Zobacz pełną wersję : Jakie jest bezpieczne napięcie w Canonie 30d
Witam!!!
Została mi lampa Revue C 35s z czasów Fuji i tak sobie leżała do dziś.
Zastanawiam się czy mogę ją podpiąć od tak bezpośrednio pod stopkę?
Napięcie (dane z http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html) 10.25V.
Ale jakie jest dopuszczalne bezpieczne napięcie dla Canona 30D?
Tego nie znalazłem nigdzie ani w instrukcji ani na forach :(
Może ktoś wie?
Proszę tylko nie pisać że można podpinać wyłącznie Canonowskie lampy bo przecież wiemy że to bzdura ;)
Serdecznie będę wdzięczny.
Pozdrawiam Bombi
Witam!!!
Kurcze, naprawdę nikt nie wie?
Jakby co proszę o info, bo mam stres czy podpiąć lampę.
Misiaque
15-05-2008, 16:34
Ten gość twierdzi tak (gdzieś w środku rozpiska)...
Oczywiście ja głowy za to nie daję.
http://www.digitaljournalist.org/issue0703/tech-tips.html
Gdybym wiedział ile moje lampki od zenita mają...
Misiaque, odpal je fotocelą MIF i miej gdzieś ile V mają;)
Tego nie znalazłem nigdzie ani w instrukcji ani na forach
Może ktoś wie?
To słabo szukałeś, w instrukcji napewno jest.
Witam!!!
Misiaque, dzięki znalazłem 6V Buuuu.
Bardzo Ci dziękuję :)
Maćku masz rację, nie przewertowałem całej IO od deski do deski z spisem pojęć włącznie. Ale cały dział o lampach nawet to drobnym druczkiem :( bez skutecznie.
Pozdrawiam Bombi
30d ma 250V na stopce i na pc (tak jak i 40d), a 6V podane w specyfikacjach canona jest po to, żeby kupować speedlighty :D na strobist.blogspot.com chyba podłączał ktoś 300V i też przeżyła puszka...
Misiaque
16-05-2008, 21:45
No ja też widziałem w tym tekscie 250V, ale już nic nie mówiłem... ;)
a poza tym:
- zawsze jeśli masz wątpliwości co do napięcia dopuszczalnego, a masz dobrodziejstwo gniazda pc, to one wytrzymują 250V i spokojnie możesz podłączyć (chyba od 30D stopka wytrzymuje to samo co pc, ale nie wiem czy 20D też się nie łapie)
- 10.25V pewnie i tak mieści się w tolerancji 6V wszytkich puszek - np 300D wytrzymuje wg specyfikacji 6V, a lampy 25V też nic mu nie robią, problemy zaczynają się przy lampach 50V (ale też nie zawsze ;) )
- najbardziej problematyczne są lampy 300V - są modele, które podobno dają 300V, ale impuls przy rozładowaniu sięga nawet 1500V i nieraz więcej - takie lampki to tylko radzę odpalać na analogu, gdzie wyzwalanie jest mechaniczne
Witam!!!
Bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Kurcze miernik pokazuje w trakcie ładowanie lampy znacznie poniżej 5V, rozładowania niestety nie rejestruje, (zbyt krótki impuls, jak mniemam) więc się stresuję.
Boje się bo jak się nie uda to będzie to koniec mojej przygody z fotografią na wiele lat.
Ale skoro do 25V jest bezpiecznie, to chyba spróbuję.
Jeszcze czekam na poradę znanego w świecie magika od fotocel, może On utwierdzi mnie w przekonaniu?
Oczywiście jak się zdecyduję to napiszę tu, czy działa.
A jak matryca wyleje się przez gwint statywowy też dam znać ;(
( text zaczerpnięty z http://mif.sold.pl/ )
Pozdrawiam Bombi
- najbardziej problematyczne są lampy 300V - ... - takie lampki to tylko radzę odpalać na analogu, gdzie wyzwalanie jest mechaniczne
właśnie jest dokładnie odwrotnie 8-)
kiedyś wyzwalanie błysku było mechaniczne (analogi, 10D, 300D itp.) i napięcie wyższe było niebezpieczne - styki były mechaniczną częścią migawki i zbyt wysokim napięciem można było sobie je po prostu.... zespawać.
wtedy wprowadzono wyzwalanie elektroniczne (od czasów 20D i 350D) i za wyzwalanie lampy odpowiada triak (lub tyrystor), który spokojnie przeżyje 250V.
wadą tego rozwiązania jest fakt, że triak (lub tyrystor) to półprzewodnik, stąd czasami problem z odwróconymi podłączeniami w kablach (lampa podłączona odwrotnie nie odpali wcale).
natomiast co ciekawe, pomimo wielu informacji o bezpiecznym 250V na stopkach nowych canonów - nigdy nie spotkałem tego w oficjalnych specyfikacjach aparatów - może ktoś znalazł??
