Zobacz pełną wersję : Wyostrzanie
Mam problem chcę wyostrzyć zdjęcie w programiku i niestety program nie chce tego zrobić :/ Tzn w podglądowej próbce widać wyostrzenie ale juz na orginalne ledwie albo wcale. Dlaczego tak się dzieje? Próbowałam na Tiff i na jpg zmieniałam rgb na LAB i jakby trochę ruszyło ale dosłownie minimalnie. Nie wiem co jest grane :/ Czy możliwym jest, że np te zdjęcia maja za dużą rozdzielczość? PO zeskanowaniu mają 4800dpi i na takim próbuję coś wydłubać. Czy powinnam zmienić na mniejszą? Tyle, że wtedy gubią się szczegóły:/ Wszelkie inne zmiany typu usuwanie szumu, zabawy z kolorami, świtłami i cieniami działają tylko to ostrzenie nie :/
A napiszesz chociaż co to za programik, czy mamy zgadywać?
nie napiszę :D bo będziecie się bardzo sugerowali :D
żartowałam ;)
Program to Photo-Paint, na niektórych zdjęciach wysotrza i jest cacy. Zastanawiam się, czy możliwym jest, że tych zdjęć po prostu nie trzeba doostrzać?
Inna sprawa, że może ja mam już spaczony pogląd na moje zdjęcia już tyle razy mi tu pojechaliście ze mam nieostre zdjęcia :D
P.S. Proszę osoby, który mają zamiar napisać "przesiądź się na PS" aby sobie darowały bo ja juz tyle razy tłumaczyłam dlaczego PP a nie PS że mam dosyć. Uznaję te wypowiedzi jako nieobiektywne i nic nie wnoszące. Liczę na zrozumienie i poważne podejście do sprawy.
PP nie posiadam, więc poza szybkim googlem, który zwrócił to: http://tinyurl.com/63rbpw nie jestem w stanie pomóc.
Właśnie jeda rzecz która zauwazylam przy dużym obrazie z dużą rozdzielczością to zmiany so maluskie, ledwo zauwazalne. Przy tych samych ustawieniach maski wyostrzającej, zmiany na mniejszym obrazie są dużo bardziej zauważalne. Więc może powiedzcie, poradźcie w jakiej rozdzielczości pliki obrabiacie? Bo wychodzi mi na to, że one sa po prostu za duże.
Dzięki za linka :) jakoś mi to sie nie zwróciło :D Muszę zacząć używać angielskiego <rotfl>
Właśnie jeda rzecz która zauwazylam przy dużym obrazie z dużą rozdzielczością to zmiany so maluskie, ledwo zauwazalne. Przy tych samych ustawieniach maski wyostrzającej, zmiany na mniejszym obrazie są dużo bardziej zauważalne. Więc może powiedzcie, poradźcie w jakiej rozdzielczości pliki obrabiacie? Bo wychodzi mi na to, że one sa po prostu za duże.
To raczej maskę wyostrzającą się dopasowuje do rozdzielczości a nie odwrotnie. Im większa rozdzielczość tym "promień" maski powienien być większy. Wszystko zależy jeszcze od faktycznej rozdzielczości zdjęcia a nie tylko ilości pixeli oraz przeznaczenia, czyli wynikowej wielkości odbitki/wydruku. - Kupa zmiennych...
ps Gdzie pisłaś dlaczego PP a nie PS? - Poprosze linka. ;-)
Dzięki za linka :) jakoś mi to sie nie zwróciło :D Muszę zacząć używać angielskiego <rotfl>
Obrabiasz w dużej, później zmniejszasz do wyjściowej (tej w której będzie prezentować lub naświetlać odbitki) i dopiero wtedy wyostrzasz.
marek808
17-05-2008, 14:57
Mam problem chcę wyostrzyć zdjęcie w programiku i niestety program nie chce tego zrobić :/ Tzn w podglądowej próbce widać wyostrzenie ale juz na orginalne ledwie albo wcale.(...)
Czy nie jest tak ,że uruchamiasz filtr wyostrzający, wyskakuje okienko z suwakami i z okienkiem w którym jest kawałek zdjęcia w powiększeniu 100%. W tym okienku widzisz ,że jest ostre naciskasz ok i widzisz ,że efektów wyostrzania nie ma, tak ? Czy nie oglądasz wtedy zdjęcia w pomniejszeniu ? Jeśli tak to mamy wyjaśnienie :) Skalowanie zdjęcia tak by mieściło się w oknie powoduje utratę ostrości.
To raczej maskę wyostrzającą się dopasowuje do rozdzielczości a nie odwrotnie. Im większa rozdzielczość tym "promień" maski powienien być większy. Wszystko zależy jeszcze od faktycznej rozdzielczości zdjęcia a nie tylko ilości pixeli oraz przeznaczenia, czyli wynikowej wielkości odbitki/wydruku. - Kupa zmiennych...
ps Gdzie pisłaś dlaczego PP a nie PS? - Poprosze linka. ;-)
Tym, którzy pytali to odpowiedziałam:) A po co miałam zaśmiecać forum?
Dzięki za wszystkie rady naprawdę dużo mi to rozjaśniło:)