Zobacz pełną wersję : Nietypowy gwint na statyw w 350D?
Witam!
Mam statyw z którym się żżyłem :) bo jest niezły i.....niejedno razem ;)
Używałem go z moim Nikonem F90 a potem z Sony F717.
Parę dni temu kupiłem sobie 350D, i ze zgrozą ;-) stwierdziłem, że śruba statywu jest za chuda na dziurę mojego Canonka :) Ponadto, Canon nie ma drugiej (takiej mniejszej) :lol: dziurki na takiego "cósia" który zapobiega kręceniu się aparatu wokół własnej osi...
I mam pytanie do Canoniarzy: Czy są jakieś przejściówki do pogrubienia tej śruby, w celu zapobieżenia temu "niedopasowaniu płciowemu"?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Roqfort... :-D
O ile wiem to rozmiar gwintu jest standardowy dla wszystkich aparatow. Mialem tez F717 i teraz 350D - gwint jest identyczny.
Standarty są dwa 1/4" i 3/8". Ale z tego co piszesz to twój statyw ma jeszcze trzeci rozmiar, bo 350D ma 1/4" a gniazdo i tak jest za duże. Chyba będziesz miał z tym kłopot.
Jurek Plieth
24-05-2005, 22:47
Standarty są dwa 1/4" i 3/8". Ale z tego co piszesz to twój statyw ma jeszcze trzeci rozmiar,...
Nie znam takiego przypadku :shock:
Mam 350d i sony 717 i w obu przypadkach mam ten sam statyw - pasuje bez problemu - dziwne
No to już nic nie wiem... Gwint w moim Canonie jest wyraźnie większej średnicy... Chyba przestanę wąchać klej...:)
Pszczola
25-05-2005, 09:17
No to już nic nie wiem... Gwint w moim Canonie jest wyraźnie większej średnicy... Chyba przestanę wąchać klej...:)
Dziura do mocowania statywu w Canonie jest w body 'od spodu'. Ta 'za duza' dziura z przodu body sluzy do mocowania obiektywow. ;-) :mrgreen: :mrgreen:
Rzeczywiście! Dzięki Ci Pszczoło :))) To dlatego tak dziwnie mi się fociło z tym obiektywem od spodu... A ja narzekałem na ergonomię tego body...:))
a może Twój Canon nie jest dziewicą no i został spenetrowany przez no nie wiem męski statyw z nadwymiarowym bolcem. W takim razie trzeba reklamować bo może żle robić zdjęcia ( częsty ból głowy tzn scalaka ) i raz na miesiąc mieć problem z .... więc always lub OB może się przydać.
Na pewno nie jest dziewicą, bo w przeciwieństwie do mojego analogowego Nikona, tu nie ma nawet gdzie błony założyć :)))
Cześć Roq widzę, że przesiadłeś się na jedyny słuszny system :). Ta dziura powinna pasować ale może ktoś ci statyw podmienił przy zmianie aparatu co???
Pszczola
25-05-2005, 13:58
Dzięki Ci Pszczoło :)))
Pszczola! Nie PszczoŁa! ;-)
Skoro to takie ważne, to będziesz pszczolą :))) A swoją drogą, to ciekawe....:)
Pszczola
25-05-2005, 23:58
Skoro to takie ważne, to będziesz pszczolą :))) A swoją drogą, to ciekawe....:)
Jestem ciekaw co jest ciekawe? Ze Jan, a nie Łan? ;-)
Roqfort
Gdzies o tym czytałem... to "specjal edition" ze wzmocnionym mocowaniem do pracy w cięzkich warunkach.
Teraz musisz tylko znaleźć odpowiedni statyw :lol:
Na giełdzie foto w Katowicach widziałem takie aluminiowe przejściówki w 3 lub 4 rodzaje z jednego gwintu na inny. Sam kiedyś też miałem taki problem. Posiadałem kamerę filmową na film super8 (nie video) i też był problem z gwintem. Wejdź na stronę firmy HAMA wydaje mi się, że oni coś takiego mają w ofercie - chodzi mi o redukcje.
hmmm a moze reklamacja? Moze to wina canona...
Pszczola
26-05-2005, 18:43
hmmm a moze reklamacja? Moze to wina canona...
A moze to wina wina? ;-)
Hehehe....To nie wina Canona, tylko moja :)
Okazuje się że ja niepotrafię wkręcić zwykłej śrubki do niezwykłego aparatu :)
Ale obciach... Chyba wrócę do Smieny :)
Od razu wiedzialem, ze trzeba uzyc palca :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: