PDA

Zobacz pełną wersję : 40d tryb zdjec seryjnych - zacinania się?

kondziu
11-05-2008, 22:54
wracajac do tematu chwilowego blokowania lustra
http://canon-board.info/showthread.php?t=33333

pewnym niepokojącym objawem jest „przycinanie” się aparatu przy wykonywaniu zdjęć seryjnych z pełną prędkością- tzn. już po ok. 6-10 zdjęciach aparat wyraźnie „zacina się”, odnoszę wrażenie ze lustro zostaje na dłużej „zamknięte”- ułamek sekundy dłużej niż zwykle ( w załączeniu nagrałem pliki dźwiękowy w którym zarejestrowałem aparat w trakcie robienia zdjęć seryjnych; slychac tu pewne przycinanie w pracy aparatu), w tym momencie autofocus zazwyczaj gubi ostrość i zdjęcia są totalnie nieostre; ogólnie IMO w trybie all focus + zdjęcia seryjne aparat ma trudności z zarejestrowaniem ostrych zdjęć.

www.lapnet.pl/40d/40d-1.mp3
www.lapnet.pl/40d/40d-2.mp3
www.lapnet.pl/40d/40d-3.mp3
jak jest u was?

pozdrawiam

jceel
12-05-2008, 00:00
Wyłącz redukcję szumu.

kondziu
12-05-2008, 09:48
redukcja szumu i wszystkie ulepszeczacze sa wylaczone, a aparat zresetowalem do ustawien fabrycznych...

dr11
12-05-2008, 10:06
W trybie ciaglego pomiaru AF aparat zrobi zdjecie gdy uwaza, ze ustawil ostrosc. Czasami jest to natychmiast, czasami dzieje sie to po dluzszej chwili.

JiNN
12-05-2008, 10:07
kondziu u mnie też się tak zdażyło. Tylko raz co prawda ale było. Też się nad tym zastanawiałem dlaczego tak się stało. IMO mozliwe, że podczas śledzenia obiektu mógł on "wypaść" poza czujniki i w tym momencie ostrość poszła w "długą". Po czym aparat zaczął strzelać dalej lecz już bez ostrość jaka była poprzednio. To opóźnienie to może akurat ten moment w którym ostrość próbuje się odnaleść. Też był to ułamek sek. w moim przypadku.
No ale stało się to raz i moim zdaniem to ja mogłem zawinić nie konrolując obiektu w wizjerze lub popełniając jakiś inny błąd.

Chyba, że często się to Tobie zdaża.To już nie odpowiem z braku doświadczenia.

Dr11 zgadza się ale on napisał, że po zgubieniu ostrość zdjęcia nastepne nie są ostre.To tak jakby ostrość nie potrafiła sie "odnalesć".

Pozdrawiam

kondziu
12-05-2008, 10:12
u mnie prawie caly czas tak sie dzieje (to przycinanie)

obiektyw 17-85 is usm- szybkosc af tego obiektywu podobno jest dosc dobra.

BTW slyszalem ze przy all servo aparat strzela fote niezaleznie czy zlapal ostrosc czy nie

C80
12-05-2008, 10:15
Tak jest. Parę razy udało mi się zrobić fotkę zanim aparat ustawił ostrość. Właśnier w trybie AI Servo.

JiNN
12-05-2008, 10:17
BTW slyszalem ze przy all servo aparat strzela fote niezaleznie czy zlapal ostrosc czy nie

Może bez potwierdzenia ostrości strzela wolniej...to tylko sugestia.Dlatego zwalnia, nie ma ostrości zwalnia i wychodzą nieostre fotki. Jest potwierdzenie ostrości to strzela szybko. Tylko,że na all servo nie ma potwierdzenia. To taki przykład, że według aparatu ostrość jest/nie ma - bo tego nie widać w wizjerze przy all servo. A na jakim programie tak się dzieje?

Pozdrawiam

dr11
12-05-2008, 10:19
Dr11 zgadza się ale on napisał, że po zgubieniu ostrość zdjęcia nastepne nie są ostre.To tak jakby ostrość nie potrafiła sie "odnalesć".
Chyba jest tak, ze aparat ma okreslony czas 'myslenia' nad ustawieniem ostrosci. Jesli w tym czasie AF wie jak sie ustawic to ok, robi to, potwierdza (czesto szybciej niz ow czas 'myslenia') i aparat strzela. Jesli jednak nie udaje mu sie ustawienie ostrosci, to po czasie przeznaczonym na ta procedure leci timeout i rowniez zdjecie jest robione.

kondziu
12-05-2008, 10:20
odsluchiwalem inne 40d i nie wyłapałem takiego przycinania jak u mnie :/ :confused:

JiNN
12-05-2008, 10:28
dr11 no tak tylko dlaczego. Przy USM nie daje rady?

Pozdrawiam

dr11
12-05-2008, 10:30
odsluchiwalem inne 40d i nie wyłapałem takiego przycinania jak u mnie :/ :confused:
Przy dokladnie takich samych ustawieniach?

JiNN
12-05-2008, 10:31
I takich samych warunkach? Bo tamte mogłeś odsłuchiwać w pogodny dzień, gdzie czas będzie krótszy.A swoim mogłeś robić w pokoju czy w pochmurny dzień i to też różnie wyjdzie.

