Zobacz pełną wersję : Lampa do Canona 350D
Jestem kilka dni po przesiadce z Canona 1000FN na 350 D. Razem z poprzednim
używałem lampę Cullmann 34 AF/C. Czy będzie ona pasowała do nowego sprzętu.
Jeżeli tak to czy są jakieś dodatkowe warunki które należy spełnić abym miał z tej lampy pożytek z nowym aparatem. Proszę o pomoc i uwagi. Jestem od niedawna użytkownikiem sprzętu cyfrowego. Ponadto jest to mój debiut na tym forum i w związku z tym witam wszystkich.
KuchateK
25-05-2005, 14:17
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html < Pisze YES, znaczy ze mozna uzywac.
Googlales i instrukcje lampy i aparatu miales w rekach? Przeciez ta lampa dziala z E-TTL (czyt. z 350D).
http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html < Pisze YES, znaczy ze mozna uzywac.
Googlales i instrukcje lampy i aparatu miales w rekach? Przeciez ta lampa dziala z E-TTL (czyt. z 350D).
Dzięki za informację, ale wyjaśnia ona tyle, że podłączenie lampy nie spowoduje uszkodzenia aparatu (napięcie na stopce). W praktyce jednak wygląda to tak, że lampa w trybie TTL jest wyzwalana ale daje bardzo słaby błysk, natomiast aparat dobiera czasy takie jakby był bez lampy. Lampa przestawiona na MANUAL pali wszystko dookoła z pełną mocą. Tak więc albo ja robię coś nie tak, albo jednak na podanej przez Ciebie stronie powinno być NO czyli NIE.
lampa w trybie TTL jest wyzwalana ale daje bardzo słaby błysk, natomiast aparat dobiera czasy takie jakby był bez lampy. Lampa przestawiona na MANUAL pali wszystko dookoła z pełną mocą. Tak więc albo ja robię coś nie tak
A nie da sie lampy przelaczyc na E-TTL ? Bo TTL a E-TTL to dwa rozne pomiary... a moze ma wlasne AUTO?
KuchateK
31-05-2005, 18:56
Dzięki za informację, ale wyjaśnia ona tyle, że podłączenie lampy nie spowoduje uszkodzenia aparatu (napięcie na stopce). W praktyce jednak wygląda to tak, że lampa w trybie TTL jest wyzwalana ale daje bardzo słaby błysk, natomiast aparat dobiera czasy takie jakby był bez lampy. Lampa przestawiona na MANUAL pali wszystko dookoła z pełną mocą. Tak więc albo ja robię coś nie tak, albo jednak na podanej przez Ciebie stronie powinno być NO czyli NIE.
Byles na tych guglach?
350'tka nie ma ttl'a. Lampa do poprawnej wspolpracy ma posiadac E-TTL. Z google wynika ze to ma e-ttl i powinno dzialac. Podkreslam "powinno". Uwzgledniajac ze Cullman na swoim www ma obecnie wersje Digital to mozliwe ze cos maja nie tak w starej wersji i poprawiali...
Jak Ci lampa pali wszystko na bialo na M to zdecydowanie robisz cos nie tak. Po to masz aparat z M zeby do lampy w tym trybie dobrac odpowiedni czas/przyslone/czulosc. Jak Ci pali wszystko to zmniejsz czas, iso i dziure w obiektywie. Z lampa w manualu sie nie korzysta z AV/TV/P.
Na stronie nie powinno byc NO, bo to strona ktora sie tyczy napiec i tego czy to to wogole bedzie swiecic.
Dziękuję Panowie !
Posty Viteza i Kuchatka wszystko wyjaśniają. Lampa faktycznie pracuje tylko w TTL-u lub MANUAL-u. Niestety brak E-TTL. Pozostaje więc tylko wymiana lub ˝kręcenie˝ w trybie MANUAL.
Lampa faktycznie pracuje tylko w TTL-u lub MANUAL-u. Niestety brak E-TTL. Pozostaje więc tylko wymiana lub ˝kręcenie˝ w trybie MANUAL.
Producent tej lampy podaje jednak inne informacje:
"The electronic flash unit 34 AF DIGITAL is equipped with TTL and E-TTL operation, automatic focusing in the dark with AF red focus assist beam and automatic shutter speed."
http://www.cullmann-foto.de/en/products/flashes/digital/34_AF_DIGITAL.htm
Poszukaj w instrukcji lampy, albo napisz do producenta proste pytanie - jak w tej lampie wlaczyc tryb wspolpracy E-TTL a nie TTL .
Odwiedziłem podany przez Ciebie adres. Jednak jak podałem w tytule postu rozpoczynającego ten wątek moja lampa to 34 AF/C a nie 34 AF. Już ze zdjęcia widać, że to niestety inny model.
Odwiedziłem podany przez Ciebie adres. Jednak jak podałem w tytule postu rozpoczynającego ten wątek moja lampa to 34 AF/C a nie 34 AF. Już ze zdjęcia widać, że to niestety inny model.
AF/C oznacza "lampa do Canona" , do Nikona by byla AF/N , do Minolty AF/M itd. Tak producenci niezalezni oznaczaja 'typ mocowania' (obiektywow, lamp).
A ze zdjecie sie nie zgadza - ciagle namawiam na email do producenta :roll: .
tez przez chwile bylem zainteresoiwany ta lapa, zapytalem producenta i potwierdza on, ze lampa nie dziala z 300D
Much to our regret we have to inform you that the CULLMANN flash 34AF/C does not
work together with the digital camera CANON EOS 300D.
We recommend you the digital CULLMANN-flash unit D-4500 C #60130 which is fully
compatible with your CANON EOS.
We recommend you the digital CULLMANN-flash unit D-4500 C #60130 which is fully compatible with your CANON EOS.
A tak to wygląda w praktyce:
http://canon-board.info/showthread.php?t=7600
A tak to wygląda w praktyce:
http://canon-board.info/showthread.php?t=7600
spodziewalem sie tego, gdyz mimo tego, ze na ich stronie jest wyraznie napisane, ze model o ktory pytalem wspolpracuje z 300D - to jednak sami sie przyznaja, ze nie wspolpracuje. czyli ten ,,polecany'' przez nich model to takze musi byc lipa ;) niestety - ,,witaj Canon, wpolczujemy wydatkow'' :D
Ja mam Metza 54mz3 ze stopką sca3102m3 dwypalnikowa hss itd - polecam racuje z 350D bez problemu tyle że jak chce się synchronizacje na 2 kurtynke należy włączyć redukcje czerwonych oczu na lampie.
Michał