Zobacz pełną wersję : EF-S 18-55 mk I - ostrosc vs. glebia.
Witam !
Szukalem ale nie znalazlem, przeczytalem ze obiektywy sa ostre tylko w srodkowych watosciach przyslony, a na maksymalnych i minimalnych dziurach sa nieostre (w wiekszym lub mniejszym stopniu). A wiec pytanko, do ilu mozna przyknac kita zeby miec jak najwieksza glebie ale nie miec "mydelka" ??
Strzelam - f16 ?
A czym atakujesz? MIG-29? ;-)
A czym atakujesz? MIG-29? ;-)
Panowie, ja tu pytam w celach pokojowych, wiec prosze we mnie nie strzelac ;)
ja nie wchodze powyzej f11....
ja nie wchodze powyzej f11....
Nawet jak robisz widoczki ??
Nawet :)
Jakos potestowalem sobie tego mojego KIT'a i doszedlem do wniosku ze przy f11 osiaga najlepsza ostrosc...
Nawet jak robisz widoczki ??
przy 18mm bardzo niewiele scen wymaga wiecej niz f/11. APS-C przy takiej przyslonie wystarczy wyostrzyc na 2m i wszystko od 1m do nieskonczonosci jest ostre.
nawet f/8 wystarcza w wiekszosci przypadkow (ostrosc na 2,70 i od 1,35m jest wszystko ostre)
Dobrze wiedziec, dziekuje Wam i zycze udanych fotek przez ten dluuugi weekend (ma byc bardzo ladna pogoda) 8-)
przy 18mm bardzo niewiele scen wymaga wiecej niz f/11. APS-C przy takiej przyslonie wystarczy wyostrzyc na 2m i wszystko od 1m do nieskonczonosci jest ostre.
No bez przesady :)
Chyba, ze masz jakies micro APS-C :D
A APS-C wbrew pozorom glebia jest calkiem calkiem...
No bez przesady :)
Chyba, ze masz jakies micro APS-C :D
A APS-C wbrew pozorom glebia jest calkiem calkiem...
co bez przesady? tyle mowia "pesymistyczne" tablice hiperfokalnych dla 10D. pesymistyczne, tzn. dla tych co z lupa ogladaja wydruki 60x40, albo podziwiaja pojedyncze piksele pelnych klatek.
co bez przesady?
No nie wiem ja tam przy f11 ostrzone jak mowisz glebie widze, ale moze to kwestia gustu ;)
Wg DOF Mastera:
- Ostrzenie na 2 m, F/11. Ostrosc jest od 1,63 do 2,59.
- Ostrzenie na 5 m, F/11. Ostrosc jest od 3,18 do 11,7.
- Ostrzenie na 10 m, F/11. Ostrosc jest od 4,65 do inf.
Te dane mowie chyba wszystko.
BTW przy robieniu widoczkow, to czy ta ostatnia wartosc zawsze musi byc "nieskonczonoscia" ?? Mowie o przypadkach gdzie chcemy miec wszystko ostre...
Wg DOF Mastera:
- Ostrzenie na 2 m, F/11. Ostrosc jest od 1,63 do 2,59.
- Ostrzenie na 5 m, F/11. Ostrosc jest od 3,18 do 11,7.
- Ostrzenie na 10 m, F/11. Ostrosc jest od 4,65 do inf.
kurcze, to jak Ty to liczysz?
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
i wklepuje tak jak leci (10D, 18mm, f/11, 2, meters)
jak byk wyswietla 0,86m - Infinity
BTW przy robieniu widoczkow, to czy ta ostatnia wartosc zawsze musi byc "nieskonczonoscia" ?? Mowie o przypadkach gdzie chcemy miec wszystko ostre...
oczywiscie nie musi. jesli nie ma odleglego planu to daleki punkt nie musi siegac nieskonczonosci.
ale bez odleglego planu to d... nie widoczek ;-)
i kurcze jak robie moja Sigma fote przy 18mm, f/11 i ostrzeniu na 2m to jak w morde strzelil lapie ostre wszysciutko od tego 1m do nieskonczonosci... :/
kurcze, to jak Ty to liczysz?
http://www.dofmaster.com/dofjs.html
i wklepuje tak jak leci (10D, 18mm, f/11, 2, meters)
jak byk wyswietla 0,86m - Infinity
Ja to dobrze liczylem (mam DOF Mastera na Palma), ale zalwazylem ze mam malutki blad ;) nie wiedziec dlaczego mialem ustawiony tzw. Circle of confusion zupelnie inaczej (0,080) i dlatego moje wyniki wyszly inaczej. Po poprawieniu tej wartosci wszystko sie zgadza z tym co napisales :)
Circle of confusion zupelnie inaczej (0,080)
uch...tos z grubej rury przywalil ;-) ale jeszcze troche czasu minie, zanim DSLR-y beda mialy klatke 6x12 :-)
uch...tos z grubej rury przywalil ;-) ale jeszcze troche czasu minie, zanim DSLR-y beda mialy klatke 6x12 :-)
Tak mialem ustawione, sam nie wiem dlaczego, coz, wazne ze juz sie wszystko wyjasnilo i jak wszystko pojdzie dobrze to bede sie mogl zaczac wprawiac w landscape :cool:
Tak mialem ustawione, sam nie wiem dlaczego, coz, wazne ze juz sie wszystko wyjasnilo i jak wszystko pojdzie dobrze to bede sie mogl zaczac wprawiac w landscape :cool:
powodzenia! pokaz jakies zdjecia z tego wprawiania!
i kurcze jak robie moja Sigma fote przy 18mm, f/11 i ostrzeniu na 2m to jak w morde strzelil lapie ostre wszysciutko od tego 1m do nieskonczonosci... :/
Musialem to sprawdzic praktycznie, bo jak wiadomo teoria z praktyka... ;)
A jednak! Rzeczywiscie ostro do konca.. !
Akustyk, zwracam honor i sorry za moje niedowierzanie :D
Naprawde zdziwiony jestem, ze ta glebia taka duza... ;)
powodzenia! pokaz jakies zdjecia z tego wprawiania!
Hmmm, ja tam nie wiem czy cos pokaze bo to beda moje pierwsze kroki (a wiadomo jak wtedy jest), co do innych zdjec to zapraszam do mojej galerii.