(oczywiście w instrukcji takich rzeczy raczej nie ma)
Witam!!!
Test przeprowadzony pozytywnie :)
Lampa podpięta pod gniazdo PC wyzwala się prawidłowo.
Uszkodzenia aparatu z wylaniem matrycy lub zaspawaniem ;) czegokolwiek, nie stwierdziłem.
Zaryzykowałem dopiero po przeczytaniu w instrukcji (miałeś rację Maćku :oops:) textu:
cytat:
"Jeśli lampa błyskowa lub akcesoria związane z błyskiem należą do innego systemu aparatów niż EOS, to nie używaj ich, bo mogą uszkodzić aparat.
Nie podłączaj do gniazda PC tego aparatu lamp błyskowych pracujących z napięciem 250V lub wyższych.
Nie montuj na aparacie (zamocowaniu stopki lamp) wysokonapięciowych lamp błyskowych, bo aparat może ich nie wyzwalać."
Czyli po dokładnym przeanalizowaniu 30D obsługuje lampy poniżej 250V, zarówno na stopce jak i w gnieździe PC.
Serdecznie dziękuję za podpowiedzi, sugestie.
I idę robić zdjęcia :D
Pozdrawiam Bombi
Zaryzykowałem dopiero po przeczytaniu w instrukcji (miałeś rację Maćku :oops:) textu:
A juz miałem robić screena z instrukcji:twisted:
Teraz już znasz procedure w takich przypadkach:
1. Instrukcja
2. Instrukcja
3. Instrukcja
4. Forum
kiedyś wyzwalanie błysku było mechaniczne (analogi, 10D, 300D itp.) i napięcie wyższe było niebezpieczne - styki były mechaniczną częścią migawki i zbyt wysokim napięciem można było sobie je po prostu.... zespawać.
w 300d i 10d jest niskie napięcie dopuszczalne i nie ma wątpliwości, natomiast co do analogów wytłumacz mi w takim razie, jak się to działo, że taki np zenit ze starą lampą ładowaną przez 220V i mający na stopce 300V nie spawał migawki i nie kopał fotografa w trakcie wyzwolenia lampy?
Jeśli coś by się miało zespawać, to wydaje mi się, że szybciej przyspawał by się "palec" mechaniczny zwierający bieguny lampy, niż migawka. Przecież migawka nie zwiera lampy a jedynie jest elementem układu (pewnie w dodatku odizolowanym), a spaw powstaje w miejscu pojawienia się łuku elektrycznego. Ale może mi się tylko wydawać...
Szczur88
20-05-2008, 19:37
Tak się podepnę:
Podpiąłem w gorącą stopkę lampę Unomat Germany 24 (nie mam niestety do niej papierków, więc nie wiem, jakie ma dokładnie napięcie). Dwa, trzy razy odpaliłem ją ze stopki, potem przestała się odpalać. Przez PC działa. Czy możliwe jest, że takie maleństwo (24 liczba przewodnia, 2 paluszki toto zasilają) spaliło mi stopkę?
a stopka w lampie jest na 100% sprawna? Ten Unomat ma chyba 210V na wyzwoleniu, więc teoretycznie nie powinien spalić (ale to tylko teoria)
Szczur88
23-05-2008, 00:00
Stopka w lampie nie wiem, z resztą pal ją licho, ważne, żeby w aparacie wszystko było ok...
Tak się podepnę:
Podpiąłem w gorącą stopkę lampę Unomat Germany 24 (nie mam niestety do niej papierków, więc nie wiem, jakie ma dokładnie napięcie). Dwa, trzy razy odpaliłem ją ze stopki, potem przestała się odpalać. Przez PC działa. Czy możliwe jest, że takie maleństwo (24 liczba przewodnia, 2 paluszki toto zasilają) spaliło mi stopkę?
ja mam unomat B 24 auto i jak mierzyłem to miał 66 v