PDA

Zobacz pełną wersję : 3d czy kulowa ?

piotrr
14-05-2008, 00:29
Pytanko jak zwykle do praktyków - do zestawu 5d z gripem, lampa i 70-200 2.8.(to chyba moja najcięższa konfiguracja) wziąć lepiej głowicę 3d czy kulową - ewentualnie jaką ?
(Nogi na razie wybrałem 55XPROB)

Krzychu
14-05-2008, 06:24
Odpowiedź jest standardowa - zależy co chcesz z tej głowicy fotografować ?

Kolaj
14-05-2008, 07:44
Odpowiedź jest standardowa - zależy co chcesz z tej głowicy fotografować ?Dokładnie! Na podstawie tego, co podałeś, można oszacować, jaka powinna być nośność głowicy a nie, jakiego rodzaju głowica jest Ci potrzebna.

piotrr
14-05-2008, 09:53
Przede wszystkim portret, najczęściej w plenerze.

Kolaj
14-05-2008, 09:59
Jesteś pewien, że do portretu potrzebny jest Ci w ogóle statyw? Ale, jeżeli już koniecznie, to raczej 3D.

Tomasz1972
14-05-2008, 09:59
głowica kulowa = szybkość
głowica 3d = precyzja
wybór należy do Ciebie

Używam przemiennie 322RC oraz 804RC2 i obie się sprawdzają :)

Krzychu
14-05-2008, 10:03
głowica kulowa = szybkość
głowica 3d = precyzja
wybór należy do Ciebie

Używam przemiennie 322RC oraz 804RC2 i obie się sprawdzają :)

Dobra głowica kulowa - szybkość + precyzja.

Tomasz1972
14-05-2008, 10:04
Dobra głowica kulowa - szybkość + precyzja.

To spróbuj najlepszą głowicą kulową płynnie i precyzyjnie panoramować :)

pmc
14-05-2008, 11:01
http://www.markins.com/2.0/eng/feature_01.html

Wszystkie porządne kulowe mają taką możliwość, tu akurat Markins.
Ale to samo Arca, RSS i ich podróbki

Krzychu
14-05-2008, 11:06

Zapraszam do siebie to pokażę - Manfrotto do dobrych głowic kulowych w ogóle się nie zbliża a ja pisałem o dobrych...

Tutaj http://www.kzielinski.pl/Radom/IMG_9848.html przykład że nie teoretyzuję (z ręki 1/80s na niestabilizowanym 400 mm w życiu nie utrzymam)

Kolaj
14-05-2008, 11:30
Panowie,
Wy tu gadu, gadu o Markinsach i panoramowaniu, a kolego pisze, ze by chciał do portretu, gdzie w ogóle nie widzę sensu użycia statywu. Chyba, że do autoportretu ;)

m_o_b_y
14-05-2008, 11:41
Pytanko jak zwykle do praktyków - do zestawu 5d z gripem, lampa i 70-200 2.8.(to chyba moja najcięższa konfiguracja) wziąć lepiej głowicę 3d czy kulową - ewentualnie jaką ?
(Nogi na razie wybrałem 55XPROB)

To zależy od tego, co głównie fotografujesz.
Do krajobrazów, czy pracy w studio, gdy masz czas i zależy Ci na precyzji, lepsza będzie 3D, a do reporterki, sportu, czy ptaków, lepiej się sprawdzi kulowa.
Większa nośność jest - niestety - związana z większym ciężarem i takąż ceną.
Ja wybrałem 3D kierując się głównymi moimi zastosowaniami (krajobraz, macro, portret), a także możliwie małą wagą (stąd magnez), ale czasem mi brakuje szybkości kuli.
Przy 3D jest sporo kręcenia trzema śrubkami i trzeba się do tego przyzwyczaić.:mrgreen:
Chyba dodatkowo kupię kulową. :mrgreen:
Pozdrówka

BelYaal
14-05-2008, 11:57
Panowie,
Wy tu gadu, gadu o Markinsach i panoramowaniu, a kolego pisze, ze by chciał do portretu, gdzie w ogóle nie widzę sensu użycia statywu. Chyba, że do autoportretu ;)

No bedzie panoramowal modelke w ruchu moze :)
A tak.. kupic obie i uzywac zamiennie... problem z glowy :)

