Zobacz pełną wersję : 85mm f1.2 mkII problem
mojalewastopa
20-05-2008, 16:24
..Kochani..dzis przyszedl do mnie obiektyw canon 85mm f1.2L mkII, ktory kupilem w UK przez sklep internetowy, handlujacy rowniez uzywanymi szklami..cena byla atrakcyjna (oszczednosc rzedu 350£)-skusilem sie..no i bachh..problemem jest dosc luzny pierscien nastaw ostrosci, ktory w ustawieniu MF porusza sie wraz z dalsza czescia obiektywu-czyli czerwonym ringiem, oraz elementem na ktorym opisana jest specyfikacja obiektywu i instalowana jest oslona przciwsloneczna..dodam ze optycznie nie moge nic zarzucic..szklo ladnie ostrzy w trybie AF i MF, jedynie poruszanie sie wspomnianej juz czesci tubusa wywoluje u mnie dreszcze i nie wydaje mi sie zeby bylo to rzecza normalna..mam dwie inne stalki 24mm i 50mm i zadna z nich nie zachowuje sie podobnie..na szczescie mam mozliwosc odeslania obiektywu i zwrotu pieniedzy..lub tez wyslania tegoz do naprawy..czy moze ktos z Was mialby jakies sugestie na temat samego problemu i tego jak go rozwiazac??..pozdrawiam
towersivy
20-05-2008, 16:26
Twoj obiektyw jest sprawny, rzczy ktore opisujesz sa jak najbardziej normalne.
Pozdrówka.
U mnie też minimalny luz jest, a kręci się wszystko z przodu bo ten typ tak ma. Pamiętaj też, jak będziesz wykręcał mocno zakręcony filtr, to możesz wykręcić pół obiektywu :D
mojalewastopa
20-05-2008, 16:39
Twoj obiektyw jest sprawny, rzczy ktore opisujesz sa jak najbardziej normalne.
Pozdrówka.
..dziekuje pieknie za szybka odpowiedz..wyszedlem w takim razie na sprzetowego abnegata..skoro zachowanie tego obiektywu jest normalne..to ja jestem bardziej niz zadowolony..czego zycze rowniez pozostalym.
..raz jeszcze pozdrawiam.
Arche121
20-05-2008, 17:07
miałem podobne odczucia , że kupiłem niesprawny obiektyw ,ale podobno ten typ tak ma:-|
mojalewastopa
20-05-2008, 17:32
..dzieki Ludzie..ulzylo mi ;)..
polecam tekst K Rockwella (sorry!!!) o tym obiektywie. Pomijając inne kwestie opisuje on system ustawiania ostrości, uspokoisz się jeszcze bardziej..
mojalewastopa
25-05-2008, 16:45
polecam tekst K Rockwella (sorry!!!) o tym obiektywie. Pomijając inne kwestie opisuje on system ustawiania ostrości, uspokoisz się jeszcze bardziej..
..dzieki sliczne..szkoda ze nie trafilem na ten tekst wczesniej..w kazdym razie dobrze bylo sie zapoznac(i jeszcze bardziej uspokoic)..a przy okazji poczytac o kilku innych ciekawych sprawach np.: o matowkach..
..pozdrawiam..
MateuszZ.
25-05-2008, 17:09
możesz podać namiarki na ten tajemny sklepik w którym kupiłeś obiektyw, stopo?
mojalewastopa
25-05-2008, 17:53
możesz podać namiarki na ten tajemny sklepik w którym kupiłeś obiektyw, stopo?
nie ma problemu:
http://www.mpbphotographic.co.uk/index.php
..zaznaczam jednak ze obiektyw kupilem uzywany, (w doskonalym stanie kosmetycznym i jak sie pozniej okazalo technicznym rowniez ;) ) stad zapewne spora roznica w cenie- oszczednosc o ktorej wpominalem..
..pozdrawiam..