Zobacz pełną wersję : Ubytki w gumie uszczelniającej
asdfasfd
20-05-2008, 17:34
Czy zdarza wam się robić ubytki w gumie uszczelniającej (tej z tyłu obiektywu)? Nie wiem czemu, ale czasami jak szybko zmieniam obiektywy to tak się coś zahaczy, że kawałek odpada. W 17-40 mam już dwie "dziurki" - małe, ale są.
Może to ja coś źle robię...?
Nie rób jaj. Jak się "zachaczy" ? O co ? Może twój obiektyw jest już leciwy i trzymany był w złych warunkach (słońce, wysokie temperatury np.za szybą samochodu). Kurcze. W gumie dziurki to niebezpieczne ;) . U mnie guma (uszczelniająca 17-40) jest w całości.
yogi-bear
20-05-2008, 20:30
Nie wiem kiedy i w jakich okolicznościach, uszczelnienie 70-200 2.8IS się poprzerywało troszkę. Cóż... ;-)
u mnie w kicie raz ta guma w całości.. wypadła O_o
wcisnąłem na miejsce i działa :]
mi w 16-35 po kilku miesiącach też się 2 dziurki zrobiły. a nie jestem reporterem wojennym tylko ślubnym:)
Od kiedy kit jest uszczelniany :?: :!:
Od kiedy kit jest uszczelniany :?: :!:
Nie załapałeś. Kit nie jest uszczelniany. Senner miał na myśli tą gumę (plastik?) dookoła tylnej soczewki.
Czy zdarza wam się robić ubytki w gumie uszczelniającej (tej z tyłu obiektywu)? Nie wiem czemu, ale czasami jak szybko zmieniam obiektywy to tak się coś zahaczy, że kawałek odpada. W 17-40 mam już dwie "dziurki" - małe, ale są.
Może to ja coś źle robię...?
To serio pytanie, czy dla jaj?! Jeśli serio, to: nic nie robisz źle. Używasz obiektywów. Tak samo jak samochodu czy lodówki. Się czasem coś zużywa. Jedni są bardziej, inni mniej staranni, a czasem okoliczności wymuszają zbyt szybką, nerwową wymianę. Wtedy się może "zdarzyć". Trudno, autem też każdy kiedyś wjechał na zbyt wysoki krawężnik....
asdfasfd
22-05-2008, 09:20
Pytanie było na serio, może i głupie. Po prostu zawsze jakoś szybko zużywam sprzęt, w sensie, że tu zahaczę, a tam coś innego. Po prostu chciałem wiedzieć czy tylko ja tak mam.
Nie załapałeś. Kit nie jest uszczelniany. Senner miał na myśli tą gumę (plastik?) dookoła tylnej soczewki.
owszem. guma, guma, najczarniejsza guma żaden plastik :]