Zobacz pełną wersję : Grand Press 2008
piotrusb
14-05-2008, 16:42
Już są - nagrodzone prace.
http://www.grandpressphoto.pl/157
Jak je oceniacie ?
nigdy nie skumam nominacji w zdjeciach prasowych.
Fotoreportaz sie zmienia, kilka ustawianych
zdjec ludzi to teraz fotoreportaz.
Zawsze myslalem ze seria, zestaw.
Trzeba by rozdzielic te kategorie, chociaz z
przyzwoitosci i szacunku dla "starej szkoly".
No i wreszcie dodac kategorie "multimedia".
Witam
ja myślę że to jakaś parodia zwłaszcza: Fotoreportaż: zwycięzca w kategorii Ludzie , zero zasad - nawet nie są ciekawe te zdjęcia - takie to można sobie wsadzić do albumu rodzinnego i nie pokazywać nikomu
Na forum widziałem wiele lepszych zdjęć o i wcale ludzie nie musieli wyjeżdżać z Polski
sorry, ale jak dla mnie Gudzowaty robi "zimne" zdjęcia. są zawsze perfekcyjne technicznie, ale brak w nich jakiejś iskry, są suche. brak w nich życia.
Mnie Gudzowaty powalił na kolana joginami...świetne fotografie.
Trudno jest oceniać wyrwane prace z kontekstu całych reportaży. Dla przykładu nagrodzona praca przedstawiająca młodzież z ośrodka dla niewidzących ma swój kontekst społeczny który pewnie o nagrodzie zdecydował. Ze strony wyłącznie technicznej trudno ją rozpatrywać jako majstersztyk. Podobnie reportaż o kobiecie upośledzonej fizycznie.
Owszem, ważny, ale to tylko jeszcze jeden konkurs, a opinie mogą być różne.
Gudzowaty zrobił doskonałe, nieskazitelne zdjęcia. Zdjęcia, które zapewne będą pokazywane w podręcznikach. Zdjęcia, które nijak się mają do tego, co - moim skromnym, konserwatywnym zdaniem - powinno mieć znaczenie w (Grand) Press Photo.
osobiście dałbym główną nagrodę za zdjęcie ze starcia antyglobalistów autorstwa pana Pawła Łącznego. Lubie ten typ reportażu.
Zdjęcia Guzowatego? Bardzo dobre ale jednak mi czegoś tam brakuje.
A ja za to jestem fanem pani Bedyńskiej z GW.
Prezentuje ona świetny równy poziom.
I ma takie "kobiece" spojrzenie.
"Portrety ludzi zajmujących się rekonstrukcją historyczną strojów z różnych epok historycznych."
Zart jakis czy jury popilo podczas oceniania zdjec?
Niektóre zdjęcia świetne, niektóre gorsze, ale ogólnie poziom wyższy niż w zeszłym sezonie. Jedynie do czego można się przyczepić to do fotoreportaży. Tutaj trochę się rozczarowałem. Nie mówię, że są złe, ale nie są również rewelacyjne. Po prostu dobra, rzemieślnicza robota i niestety nic poza tym.
Oczekiwałem czegoś innego.
Mało tych zdjęć, jeszcze mniej ciekawych, standardowo - wygrywa zdjęcie czarno białe, najlepiej uciemiężone dzieci i rudera w tle. Broń Boże nie mówię że jest złe, podoba mi się bardzo, ale cały ten konkurs jest taki przewidywalny...
Najbardziej spodobały mi się fotki Adama Kozaka, Pawła Supernaka i Romana Pacha
Hurtowy Gudzowaty, pobity murzyn, biedna dziewczynka BW i dziwne sporty w ubogich krajach... chyba mam już pomysł na zdobycie D3 w przyszłym roku: Pobita murzyńska dziewczynka-inwalidka uprawiająca dziwny sport w Chinach, w wersji BW. Wszelkie prawa zastrzeżone.
terminator
15-05-2008, 21:05
A to jakiś prywatny konkurs? bo jeden z laureatów nazywa się Grzegorz Press.:lol:
fliegermaus
18-05-2008, 23:21
"Portrety ludzi zajmujących się rekonstrukcją historyczną strojów z różnych epok historycznych."
Zart jakis czy jury popilo podczas oceniania zdjec?
Dlaczego tak źle oceniasz te zdjęcia? Akurat one wydają mi się całkiem niezłe, dobrze pomyślane.
Ja jestem w nieczula artystycznie bestia. Wprawdzie na zasadzie analizy mozna by bylo w tych zdjeciach doszukiwac sie ironicznego kontrastu pomiedzy strojem a miejscem w ktorym tacy ludzie zyja ale wg mnie zabieg kompletnie nieatrakcyjny i niepasujacy do konkursu.
fliegermaus
19-05-2008, 12:07
Ja jestem w nieczula artystycznie bestia. Wprawdzie na zasadzie analizy mozna by bylo w tych zdjeciach doszukiwac sie ironicznego kontrastu pomiedzy strojem a miejscem w ktorym tacy ludzie zyja ale wg mnie zabieg kompletnie nieatrakcyjny i niepasujacy do konkursu.
Są to przynajmniej normalne, dowcipne zdjęcia. Nieprzeładowane "zabiegami artystycznymi", jak choćby zdjęcia Gudzowatego -- którego zdjęcia mimo nadmiaru zabiegów nadal bardzo mi się podobają (o czym wspominam na wszelki wypadek, aby przypadkiem nie dołączyć do klubu przeciwników Gudzowatego po wezwaniem "gdybym miał tyle pieniędzy na podróże też robiłbym fantastyczne zdjęcia" oraz "jego zdjęcia są dziwne, zimne, a w ogóle inaczej bym je skadrował").
Jeśli te fotografie reprezentują poziom mistrzowski to CB ma wielu mistrzów :). Sądzę, że wydźwiek społeczny ma w tej nagrodzie duże znaczenie.
Myślę, że ogólna dostepność sprzętu na prawie lub profesjonalnym poziomie, obecność dobrych i bardzo dobrych zdjęć wokół spowodowały wyrównanie poziomów. To co było 20-30 lat temu możliwe tylko dla "guru" potrafi teraz amator z "iskrą bożą". Pewnie nie stale i na tak wyrównanym poziomie ale jednak.
Zdjęcia mnie zawiodły ale jogini podobają mi sie bardzo tak jak podoba mi sie, że nie ociekają krwią bo to do niedawna było regułą.
Pozdrowienia, swnw.
to widzę że moje zdjęcie z katastrofy żelaznych mogłoby liczyć na II miejsce :(
(praktycznie takie samo tyle tylko że "3" bez uciętego nosa)