

CYNIG
25-05-2005, 14:45
Srednio ile zabiera swiatla ?

okolo 2 dzialek

miszka
25-05-2005, 14:59
Hm.... troszke duzo. No ale w sumie polarka sie uzywa do zdjec outside i przy ostrym sloncu, wiec to nie problem.

A tak w temacie, jaki ND polecicie ?

Vitez
25-05-2005, 16:13
Hm.... troszke duzo. No ale w sumie polarka sie uzywa do zdjec outside i przy ostrym sloncu, wiec to nie problem.

Ale tez mierzy sie raczej przed zalozeniem polara?

Np komplecik Hoya HMC x4 oraz x8 (czasem potrzebny jeden, czasem drugi, czasem oba :roll: ) stad: http://www.sklepfotograficzny.pl/sklep.foto/filtry_hoya/

miszka
25-05-2005, 16:21

"Zakladam ja na obiektyw i jakos ciemno sie zrobilo. Patrze na swiatlomierz i strzalka po zalozeniu leci w dol."

CYNIG
25-05-2005, 16:40

??????
mozesz to rozwinac? chyba ze miales na mysli szara polowke

Vitez
25-05-2005, 16:55
??????
mozesz to rozwinac? chyba ze miales na mysli szara polowke

Co mam rozwinac? Przeciez zadalem pytanie a nie napisalem stwierdzenie?
Pytam sie - czy przed zalozeniem polara trzeba zmierzyc czy po, bo chwilke pogooglalem i sa rozne szkoly.

Ja tam mierze juz z zalozonym :roll: a ewentualne bledy pomiaru koryguje z RAWa... ale wolalbym sie upewnic - gdybym chcial kiedys slajdy naswietlac to ich juz tak latwo nie skoryguje.

Krzychu
25-05-2005, 18:15
Co mam rozwinac? Przeciez zadalem pytanie a nie napisalem stwierdzenie?
Pytam sie - czy przed zalozeniem polara trzeba zmierzyc czy po, bo chwilke pogooglalem i sa rozne szkoly.

Mierzy się zdecydowanie po założeniu, przy ustawieniu kiedy najmniej polaryzuje... I to jest chyba jedyna szkoła z którą się kiedykolwiek spotkałem...
Chyba że będziesz mierzył przed i dodasz korekcję, problem w tym że polar zależnie od ustawienia zabiera różną ilość światła, więc nie do końca wiadomo jaka ta korekcją ma być (mówię o korekcji na światło zabierane przez filtr a nie korekcji pomiaru na odchyłkę od średniej szarości).

Ja tam mierze juz z zalozonym :roll: a ewentualne bledy pomiaru koryguje z RAWa... ale wolalbym sie upewnic - gdybym chcial kiedys slajdy naswietlac to ich juz tak latwo nie skoryguje.

Może być ciężko ;-)

Vitez
25-05-2005, 18:37
No to znaczy ze do tej pory dobrze mierzylem i tego sie bede trzymal 8) (tylko z puszka analogowa sie nie wyrobie do tych wakacji :? ).

akustyk
25-05-2005, 20:18

jesli wystarcza Ci 2 dzialki to kup ND4. mocniejsze ND8 maja tendencje do przebarwien (przeklamuja kolory) i trzeba sie bawic w dodatkowe korekty.

konkretne filtry... Hoya HMC jest OK. na allegro czasem mozna dostac Hame i szczerze mowiac tez sobie ich szaraki chwale.

CYNIG
26-05-2005, 13:21
Mierzy się zdecydowanie po założeniu, przy ustawieniu kiedy najmniej polaryzuje... I to jest chyba jedyna szkoła z którą się kiedykolwiek spotkałem...

musze przyznac ze pierwszy raz slysze o takiej metodzie. Przeciez w tym przypadku pomiaru dokonujesz wlacznie ze swiatlami ktore potem moga byc wyciete.

Moja metoda pomiaru jest nieco inna. Najpierw krecac polarem rownowaze kontrasty sceny, potem mierze "spotem" swiatlo a nastepnie wprowadzam korekty naswietlania uzaleznione od charakteru sceny i efektu jaki zamierzam osiagnac. Do czasu nabycia cyfrowki robilem wylacznie na slajdach i ta metoda mi sie sprawdzala (co nie znaczy ze jest jedyna i najlepsza:) )