PDA

Zobacz pełną wersję : Bulb + analog

grek
13-05-2008, 21:16
Witam!
Jak poprawnie dobierać czasy naświetlania, kiedy mają one być dłuższe niż 30 sekund? Wyczytałem coś o jakiś wzorach, ale nie mogę ich znaleźć. Jest na to jakiś w miarę prosty sposób? W ostateczności trudny sposób też może być;) Oczywiście tak jak w temacie chodzi mi o tą kwestie w związku z analogiem.
Pozdrawiam!

axk
13-05-2008, 21:29
Co rozumiesz pod pojęciem "poprawnie"?

bakulik
13-05-2008, 21:32
Witam.

Poczytaj o efekcie Schwarzschilda. Parametrów dla danego filmu (korekta ekspozycji + odpowiedni filtr dla kolorowych klisz) szukaj w materiałach producenta.

grek
13-05-2008, 21:55
Co rozumiesz pod pojęciem "poprawnie"?

Pod tym pojęciem rozumiem poprawnie naświetlone zdjęcie. Przykładowo robię jakieś zdjęcie nocą, powiedzmy bardzo słabo oświetlonego budynku. Skąd mam wiedzieć jaki czas dobrać do takiego ujęcia, aby nie było przepaleń lub zaciemnień?

Witam.

Poczytaj o efekcie Schwarzschilda. Parametrów dla danego filmu (korekta ekspozycji + odpowiedni filtr dla kolorowych klisz) szukaj w materiałach producenta.

Niestety większość materiałów producentów o filmach jest w języku angielskim, a na takim poziomie już niekoniecznie czaję o co biega w wystarczającym stopniu, dlatego też założyłem ten temat.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A jak się ma sprawa filtrów do klisz czarno-białych? Należy stosować jakieś dla lepszego efektu?

bakulik
13-05-2008, 23:12
Przykładowo robię jakieś zdjęcie nocą, powiedzmy bardzo słabo oświetlonego budynku. Skąd mam wiedzieć jaki czas dobrać do takiego ujęcia, aby nie było przepaleń lub zaciemnień?

Należy użyć światłomierza? :) Jeśli wbudowany w aparat nie ma dostatecznie szerokiego zakresu pomiarowego, to spróbuj zastosować zewnętrzny.

Niestety większość materiałów producentów o filmach jest w języku angielskim, a na takim poziomie już niekoniecznie czaję o co biega w wystarczającym stopniu, dlatego też założyłem ten temat.

Poszukaj w sieci. Np. tu http://www.farman.art.pl/strony/w_slaj.htm masz dane dla kilku sjaldów. Zajrzyj też do cytowanego tam numeru specjalnego FOTO.

A jak się ma sprawa filtrów do klisz czarno-białych? Należy stosować jakieś dla lepszego efektu?

Jeśli mówisz o efekcie Schwarzschilda, to nie trzeba filtrów. Jeśli zaś chodzi o akcentowanie kolorów, to... nie wiem. :)

grek
13-05-2008, 23:28
Należy użyć światłomierza? :) Jeśli wbudowany w aparat nie ma dostatecznie szerokiego zakresu pomiarowego, to spróbuj zastosować zewnętrzny.

Czyli jednym słowem trzeba rozważyć zakup owego sprzętu...

W każdym bądź razie dzięki za pomoc:-)

axk
14-05-2008, 09:33

W każdym bądź razie dzięki za pomoc:-)

A jakim aparatem zamierzasz wykonywać zdjęcia?

MacGyver
14-05-2008, 09:48
Niekoniecznie. Współczesne EOS-y mierzą czasy do 30 s i zazwyczaj to wystarcza, jeśli nie to ustawiasz wyższe ISO a uzyskany czas sobie mnożysz, dla przykładu:
masz film ISO 400, ustawiasz światłomierz (czyli czułość w aparacie) na ISO 3200, otrzymany czas mnożysz razy osiem, następnie przez współczynnik wynikający z efektu Schwarzschilda, ustawiasz sobie (w trybie manualnym) czas i tak naświetlasz.

grek
14-05-2008, 20:15
A jakim aparatem zamierzasz wykonywać zdjęcia?

Zacny EOS 50E:-D

masz film ISO 400, ustawiasz światłomierz (czyli czułość w aparacie) na ISO 3200, otrzymany czas mnożysz razy osiem, następnie przez współczynnik wynikający z efektu Schwarzschilda, ustawiasz sobie (w trybie manualnym) czas i tak naświetlasz.

