Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : krokus 66 + Mikar/s 4,5/55

grek
12-05-2008, 17:32
Witam!
Dopiero od niedawna zacząłem zabawę z fotografią. Oczywiście jako tradycjonalista zakupiłem analoga8), a co za tym idzie zacząłem się też bawić w swoją domową ciemnie:D

Posiadam powiększalnik krokus 66 z obiektywem EMITAR/S 4,5/80 jednak posiada on skazę, która niestety jest widoczna na odbitkach. Tak więc dokupiłem z myślą o moim krokusiku obiektyw MIKAR/S 4,5/55. Jednak po zamocowaniu obiektywu do powiększalnika nie mogłem złapać ostrości przy naświetlaniu.

Miał ktoś może podobny problem? Może ten model powiększalnika nie jest kompatybilny z tym obiektywem?

PS. Wiem, że czasy przygód z ciemnią są już odległe, ale mam nadzieję, że znajdzie sie jakaś doświadczona dobra dusza, która będzie mogła mi pomóc:wink:

PS. 2 Jeżeli umieściłem temat w złym dziale to wybaczcie. Dla mnie wydaje się logiczne, że powinien się on znaleźć właśnie tu.

mate00sh
12-05-2008, 19:29
Witam,

Mam oba te obiektywy i nigdy nie miałem z nimi problemu, choć jakościowo żaden z nich mi nie odpowiadał. Rozumiem, że próbowałeś zarówno oddalać/zbliżać głowicę, jak i operować mieszkiem? Możliwe, że w takim razie obiektyw jest uszkodzony (np. ktoś go rozkręcał i coś źle potem złożył).
W wolnej chwili zerknę jak to ię ma u mnie (mam taki sam powiększalnik) i powiem Ci z jakiej odległości u mnie łapie ostrość.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
... no i się pospieszyłem - akurat 55tki już nie mam. Ale jeżeli chcesz działającą 80tkę, to napisz do mnie na pirva. Praktycznie na niej nie pracowałem - mam Janpola z filtrami i jego używałem. Natomiast jako 50tkę używam CZJ Tessara 3,5/50 - bardzo ostry, może trochę zbyt kontrastowy, ale mi pasuje:)

grek
12-05-2008, 19:48
Próbowałem kombinować jak się tylko da i nie dawało to efektu. Obiektyw wygląda na nieruszany i stan wydaję się być dobry. Co prawda zakupiłem niedawno na allegro za 13zł więc niby strata nieduża ale miło by było jakby działał.

mate00sh
12-05-2008, 19:59
No niestety nie sprawdzę jak to u mnie wygląda, bo 55tkę komuś już oddałem. Jeżeli chcesz tą 80tkę (stan bardzo dobry - poprzedni właściciel nie używał, jak pewnie ze dwa razy przykręciłem) to napisz do mnie na priva a ja Ci ją wyślę, nie ma sensu, żeby się u mnie marnowała.

tomko66
12-05-2008, 20:29
jeśli idzie o ustawianie ostrości to muszisz pamiętać, że ustawisz ją regulując wysokością kolumny i nastepnie miechem. nie wiem czy i jak próbowałeś. a wspomniany Emitar S 4.5/80 to obiektyw do filmów typu 120/220. Mikar 55 przeznaczony jest do klisz małoobrazkowych typ 135... i pozdro dla wszystkich sandomierzan

grek
12-05-2008, 20:43
Robiłem ostatnio odbitki z filmu małoobrazkowego na Emitarze i wyszły lux poza wspomnianą skazą. Na Mikarze za nic nie chce złapać ostrości. Nawet teraz dla pewności sprawdziłem. Ustawiałem wysokość kolumny, mieszkiem kręciłem nawet przesłone domykałem i otwierałem i nie udało mi się.

marfot
15-05-2008, 00:18
Z tego co pamiętam to każda ogniskowa obiektywu wymaga innej oprawy (takiej czarnej ebonitowej) wkręconej w powiekszalnik. Do niej wkręcony jest obiektyw. Obiektywy 55 mm osadzone są bardzo głęboko (tak jest w moim Krokusie) inne obiektywy znacznie płyciej.
Obiektyw Mikar S to jeden z najgorszych obiektywów jakie wyprodukowano w historii. Polecam wyrzucenie go i pozyskanie jakiegoś ruskiego cacka z pasującym gwintem. Ja używałem Vega (chyba 11U :? ) - kolosalna poprawa ostrości.

grek
15-05-2008, 09:21
Z tego co pamiętam to każda ogniskowa obiektywu wymaga innej oprawy (takiej czarnej ebonitowej) wkręconej w powiekszalnik. Do niej wkręcony jest obiektyw. Obiektywy 55 mm osadzone są bardzo głęboko (tak jest w moim Krokusie) inne obiektywy znacznie płyciej.
Obiektyw Mikar S to jeden z najgorszych obiektywów jakie wyprodukowano w historii. Polecam wyrzucenie go i pozyskanie jakiegoś ruskiego cacka z pasującym gwintem. Ja używałem Vega (chyba 11U :? ) - kolosalna poprawa ostrości.

No to ja posiadam tylko jedną taką oprawę. A obiektyw kupiłem trochę nieświadomy co do jego jakości, a że była to okazja cenowa(przynajmniej tak mi się wydawało) to się skusiłem. Dzięki za radę:)

marfot
15-05-2008, 18:48
Tak, to był obiektyw Vega 11U z gwintem 39. Do jego zabudowy potrzebna jest redukcja 42 na 39. Obiektyw ten wart jest poszukania.
Na tej aukcji widoczne sa te ebonitowe oprawy obiektywów różnej głębokości:
http://www.allegro.pl/item357577934_powiekszalnik_krokus_66_mat_color_po lautomat.html