Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tomek Sikora

Tezet-gdynia
21-05-2008, 00:40
No i znowu nie znalazlem na forum moim zdaniem wartej uwagi Postaci. Na dodatek Polak ;)

http://www.tomeksikora.com/

Warto wejsc? Moim zdaniem tak ! ;)

Mellan
21-05-2008, 00:47
Pan Sikora ma niewątpliwe przygotowanie plastyczne pierwszej próby.
Jakość drugo-trzeciorzędna....ale kompozycje, zestawienia kolorystyczne, designing, pomysłowość(doświadczenie) nie budzi kwestii. Bardzo ciekawa galeria, warto podpatrzeć...!

1jac
21-05-2008, 16:15
Po chwili oglądania staje się to wszystko monotonne.

pjolo
25-05-2008, 22:27
Monotonne ,jakosc drugo-trzeciorzedna !
Smieszni jestescie.

Vitez
26-05-2008, 18:07
Smieszni jestescie.

I to jest dopiero argument na poziomie! Szacuneczek!

;-)

krwisty
28-05-2008, 10:19
argument, nie argument. ale mowic o Tomku Sikorze, ze jakosc jest trzeciorzedna moze powiedziec tylko ktos nie majacy pojecia jak powstaja takie zdjecia :-)
pozdrawiam

arturs
28-05-2008, 21:20
argument, nie argument. ale mowic o Tomku Sikorze, ze jakosc jest trzeciorzedna moze powiedziec tylko ktos nie majacy pojecia jak powstaja takie zdjecia :-)
pozdrawiam

A co to ma do rzeczy..??
zdjęcia owszem, ciekawe ale co ma do rzeczy to jak powstają, zdjęcie ma się bronić tym co na nim i treścią którą przekazuje a nie to jak powstało.. a teksty w stylu "śmieszni jetescie" raczej mówią o ich autorze a nie o zdjęciach.. pierwsze co pomyślałem jak przeczytałem tytuł to to że jak po tylu kilometrach na nartach i godzinach na strzelnicy chce się temu gościowi robić zdjęcia?? nie muszę znać wszystkich fotografujących i tego że są mniej czy bardziej znani - dla mnie Tomek Sikora to biathlonista a nie fotograf (wiem że to nie ten sam, ale...).. a zdjęcia mają same się bronić a nie być bronione nazwiskiem autora.. choćby to był nie wiem kto..

Mellan
28-05-2008, 21:51
Czuję się pociągnięty za tą jakość :confused:
Jak napisałem, jest tam mnóstwo świetnych kompozycji i pomysłów, które warto podpatrzeć.
Pierwsza część mojej wypowiedzi odnosiła się do niedbałości technicznej (bliki, brak detali w przejściach tonalnych, szumy itp). Duża część wygląda jak zeskanowana byle czym i zapisana mspaintem. Zwyczajnie przy odrobinie woli można było lepiej je przełożyć na cyfrowe wersje. Chyba, że taka pop'owość jest zamysłem autora. Nie rozumiem jak można było takie zdjęcia tak technicznie opakować i tyle.
Być może nie mam pojęcia "jak powstają takie zdjęcia", nie o to chodzi. Mówię jedynie o jpeg'ach.
Nie wypowiadam się o Tomku Sikorze (nie interesuję się sportem).

krwisty
28-05-2008, 22:42
fakt poskanowania tego tak, to jedna sprawa. ale Tomek Sikora (fotograf) to jedna z bardziej znanych postaci na naszym polskim rynku foto i przy tym fantastyczna osoba. kolory, ktore was uderzyly na niektorych pracach, to w wiekszosci kolorowane farbami baryty, niesamowita sprawa. wiele niesamowicie swiadomie skomponowanych multiekspozycji. jednoczesnie jako artysta Tomek Sikora nie podaza jedna obrana sciezka, a ciagle zaskakuje nowymi pomyslami i realizacjami.

nie wiem czym sie tu tak obruszac ;)

Vitez
29-05-2008, 04:39
nie wiem czym sie tu tak obruszac ;)

Spróbuje obrazowo... kucharz przyrządza pyszne danie (dajmy na to jakieś wypaśne spaghetti) , długo przygotowuje, przyrządza, przyprawia... a potem wybiera to łapą z garnka i rzuca na ziemię mówiąc "jedzcie" .
Tak mniej więcej wygląda sposób 'podania' odbiorcom niedbale zeskanowanych prac opisywanego tu autora.
Prace, pomysły, technika wykonania - na pewno zasługują na szacunek. Jednak sposób zdigitalizowania wygląda na "tak na odwal się" - iście artystyczne podejście ;) .

MacGyver
29-05-2008, 08:17
Zdjęć nie chcę oceniać, bo taki styl i techniki po prostu mi się nie podobają, więc nie będę obiektywny. Niemniej jeśli ktoś decyduje się na prezentowanie swoich zdjęć w internecie to pliki powinien przygotować tak, aby dobrze prezentowały się na ekranach monitorów, inaczej cała zabawa ma taki sens jak wydanie albumu z malarstwem, wydrukowanego w rolowej drukarni na gazetowym papierze.

airhead
29-05-2008, 23:07
ten pan w tytułu ma też bardzo fajną galerię na Saskiej Kępie w Warszawie

wielgus
05-06-2008, 16:26
Zgadzam sie. Podane mega niechlujnie.

artprof
15-12-2008, 15:09
no cóż, flash itp., wodotryski i mega konstrukcje na www. nie oznaczają wartości fotografika. Jego (T.Sikora) ujęcia w studio w NY są cenione na pułapie 2/3k $, a pukają do niego ci najmożniejsi (Timbeland, Ice-T)

krynolina
15-12-2008, 23:03
zdjęcia Sikory sa odtrutką na plastiki i super jakość kolegów z markami w rękach. są inne.
dlaczego jessica dimmock pokazując takie: http://www.jessicadimmock.com/gallery1.html zdobywa tytuly i nagrody a ty nie? bo zdjęcie choć nie robione eLką jest o czymś.

artprof
15-12-2008, 23:36
praca j.dimmock to "grangeropotage", to trzeba lubić, to jest jak strzał w pysk, albo oglądasz, walczysz i chłoniesz wszystko, albo odchodzisz i nie wiesz co się stało...
T.Sikora uskutecznia starą szkołę (E.Hartwig) w nowych czasach i mu się to udaje.

amroz
16-12-2008, 22:13
pomysły ciekawe. dużo nietuzinkowych zdjęć.