PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw do fotografii architektury

Synthax
16-05-2008, 12:32
Witam wszystkich po długiej nieobecności.

Poniewaz zajmuję sie amatorsko fotografią architektury po zakupie sprzętu ( aparat + obiektyw z shiftem) okazało się że mój dotychczasowy statyw Velbon nie sprawdza sie. Zdjęcia w nocy zdarzaj sie poruszone. Statyw zapowiadał sie niexle ale jednak jest za lekki i 'chybocze sie delikatnie". Jaki sprzęt zatem polecacie. Mój budżet to ok 500-700pln. Sprzęt może byc cięższy, poruszam sie samochodem raczej.

Dziękuje za pomoc

M

Kolaj
16-05-2008, 12:44
Manfrotto 055XProB + głowica wedle uznania

axk
16-05-2008, 14:09
Statyw zapowiadał sie niexle ale jednak jest za lekki i 'chybocze sie delikatnie".

Zawsze możesz dociążyć statyw, choć oczywiście nie jest to rozwiązanie "długoterminowe". Innym typem mógłby być Velbon SHERPA PRO CF 530 + oczywiście głowica.

BelYaal
16-05-2008, 14:11
Manfrotto 055XProB + głowica wedle uznania

Ale raczej z odzysku, bo tak sie nie zmiesci w kwocie.

axk
16-05-2008, 14:21
Ale raczej z odzysku, bo tak sie nie zmiesci w kwocie.

Jeżeli wszystko ma się zamknąć w kwocie 700 zł to proponował bym :

- Statyw : Manfrotto 190X PRO B (cena ok. 460-500 zł.)
- Głowica : Manfrotto 804 RC2 (cena ok. 200 zł.)

Synthax
16-05-2008, 21:39
Dziękuję za szybki odzew : )
Jeśli brakuje kilku złotych na jekies genialne rozwiazanie to jestem otwarty na propozycje. CZy tkai statym który wazy 2,4 kg jak ten manfortto gwarantuej juz jakosć?

Bardzo podoba mi sie głowica jako dodatek, bo widze ze pozwla na precyzyjna regulacje

m_o_b_y
16-05-2008, 21:48

Ja też polecałbym 190XPROB, trochę niższy, tańszy i znacznie lżejszy od 055XPROB, a też bardzo stabilny.
Do tego lekka głowica magnezowa 460 MG, z którą - niestety - trochę przekroczysz zakładany budżet.
Pozdrówka

axk
16-05-2008, 22:33
CZy tkai statym który wazy 2,4 kg jak ten manfortto gwarantuej juz jakosć?

Już sama firma gwarantuje jakość ...

Synthax
16-05-2008, 22:56
Nie chce być bynajmniej wybredny... Mam mała wiedze więc nie chce podważac Waszego doświadczenia. Ale może do archi najlepszy byłby statyw np do teleskopu który waży ok 10kg?

axk
17-05-2008, 10:26
Ale może do archi najlepszy byłby statyw np do teleskopu który waży ok 10kg?

I będziesz z takim "klocem" biegał po mieście? Oczywiście waga statywu wpływa na jego stabilność ale ważna jest także jego konstrukcja oraz sposób rozłożenia. Nawet najcięższe statywy rozłożone praktycznie pionowo (bardzo mały kąt pomiędzy osią głowicy a nogami statywu) z wysuniętą na maksymalną wysokość głowicą będą mało stabilne.

Proponowany model Manfrotto 190X PRO B wystarczy aż nadto, a założona głowica dodatkowo zwiększy jego stabilność.

ebl21
17-05-2008, 10:42
Witam!

Jeśli ten statyw ma być tani i stabilny i dobrze wykonany - polecam stare statywy geodezyjne lub przeznaczone dla kamer filmowych (np.: prod. krajowej bądź NRD, z drewnianymi nogami). Piszesz, że poruszasz się samochodem, więc waga i gabaryty nie powinny stanowić problemu.

Pozdrawiam,

Amat
17-05-2008, 10:46
A w jaki to sposób głowica zwiększy jego stabilność?

axk
17-05-2008, 10:46
A w jaki to sposób głowica zwiększy jego stabilność?

Zwiększy jego wagę. Zawsze to kilkaset mg ekstra :-).

Kolaj
17-05-2008, 11:26
Ale może do archi najlepszy byłby statyw np do teleskopu który waży ok 10kg?Takie statywy mają zupełnie inną konstrukcję, przystosowaną do mocowania bardzo ciężkich głowic paralaktycznych. Nie da się na takim statywie zamontować głowicy fotograficznej. Poza tym taki statyw to już jest wyłącznie przewoźny a nie przenośny. Zdecydowanie zły pomysł.

Na koniec mała ilustracja. Typowy, przeznaczony do dźwigania niewielkich teleskopów, całkowicie rozstawiony statyw astro z typową głowicą paralaktyczną oraz całkowicie rozstawiony Manfrotto 055XProB z "dużą" głowicą 808RC4. I idę o zakład, że Manfrotto nawet z mniejszą głowicą będzie wystarczająco dobry do opisanych przez Ciebie zastosowań.

