Zobacz pełną wersję : Jakość obrazu po konwersji Z RAW go jpeg
Bartek79
20-05-2008, 00:13
Witam wszystkich serdecznie gdyz to moj 1wszy post na tym forum.:-)
Mam pytanie a mianowicie-zaobserwowalem po ostatnim foceniu na jakies komuni znaczacy spadek jakosci zdjec po konwersji z RAW do jpeg(konwersja przez DPP).
Poniewaz bylo ciemnawo zdjecia robilem na podbitym ISO do 1200 sprzet C40+Tamron 17-50.
W RAW-ach wszystko pieknie(zdjecie ostre) a konwersja tego samego surowego RAWa do jpeg i kicha(widoczne szumy).
Co moze byc powodem?Wczesniej nic takiego mi sie nie zdarzylo.
Nie mialo to chyba zwiazku ze zmiana w menu funkcji Przest.zdjec z Adobe RGB na sRGB???
Fotografia to dla mnie w mmiare swiezy temat wiec byc moze odp.jest banalna ale jeszcze nie dla mnie.
Pozdrawiam!
Bartek.
Pokaż jakieś zdjęcie przykładowe bo ciężko coś powiedzieć..
ja robiłem komunię na 40D na ISO 1600 w kosciele i bez lampy i wyszło super.. więc.. pokaż jakiś przykład.. i jak nie musisz to powinieneś mieś ustawione sRGB w aparacie bo może to powodowac przekłamania kolorów..
Mam pytanie a mianowicie-zaobserwowalem po ostatnim foceniu na jakies komuni znaczacy spadek jakosci zdjec po konwersji z RAW do jpeg(konwersja przez DPP).
Poniewaz bylo ciemnawo zdjecia robilem na podbitym ISO do 1200 sprzet C40+Tamron 17-50.
W RAW-ach wszystko pieknie(zdjecie ostre) a konwersja tego samego surowego RAWa do jpeg i kicha(widoczne szumy).
Co moze byc powodem?Wczesniej nic takiego mi sie nie zdarzylo.
Nie mialo to chyba zwiazku ze zmiana w menu funkcji Przest.zdjec z Adobe RGB na sRGB???
zmiana przestrzeni barw to raczej nie przyczyna (tym bardziej, że zmieniłeś w prawidłowym kierunku --> sRGB)
jakie parametry wyostrzania i odszumiania ustawiłeś w DPP? (ewentualnie w aparacie - jeśli konwertowałeś 'as shot')
po za tym zastanów się też czy coś jeszcze zmieniłeś w stosunku do wcześniejszych efektów, z których byłeś zadowolony?
Bartek79
20-05-2008, 09:38
Wlasnie,ze nie zmienialem nic konwersja surowego RAWa.
To moje poczatki tak jak pisalem wiec byc moze powinienem cos ustawic w DPP przy konwersji w przypadku kiedy zdjecia byly wykonywane na wysokim ISO??? Wczesiej rzeczywiscie na takim ISO nie robilem zdjec i problemu nie bylo.
Jak dodac do watku szybko zdjecie, koledzy?
Jak dodac do watku szybko zdjecie, koledzy?
www.imageshack.us
Bartek79
20-05-2008, 10:27
Juz zaobserwowalem zaleznosc,byc moze az tak ciemny jestem w tej materii.
Przed chwila zmniejszylem zdjęcie do rozmiarow nadajacych sie do zamieszczenia w topicu(zmniejszalem w prog.Paint).Jak je zapisalem i otworzylem to szumy o ktorych pisalem zniknely natomiast przykaldajac to zapisane zdjecie do tego samego oryginalnego ktore jest gdzies tam w folderze widoczna jest wciaz roznica w jakosci.
Moze ktos mi to wytlumaczyc? Przeciez i jedno i drugie zdjecie otwiera mi sie w identycznej rozdzielczosci na komputerze a maja rozna jakosc.Jak zniwelowac te roznice?
Pewnie nie male znaczenie ma to,ze zdjecie po zmniejszenniu ma rozmiar 12KB a tamto zaszumione z foldreu 12MB(aczkolwiek ja je widze gabarytowo na ekranie jako identyczne).