Pozdrawiam

dr11
12-05-2008, 10:36
dr11 no tak tylko dlaczego. Przy USM nie daje rady?
Nie, nie chodzi tu o koncowy element systemu AF (silnik w obiektywie) ale o sam poczatek - czujnik AF. Mialem na mysli procedure ustawiania ostrosci na tym poziomie, poziomie detekcji. Tak jak napisales, jesli obiekt wylatuje poza czujnik, aparat moze sie dluzej zastanowic, mija okreslony czas, czujniki nie znajduja rozwiazania pozwalajacego na ustawienie AF - czas sie konczy, procedura ustawiania AF tez i mozna ruszac dalej - leci pstryk i AF zaczyna od nowa.

JiNN
12-05-2008, 10:41
Tak ale to wtedy wygląda, że zanim wróci do ostrość/lub nie zdjęcia lecą dalej serią. Może to po prostu ludzki błąd. Ja też wyleciałem poza obszar czujników AF i foty nie były ostre, a strzelał dalej. No tak ale na 10 dajmy na to 3-4 niech wyjdą nie ostre. Tutaj po wypowiedźi autora można wnioskowac,że cała reszta jest nie ostra.

Pozdrawiam

kondziu
12-05-2008, 10:49
tu przyklad ostrosci-a wlasciwie jej braku

www.lapnet.pl/40d/af40d.jpg

JiNN
12-05-2008, 10:54
ojjj tutaj naprawde brak tej ostrości. A daj parametry z Exif'a (o ile dobrze piszę). Czyli czas,przesłona itd. A gdzieś kiedyś już widziałem zdjęcie podobne jeżeli chodzi o ostrość i w tamtym przypadku osoba miała ustawione MAKRO w aparacie?

Pozdrawiam

piszczal
12-05-2008, 11:05
w opisach aparatu jest info, że nie robi cały czas z pełną szybkością 6,5 klatki na sek.
Myślę że to zwolnienie to właśnie to

JiNN
12-05-2008, 11:15
piszczal, a co w zwiazku z tą ostrością? to,że z czasem zwalnia ok. Tutaj jest problem. IMO uważam, że autor byłby bardzo zadowolony z troszke wolniejszej serii, a w zamian ostre foty bo o to tutaj chodzi. Zwolni to swoją drogą, tak będzie i tu masz racje.

Pozdrawiam

kondziu
12-05-2008, 11:18
Shooting mode: sports
TV(shutter speer) 1/640
Exposure comp 0
Av 5.6
Iso 400
Focal length 56.0mm
White balance auto

czyli program sportowy w aparacie-ale przy innych trybach manualnych takie numery mi sie powtarzają;

edit podmienilem zdjecie- juz ma wyswietlony exif

JiNN
12-05-2008, 11:23
A możesz dać jeszcze jakiś inny przykład zdjęcia? Z 2-3 fotki?

Pozdrawiam

C80
12-05-2008, 11:29
40D nawet na słabej karcie platinium bez "iksów" potrafi wyrobić nawet 50 klatek w jpg bez straty prędkości (6 kl/s). 70-200 L USM f/2.8 w trybie Tv, ISO 400 bez redukcji szumów, 1/1000 s, przesłona 2.8 lub 3.2.

W RAW około 10 zdjęć przy 6 kl/s. Potem zwalniają.

Więc może to problem optyki, lub styków.

piszczal
12-05-2008, 11:45
no tak, właśnie o RAW mowię
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

piszczal, a co w zwiazku z tą ostrością? to,że z czasem zwalnia ok. Tutaj jest problem. IMO uważam, że autor byłby bardzo zadowolony z troszke wolniejszej serii, a w zamian ostre foty bo o to tutaj chodzi. Zwolni to swoją drogą, tak będzie i tu masz racje.

Pozdrawiam

no ale autor wątku zatytułowalbył go tak a nie inaczej...

JiNN
12-05-2008, 12:00
No jeżeli tylko o to mu chodziło to po problemie.

Pozdrawiam

arturs
12-05-2008, 14:45
Na otycznych też chyba o tym piszą:

http://www.optyczne.pl/index.php?test=aparat&test_ap=57&roz=3

Cz@rek
12-05-2008, 23:58
W trybie ciągłego pomiaru ostrości aparat robi zdjęcia niezależnie czy złapał ostrość czy nie.
Myślę że problem może być po stronie akumulatora. U mnie przy starym, wysłużonym aku objawy są takie same, po wykonaniu 3-4 zdjęć aparat wyraznie zwalnia, na tanich zamiennikach jest znacznie lepiej, na Hannelu 20D dostaje skrzydeł, trzyma tępo do zapchania bufora.

kondziu
21-05-2008, 15:35
wracam do tematu.
oddalem aparat do serwisu
dzis dzwonili do mnie z zytniej - robili testy i wedlug nich takie zachowanie aparatu ("przycinanie" lustra) nie jest uszkodzeniem(np.jesli AF sledzi szybko poruszajacy sie obiekt)-tak ma byc...

nie udalo im sie zmusic aparatu do "blokowania" lustra w trybie zdjec pojedynczych (pisalem o tym w innym poscie)-wiec nie moga sie wypowiedziec czy aparat ma uszkodzenie.

pozdrawiam Konrad

JiNN
21-05-2008, 15:50
kondziu a co z tą ostrością co pisałeś? Wszystko ok - czy też powiedzieli, że tak ma być.

w tym momencie autofocus zazwyczaj gubi ostrość i zdjęcia są totalnie nieostre; ogólnie IMO w trybie all focus + zdjęcia seryjne aparat ma trudności z zarejestrowaniem ostrych zdjęć.

Pozdrawiam

kondziu
21-05-2008, 20:07
kondziu a co z tą ostrością co pisałeś? Wszystko ok - czy też powiedzieli, że tak ma być.

Pozdrawiam

z tego co mowili jesli przedmiot sie porusza takie zachowanie jest jak najbardziej mozliwe i nie jest to usterka...