Oczywiście rozumiem, że czułość potem znowu ustawiam na 400?

Trochę zabawy z tym jest, ale jest to już jakiś sposób. Dzięki MacGyver:smile:

A jeszcze zapytam, jak wygląda sprawa z zależnością czasu naświetlania, przesłony i czułości? Tzn. jak obliczyć na przykład zmianę czasu po przymknięciu przesłony bądź podwyższeniu czułości?

bakulik
14-05-2008, 20:25

Nie musisz, skoro opracujesz w manualu. Tylko zapamiętaj, że przestawiłeś czułość na przyszłość. :) Chyba że od razu wypstrykasz całą rolkę...

A jeszcze zapytam, jak wygląda sprawa z zależnością czasu naświetlania, przesłony i czułości? Tzn. jak obliczyć na przykład zmianę czasu po przymknięciu przesłony bądź podwyższeniu czułości?

http://www.fredparker.com/ultexp1.htm#EXPOSURE%20FACTOR%20RELATIONSHIP%20CHA RT%20B

Taka sama liczba w kolumnach po lewej stronie oznacza taką samą ekspozycję.

Np. dla ISO 3200 wychodzi Ci przy przysłonie f/4 czas 1 sek. Oznacza to EV równe -1. Przy ISO 100 musisz więc naświetlać przy tej samej przysłonie 30 sek. Lub 1 min. przy f/5.6. Itd. :)

MacGyver
14-05-2008, 20:45

Ustawienie czułości w aparacie analogowym to nic innego jak ustawienie światłomierza. W trybach automatycznych i półautomatycznych wskazanie ma wpływ na ustawienia czasu i przysłony, w manualu wyłącznie na parametry ekspozycji które pokazuje aparat i nie musisz wracać do ustawienia bazowego przed naświetleniem klatki. Ważne jest tylko aby po skończeniu focenia przywrócić te wartość, żeby przez zapomnienie nie skopać reszty rolki.
A używany światłomierz, który będzie miał zakres czasów znacząco większy od tego zamontowanego w Eosie 50E, to wydatek rzędu 100 zł.

grek
14-05-2008, 20:54
Nie musisz, skoro opracujesz w manualu. Tylko zapamiętaj, że przestawiłeś czułość na przyszłość. :) Chyba że od razu wypstrykasz całą rolkę...

Na razie jeszcze chciałem ominąć forsowanie filmów bo to już chyba trochę wyższa jazda, tym bardziej, że sam wołam filmy.

w manualu wyłącznie na parametry ekspozycji które pokazuje aparat i nie musisz wracać do ustawienia bazowego przed naświetleniem klatki. Ważne jest tylko aby po skończeniu focenia przywrócić te wartość, żeby przez zapomnienie nie skopać reszty rolki.

No właśnie nie czaję. Czy to nie jest jednoznaczne ze zrobieniem zdjęcia z forsowaniem filmu?

MacGyver
14-05-2008, 22:31
Nie, ustawienie ISO nie ma wpływu na naświetlanie (poza wymienionymi przypadkami, kiedy wynik pomiaru światłomierza automatycznie determinuje czas, przysłonę lub jedno i drugie). Zwróć uwagę że w podanej przeze mnie metodzie przeliczasz sobie czas, aby otrzymać wartość właściwą dla nominalnej czułości filmu.
Forsowanie, w skrócie, polega na niedoświetleniu materiału o zadaną wartość i późniejszym nadrabianu tego przy jego wywoływaniu.

senner
15-05-2008, 16:56

50zł i Sverdlovsk-4 (http://cameras.alfredklomp.com/sverdlovsk4/) jest twój :]
jedynym problemem jest stały kąt widzenia ale czasem to zaleta :]

grek
16-05-2008, 22:25
Tak trochę powątpiewam w ten efekt Schwarzschilda. Odebrałem dzisiaj film z labu, na którym robiłem zdjęcia nocne zgodnie ze wskazaniami światłomierza w aparacie. Oczywiście jeszcze wtedy do mnie nie doszły słuchy o wspomnianym Schwarzschildzie. I powiem szczerze, że prócz niewielkich prześwietleń lub niedoświetleń, które raczej są efektem mojego braku umiejętności to foty i tak są w miarę przyzwoicie naświetlone. Niestety nie mam dostępu do skaner, żeby sample wrzucić...:(