Niestety komputer nigdy nie byl moja mocna strona i z gory przepraszam jezeli pytam o rzeczy oczywiste dla Was.
Przed chwila zmniejszylem zdjęcie do rozmiarow nadajacych sie do zamieszczenia w topicu(zmniejszalem w prog.Paint).
dobrze, że nie w "Word'zie" bo i tacy byli :-)
http://canon-board.info/showpost.php?p=421527&postcount=33
nawet tego nie zamieszczaj - szkoda zachodu...
Niestety komputer nigdy nie byl moja mocna strona i z gory przepraszam jezeli pytam o rzeczy oczywiste dla Was.
jeśli chcesz podesłać RAW - wstaw na jakiś filehosting (np. Rapidshare)
jeśli jpg - to zmniejsz w DPP (resize) od razu przy wołaniu RAW do jakichś 1200x1800pix (albo i mniej, tak by wynikowy jpg nie przekraczał 1,5MB) i wstaw na imageshack.
Bartek79
20-05-2008, 21:48
Podsylanie zdjec na forum nic nie da bo jak je pomniejsze(pisalem o tym wyzej)do rozmiaru odpowiedniego do wstawienia na forum to wszystko jest ok ale przeciez nie bede kazdego zdjecia teraz przez Paint`a przepuszczal zeby pozniej bez szumow sie otwieralo:roll:
Podsylanie zdjec na forum nic nie da bo jak je pomniejsze(pisalem o tym wyzej)do rozmiaru odpowiedniego do wstawienia na forum to wszystko jest ok ale przeciez nie bede kazdego zdjecia teraz przez Paint`a przepuszczal zeby pozniej bez szumow sie otwieralo:roll:
Nie musisz pomniejszać. Wrzuć oryginały albo nawet zip z oryginałami np na www.sendspace.pl .
Bartek79
21-05-2008, 20:27
Tu duzy plik jpeg po konwersji z RAWa:
http://www.sendspace.pl/file/iNwUSthu/
a tu ten sam pomniejszony w Paint(jakosc lepsza)
http://www.sendspace.pl/file/js7NH51e/
Mi Vista w jakims tam domyslnym programie pomniejsza to 1wsze zdjecie do rozmiarow ekranu ale dlaczego ma gorsza jakosc od tego 2go zdjecia ktore w paincie pomniejszylem recznie do rozmiaru ekranu tego wciaz nie wiem.
Czyzby to ISO tak pierniczylo sprawe?Jesli tak to czemu w RAW jest ok(to pomniejszone zdjecie jakosciowo jest takie jak surowy RAW czyli ładniutkie).
Wczesniej nie uzywalem takiego wysokiego ISO i jpeg byl identyczny jakosciowo jak RAW
Juz zaobserwowalem zaleznosc,byc moze az tak ciemny jestem w tej materii.
Przed chwila zmniejszylem zdjęcie do rozmiarow nadajacych sie do zamieszczenia w topicu(zmniejszalem w prog.Paint).Jak je zapisalem i otworzylem to szumy o ktorych pisalem zniknely natomiast przykaldajac to zapisane zdjecie do tego samego oryginalnego ktore jest gdzies tam w folderze widoczna jest wciaz roznica w jakosci.
Moze ktos mi to wytlumaczyc? Przeciez i jedno i drugie zdjecie otwiera mi sie w identycznej rozdzielczosci na komputerze a maja rozna jakosc.Jak zniwelowac te roznice?
Mam dla Ciebie odpowiedź :) Różnica jest w algorytmie przeskalowania. Jeśli zmniejszasz zdjęcie w jakimś programie graficznym to zastosowany jest lepszy algorytm niż w Twojej przeglądarce obrazków. Nie wiem jakiej używasz ale poszukaj w niej opcji "smooth" czy coś w tym rodzaju. Mogą być do wyboru różne algorytmy (bilinear, lanchos, itp). Różnica przy zaszumionych zdjęciach bywa ogromna, sam byłem zdziwiony zanim znalazłem tą przyczynę.
Jeśli chodzi o przeglądarkę to polecam "FastStone Image Viewer" z opcją smooth="lanchos". Efekt uboczny - dłużej się ładują zdjęcia.