PDA

Zobacz pełną wersję : Jakość obrazu po konwersji Z RAW go jpeg

Bartek79
20-05-2008, 00:13
Witam wszystkich serdecznie gdyz to moj 1wszy post na tym forum.:-)

Mam pytanie a mianowicie-zaobserwowalem po ostatnim foceniu na jakies komuni znaczacy spadek jakosci zdjec po konwersji z RAW do jpeg(konwersja przez DPP).

Poniewaz bylo ciemnawo zdjecia robilem na podbitym ISO do 1200 sprzet C40+Tamron 17-50.

W RAW-ach wszystko pieknie(zdjecie ostre) a konwersja tego samego surowego RAWa do jpeg i kicha(widoczne szumy).

Co moze byc powodem?Wczesniej nic takiego mi sie nie zdarzylo.

Nie mialo to chyba zwiazku ze zmiana w menu funkcji Przest.zdjec z Adobe RGB na sRGB???

Fotografia to dla mnie w mmiare swiezy temat wiec byc moze odp.jest banalna ale jeszcze nie dla mnie.

Pozdrawiam!

Bartek.

arturs
20-05-2008, 01:22
Pokaż jakieś zdjęcie przykładowe bo ciężko coś powiedzieć..
ja robiłem komunię na 40D na ISO 1600 w kosciele i bez lampy i wyszło super.. więc.. pokaż jakiś przykład.. i jak nie musisz to powinieneś mieś ustawione sRGB w aparacie bo może to powodowac przekłamania kolorów..

gwozdzt
20-05-2008, 09:18
Mam pytanie a mianowicie-zaobserwowalem po ostatnim foceniu na jakies komuni znaczacy spadek jakosci zdjec po konwersji z RAW do jpeg(konwersja przez DPP).

Poniewaz bylo ciemnawo zdjecia robilem na podbitym ISO do 1200 sprzet C40+Tamron 17-50.

W RAW-ach wszystko pieknie(zdjecie ostre) a konwersja tego samego surowego RAWa do jpeg i kicha(widoczne szumy).

Co moze byc powodem?Wczesniej nic takiego mi sie nie zdarzylo.

Nie mialo to chyba zwiazku ze zmiana w menu funkcji Przest.zdjec z Adobe RGB na sRGB???

zmiana przestrzeni barw to raczej nie przyczyna (tym bardziej, że zmieniłeś w prawidłowym kierunku --> sRGB)

jakie parametry wyostrzania i odszumiania ustawiłeś w DPP? (ewentualnie w aparacie - jeśli konwertowałeś 'as shot')

po za tym zastanów się też czy coś jeszcze zmieniłeś w stosunku do wcześniejszych efektów, z których byłeś zadowolony?

Bartek79
20-05-2008, 09:38
Wlasnie,ze nie zmienialem nic konwersja surowego RAWa.
To moje poczatki tak jak pisalem wiec byc moze powinienem cos ustawic w DPP przy konwersji w przypadku kiedy zdjecia byly wykonywane na wysokim ISO??? Wczesiej rzeczywiscie na takim ISO nie robilem zdjec i problemu nie bylo.

Jak dodac do watku szybko zdjecie, koledzy?

gwozdzt
20-05-2008, 09:40
Jak dodac do watku szybko zdjecie, koledzy?
www.imageshack.us

Bartek79
20-05-2008, 10:27
Juz zaobserwowalem zaleznosc,byc moze az tak ciemny jestem w tej materii.

Przed chwila zmniejszylem zdjęcie do rozmiarow nadajacych sie do zamieszczenia w topicu(zmniejszalem w prog.Paint).Jak je zapisalem i otworzylem to szumy o ktorych pisalem zniknely natomiast przykaldajac to zapisane zdjecie do tego samego oryginalnego ktore jest gdzies tam w folderze widoczna jest wciaz roznica w jakosci.

Moze ktos mi to wytlumaczyc? Przeciez i jedno i drugie zdjecie otwiera mi sie w identycznej rozdzielczosci na komputerze a maja rozna jakosc.Jak zniwelowac te roznice?

Pewnie nie male znaczenie ma to,ze zdjecie po zmniejszenniu ma rozmiar 12KB a tamto zaszumione z foldreu 12MB(aczkolwiek ja je widze gabarytowo na ekranie jako identyczne).