Zigi
14-05-2008, 14:01
albo dopiero się zacznie z wyborem konkretnej :)

Vitez
14-05-2008, 15:08
Panowie,

Ja czasem zauważam pewien sens... dla szpanu :? , by wyglądać 'pro' jak się 'modelkę' wyciągnie w 'plener' .
Ale z takim podejściem daleko się nie zajdzie, więc mam nadzieję że jakiś inny haczyk tu jest ukryty.
Więc pytanie do autora wątku - dlaczego uważasz że do portretu w plenerze potrzebny jest ci statyw?
Czy wiesz w ogóle do czego ogólnie służy statyw, czemu zapobiega, w czym pomaga? Czy znasz techniki fotografowania portretów?
Czy nie gryzie ci się coś między jednym a drugim powyższym zakresem zastosowań/technik?
Jeśli nie znasz odpowiedzi na te pytania to najpierw zapraszam do lektury książki/kursów internetowych o podstawach fotografii a potem do dobierania sobie sprzętu wg potrzeb.

piotrr
14-05-2008, 20:46
:D dzięki za wskazówki . Pewnie że czytam, cały czas zresztą. Oprócz portretu robię różne rzeczy np. nocne fotki miejskie. Czasem fotki przedmiotów dla znajomych . Mam sherpę 600r i wydaje mi sie czasem zbyt delikatna. Hehe ja i tak wyglądam niechcący całkiem pro z tym moim sprzętem..oczywiście nim nie będąc..śmiać mi się czasem z tego chce ale nic nie poradzę na to że widzę różnicę w jakości sprzętu( i efektów) :D . I nie będę pakował tego w stopkę bo mi na razie wstyd ;)
No i wychodzi na to że wezmę dwie. Mam dobrą cenowo ofertę z cb na 486rc2 - jak myślicie jest ok? Czy może z jakiś istotnych z praktyki względów lepiej zainwestować w wyższy model ? Chciałbym mieć spokój na dłużej i coś niezawodnego. Dzięki z góry za ew. porady.
P.S.
cały czas czytam ;)

Krzychu
14-05-2008, 21:21
No i wychodzi na to że wezmę dwie. Mam dobrą cenowo ofertę z cb na 486rc2 - jak myślicie jest ok? Czy może z jakiś istotnych z praktyki względów lepiej zainwestować w wyższy model ? Chciałbym mieć spokój na dłużej i coś niezawodnego. Dzięki z góry za ew. porady.

Nie jest OK - jest porażką już dla odrobinę cięższego sprzętu - mi potrafiła opadać w czasie blokowania 350D + 70-200/f4 (czyli w sumie dość lekkiego zestawu) mocowanego prze korpus i minimalne puknięcie lub odrobinę silniejszy podmuch wiatru a wszystko drgało tak że było widać w wizjerze. Ja od razu przeskoczyłem na Markinsa bo kupiłem jeszcze dłuższe szkło - większe Manfrotto może by dało radę, ale sześciokątne płytki są bardzo niewygodne jak się je używa z gripem (nie da się dobrze złapać aparatu do pionowego kadru) a 200PL niestety jest zbyt słabe...

piotrr
14-05-2008, 21:42
Dzięki Krzychu! dzięki za cenną radę - już byłem prawie zdecydowany. A gdzie nabywałeś swoją? jakiegoś lineczka ?

Krzychu
14-05-2008, 22:03
Dzięki Krzychu! dzięki za cenną radę - już byłem prawie zdecydowany. A gdzie nabywałeś swoją? jakiegoś lineczka ?

www.markinsamerica.com

Przeczytaj sobie jeszcze to - http://canon-board.info/showthread.php?t=25677&
(to miałem na myśli pisząc wcześniej o dobrej głowicy kulowej)

piotrr
15-05-2008, 23:40
Dzięki za opis. Film rzeczywiście robi wrażenie. Jak długo szła od nich przesyłka po realizacji zakupu ?
Pozdrawiam

Krzychu
16-05-2008, 06:20
Dzięki za opis. Film rzeczywiście robi wrażenie. Jak długo szła od nich przesyłka po realizacji zakupu ?
Pozdrawiam

Kilka dni, ale ja wysyłałem do miejsca w US i stamtąd sobie przywiozłem...
W Europie jest w Niemczech ich dystrybutor...