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img140.imageshack.us/my.php?image=img7753ai6.jpg)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img524.imageshack.us/my.php?image=img7754vy8.jpg)

Amat
17-05-2008, 12:39
axk taaa....a jak usiądzie mucha to jeszcze bardziej zwiększy stabilizacje.
To mnie się wydaje że w takim układzie powinni robić z ołowiu, nie pomyśleli?
Zgłoś patent.

axk
17-05-2008, 13:44
axk taaa....a jak usiądzie mucha to jeszcze bardziej zwiększy stabilizacje.
To mnie się wydaje że w takim układzie powinni robić z ołowiu, nie pomyśleli?
Zgłoś patent.

Ironia w Twojej wypowiedzi jest co najmniej zabawna. Jako iż najprawdopodobniej nie rozumiesz opisu słownego przedstawię to liczbowo :

Statyw Manfrotto 190X PRO B - waga 1.8 kg
Głowica Manfrotto 804 RC2 - waga 0.75 kg

Waga całego zestawu = 2.55 kg. I co nie jest cięższy z głowicą? Weź głowicę o takiej wadze do ręki i sprawdź "namacalnie" jej ciężar a wtedy będziemy dalej rozmawiać.

Amat
17-05-2008, 14:00
Już zapomniałeś o kontekście i stabilizacji ? Szybko.
Ciężar na szczycie ,gdzie wysokość będzie większa od średnicy będzie zwiększał stabilnośc konstrukcji? I jeszcze jak dojdzie aparat z obiektywem ?Zmieniły się prawa fizyki a ja nic o tym nie wiem... :)
A zabawna jest nie moja ironia, a twoja "stabilność" duprełki głowicy.
Równie dobrze możnaby napisać że polakierowana klapka od wlewu paliwa pokrywająca się z obrysem wydatnie poprawia opływ powietrza całości konstrukcji.

axk
17-05-2008, 14:07
Już zapomniałeś o kontekście i stabilizacji ? Szybko.

Ależ wcale nie zapomniałem. Cały czas o tym rozmawiamy :-).

Ciężar na szczycie ,gdzie wysokość będzie większa od średnicy będzie zwiększał stabilnośc konstrukcji? I jeszcze jak dojdzie aparat z obiektywem ?Zmieniły się prawa fizyki a ja nic o tym nie wiem... :)

Tak jak pisałem wcześniej ciężar jest jednym z wyznaczników stabilności ale absolutnie nie jedynym. Na stablność wpływa także konstrukcja statywu oraz sposób jego rozłożenia. Nigdzie nie napisałem iż stabilność zależy tylko i wyłącznie od wagi.

duprełki głowicy.

A co to jest?

Równie dobrze możnaby napisać że polakierowana klapka od wlewu paliwa pokrywająca się z obrysem wydatnie poprawia opływ powietrza całości konstrukcji.

Przykład mający się nijak do omawianego zagadnienia.

Amat
17-05-2008, 14:29
W przypadku statywu o stabilności zamocowanego ciężaru na jego szczycie będzie głownie decydować SZTYWNOŚĆ i pewność całej konstrukcji (przy zachowaniu akceptowalnego ciężaru),a dociążenie od góry będzie miało niewielkie znaczenie w porównaniu do wprowadzanej niestabilnośc tym ciężarem,a ciężar głowicy wręcz pomijalne.
Dociążenie sprzętem będzie miało znaczenie kiedy średnica podstawy będzie większa od wysokości zamocowania + sztywnośc konstrukcji, to w takim i tylko w takim wypadku zdecydowanie poprawi stabilność całości in plus.
Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd pisząc o znaczeniu głowicy w stabilności całości konstrukcji w kontekście jej ciężaru - to jest właśnie duperełka bez znaczenia.

axk
17-05-2008, 14:39
Więc nie wprowadzaj ludzi w błąd pisząc o znaczeniu głowicy w stabilności całości konstrukcji w kontekście jej ciężaru - to jest właśnie duperełka bez znaczenia.

Nikogo nie wprowadzam w błąd. Przy odpowiedniej konstrukcji oraz wytrzymałości statywu dociążanie go "z góry" i to zarówno aparatem jak i głowicą zwiększa jego punktowy nacisk na podłoże przez co "uodparnia" go w pewnych granicach na działanie sił bocznych (np. podmuchy wiatru). Równie dobrze aby go dociążyć możesz coś pod nim podwiesić (ciężar będzie się znajdował w dokładnie takiej samej osi).

Krzychu
17-05-2008, 14:46

Coś Ci się chyba mocno pomyliło - głowica ma często większe znaczenie niż same nogi i pisze to z praktyki używania nóg 055ProB i kilku różnych modeli głowic....

axk
17-05-2008, 14:49
Dociążenie sprzętem będzie miało znaczenie kiedy średnica podstawy będzie większa od wysokości zamocowania

Przecież napisałem iż stabilność zależy także od sposobu rozłożenia statywu :-).