Niestety komputer nigdy nie byl moja mocna strona i z gory przepraszam jezeli pytam o rzeczy oczywiste dla Was.

gwozdzt
20-05-2008, 10:48
Przed chwila zmniejszylem zdjęcie do rozmiarow nadajacych sie do zamieszczenia w topicu(zmniejszalem w prog.Paint).
dobrze, że nie w "Word'zie" bo i tacy byli :-)
http://canon-board.info/showpost.php?p=421527&postcount=33

nawet tego nie zamieszczaj - szkoda zachodu...

Niestety komputer nigdy nie byl moja mocna strona i z gory przepraszam jezeli pytam o rzeczy oczywiste dla Was.
jeśli chcesz podesłać RAW - wstaw na jakiś filehosting (np. Rapidshare)

jeśli jpg - to zmniejsz w DPP (resize) od razu przy wołaniu RAW do jakichś 1200x1800pix (albo i mniej, tak by wynikowy jpg nie przekraczał 1,5MB) i wstaw na imageshack.

Bartek79
20-05-2008, 21:48
Podsylanie zdjec na forum nic nie da bo jak je pomniejsze(pisalem o tym wyzej)do rozmiaru odpowiedniego do wstawienia na forum to wszystko jest ok ale przeciez nie bede kazdego zdjecia teraz przez Paint`a przepuszczal zeby pozniej bez szumow sie otwieralo:roll:

Vitez
21-05-2008, 12:19
Podsylanie zdjec na forum nic nie da bo jak je pomniejsze(pisalem o tym wyzej)do rozmiaru odpowiedniego do wstawienia na forum to wszystko jest ok ale przeciez nie bede kazdego zdjecia teraz przez Paint`a przepuszczal zeby pozniej bez szumow sie otwieralo:roll:

Nie musisz pomniejszać. Wrzuć oryginały albo nawet zip z oryginałami np na www.sendspace.pl .

Bartek79
21-05-2008, 20:27
Tu duzy plik jpeg po konwersji z RAWa:

http://www.sendspace.pl/file/iNwUSthu/

a tu ten sam pomniejszony w Paint(jakosc lepsza)

http://www.sendspace.pl/file/js7NH51e/

Mi Vista w jakims tam domyslnym programie pomniejsza to 1wsze zdjecie do rozmiarow ekranu ale dlaczego ma gorsza jakosc od tego 2go zdjecia ktore w paincie pomniejszylem recznie do rozmiaru ekranu tego wciaz nie wiem.

Czyzby to ISO tak pierniczylo sprawe?Jesli tak to czemu w RAW jest ok(to pomniejszone zdjecie jakosciowo jest takie jak surowy RAW czyli ładniutkie).

Wczesniej nie uzywalem takiego wysokiego ISO i jpeg byl identyczny jakosciowo jak RAW

Sober
23-05-2008, 12:30
Juz zaobserwowalem zaleznosc,byc moze az tak ciemny jestem w tej materii.

Przed chwila zmniejszylem zdjęcie do rozmiarow nadajacych sie do zamieszczenia w topicu(zmniejszalem w prog.Paint).Jak je zapisalem i otworzylem to szumy o ktorych pisalem zniknely natomiast przykaldajac to zapisane zdjecie do tego samego oryginalnego ktore jest gdzies tam w folderze widoczna jest wciaz roznica w jakosci.

Moze ktos mi to wytlumaczyc? Przeciez i jedno i drugie zdjecie otwiera mi sie w identycznej rozdzielczosci na komputerze a maja rozna jakosc.Jak zniwelowac te roznice?

Mam dla Ciebie odpowiedź :) Różnica jest w algorytmie przeskalowania. Jeśli zmniejszasz zdjęcie w jakimś programie graficznym to zastosowany jest lepszy algorytm niż w Twojej przeglądarce obrazków. Nie wiem jakiej używasz ale poszukaj w niej opcji "smooth" czy coś w tym rodzaju. Mogą być do wyboru różne algorytmy (bilinear, lanchos, itp). Różnica przy zaszumionych zdjęciach bywa ogromna, sam byłem zdziwiony zanim znalazłem tą przyczynę.

Jeśli chodzi o przeglądarkę to polecam "FastStone Image Viewer" z opcją smooth="lanchos". Efekt uboczny - dłużej się ładują zdjęcia.