1jac
18-05-2008, 10:30
Jeśli ma być stabilnie i "budżetowo" to proponuję nastepujący zestaw:
- nogi 190PRO (490zł)
- głowica poziomująca 438 (260zł).
Co to da? Z grubsza ustawisz poziom nogami, resztę głowiczka ~10st. Będziesz miał największą możliwą stabilność w tej cenie i wadze. Do zdjęć z obiektywem shift będzie doskonałe. Oczywiście tylko poziome kadry wchodzą w grę, ale zawsze można kiedyś rozszerzyć o głowiczkę.

Amat
18-05-2008, 11:06
axk

Zawsze możesz wrócić na sam początek swojej wypowiedzi i doinfrmować siebie samego CO napisałeś.
A napisałeś bzdurę.
To wszystko.

1jac
18-05-2008, 11:18
Napisał człowiek konkretne pytanie i prosze. Już znalazły się trolęta gotowe wylewać swoje frustracje. Niedziela jest, dajcie tochę luzu.

axk
18-05-2008, 12:24
Zawsze możesz wrócić na sam początek swojej wypowiedzi i doinfrmować siebie samego CO napisałeś.

Nie muszę doinformowywać siebie samego co napisałem ponieważ doskonale wiem. Moje wypowiedzi podparte są doświadczeniami wynikającymi z używania w/w sprzętu. Pracowałem na kilku statywach w tym na zestawie "głowica + statyw" Manfrotto który polecałem, coprawda niezbyt długo ale zawsze.

A napisałeś bzdurę.

Nabierz doświadczenia, popracuje z w/w sprzętem przez dłuższy okres a wtedy będziemy dalej prowadzić dyskusję. Stwierdzeniami w stylu : "napisałeś bzdury ..." niektóre osoby "maskują" swoją niewiedzę i brak doświadczenia w kwestiach w których zabierają głos.

Myślę iż po tych "wzajemnych przepychankach" będziemy mogli z powrotem w ciszy i spokoju powrócić do głównego tematu tego wątku :-).

Synthax
18-05-2008, 23:39
Panowie Panowie, wąsni na bok : )

Zdecuduję się na proponowana przez wiekszość kombinację Manfrotto. +/- miesci sie w budżecie, a ma te zalety ze faktyczni pozwoli na mobilność i ni ebezi ekłopotu ze zmiana głowicy na inną w przyszłości. Oglądałem te geodezyjne statywy i faktycznie mocowanie mało standardowe.

Tylko pytanie czy 190 czy 055 model statywu? Różnica w cenie niewielka

Dziękuje za informacje !

axk
19-05-2008, 00:02
Tylko pytanie czy 190 czy 055 model statywu? Różnica w cenie niewielka

Model 055 jest po wysunięciu kolumny głowicy wyższy, ma 176 cm., natomiast 190 ma 146 cm. wysokości. W pod innymi względami są podobne. Najlepiej gdybyś miał możliwość zobaczenia "na żywo" obu modeli, wtedy wybór byłby zapewne łatwiejszy.

qsqs
24-05-2008, 21:17
Sprawdza mi się znakomicie 55PROXB + 410, naprawdę przy konkretnym wiatrze na ogniskowej 160-200 przy braketingach nie ma poruszenia, odkąd go mam nie wyrównuję nic jak składam warstwy z różnych.

McKane
25-05-2008, 11:22
Nogi 190ProB spokojnie wystarczą natomiast w przeciwieństwie do tego co twierdzi Amat trzeba dużą uwagę zwrócić na głowicę bo to głównie od niej zależy stabilność całego sprzętu.

Wbrew temu co widać na zdjęciach głowica 804 Rc2 nie zapewnia możliwości precyzyjnego ustawienia sprzętu. Właściwie z precyzją to ona nie ma nic wspólnego. Po ustawieniu poziomu i przekręceniu głowicy o ileś tam stopni bąbel leci gdzieś na bok, z pionem też są kłopoty. Ogólnie nie polecam.

Szkoda ładować kasę w półśrodki takie jest moje zdanie. Wiem bo parę razy "zaoszczędziłem" w ten sposób i szykuje się kolejna zmiana.
Z głowic które warto rozważyć a jednocześnie Cię totalnie nie zbankrutują:
Manfrotto głowica 3D 460MG Magnesium
Manfrotto głowica kulowa 488RC4 z płytką

Szczur88
27-05-2008, 18:36

Że się tak podepnę, gdzieś można toto kupić osobiście w Wawie? Podoba mi się ten zestaw, ale wolę przetestować z podkręconym moim aparatem, jest gdzieś w stolicy taka opcja?

axk
27-05-2008, 19:27
Że się tak podepnę, gdzieś można toto kupić osobiście w Wawie? Podoba mi się ten zestaw, ale wolę przetestować z podkręconym moim aparatem, jest gdzieś w stolicy taka opcja?

Oby dwa produkty (głowica + statyw) są dostępne w sklepie MultiFoto w Warszawie. Najlepiej oczywiście sprawdzić telefonicznie czy mają towar na stanie.

http://www.multifoto.pl/go/_files/?file=contact.html&sess_id=11c05ee1cbec85ddae9ece85d022aa3e

Szczur88
27-05-2008, 20:46
dzięki wielkie:)