Zobacz pełną wersję : canon 400D - problem
dmuchany_rekin
11-05-2008, 14:17
witam wszystkich! :) mam maly problem z moim canonem :( gdy robie zdjecia na trybie "Tv" to wychodza zawsze czarne zdjecia... nawet z wlaczona lampa :( prosze o pomoc :(
ewa_olsztyn
11-05-2008, 14:26
Sorry za banalne spostrzeżenie, ale najciemniej bywa pod latarnią - może za krótki czas dobierasz? Wybierz scenę, przestaw na AV i zobacz, jaki czas wybrałby aparat dla danej przysłony, a potem porównaj z tym, jaki sam wybrałeś.
liquidsound
11-05-2008, 14:27
Kurde strasznie wadliwe canon te puszki ostatnio wypuscil na rynek;)
sniper88
11-05-2008, 15:01
witam wszystkich! :) mam maly problem z moim canonem :( gdy robie zdjecia na trybie "Tv" to wychodza zawsze czarne zdjecia... nawet z wlaczona lampa :( prosze o pomoc :(
A dekielek zdjales?:D
Myślałem że mnie nic nie zaskoczy, ale takie pytanie związane z absolutnymi podstawami zrzuciło mnie z krzesła.
ewa_olsztyn
11-05-2008, 15:11
Zapomniały woły...?
Ja jeszcze dwa lata temu nie wiedziałam co to jest przysłona, a co GO, a że pamięć mam dobrą, to się nie nabijam. Nie przejmuj się rekin tymi Wesołkami, oni też kiedyś zaczynali ;)
Rafal913
11-05-2008, 15:34
Zapomniały woły...?
Ja jeszcze dwa lata temu nie wiedziałam co to jest przysłona, a co GO, a że pamięć mam dobrą, to się nie nabijam. Nie przejmuj się rekin tymi Wesołkami, oni też kiedyś zaczynali ;)
Dokładnie :)
Jak ja sobie przypomnę ile to nawalczyłem się z przysłoną i ISO :mrgreen:
Jeżeli dobierasz parametry w trybie Tv i któryś z nich miga - oznacza to że zdjęcie będzie najprościej mówiąc złe :)
Musisz ustawić tak aby cyferki od przysłony nie migały :)
A ja jeszcze zacytuję " zapomniał wół jak cielęciem...cielakiem był ".Te wszystkie rady "kanapowych profi" zaczynają być już denerwujące i żenujące.
Ludzie. Od czego jest instrukcja? Przecież to co zostało opisane to podstawy podstaw. Nie przeczytało się instrukcji i zdziwienie że coś nie tak? To są pierwsze strony książeczki.
sniper88
11-05-2008, 15:53
A ja jeszcze zacytuję " zapomniał wół jak cielęciem...cielakiem był ".Te wszystkie rady "kanapowych profi" zaczynają być już denerwujące i żenujące.
Moja uwaga z dekielkiem byla z przymruzeniem oka, ale z 2 strony juz nie raz mi sie zdarzylo, ze robilem zdjecia 'na zombie', a potem sie dopiero orientowalem ze tegoz dekielka nie sciagnalem;) No i C80 tez ma racje, odpowiedzi na takie pytania sa w instrukcji:)
liquidsound
11-05-2008, 16:25
Zapomniały woły...?
A ja jeszcze zacytuję " zapomniał wół jak cielęciem...cielakiem był ".Te wszystkie rady "kanapowych profi" zaczynają być już denerwujące i żenujące.Nie jestem profi, nigdy nie bede, jestem amatorem cykam fotki, umiem czytac. Jakos po przeczytaniu instrukcji takich problemow nie mialem
Moze kolega jak kupuje telewizor nowy to pierwsze co robi to zaglada na forum i pisze temat "jak wlaczyc to ustrojstwo, chyba nie dziala"?? Prosze Cie, WSZYSTKO na ten temat jest w instrukcji obslugi!! Moze nie ma o kompozycji i innych technikaliach, ale jest na tyle wyczerpujaca ze srednio inteligetny czlowiek po przeczytaniu Jej potrafi zrobic zdjecie. Z mojej strony zero tolerancji dla leni.
BTW ja rozumiem, ze mozna nie wyczaic jak dizala lampa w trybach manualnych, ale to naprawde sa podstawy
juz nie raz mi sie zdarzylo, ze robilem zdjecia 'na zombie'I nie widziales przez wizjer ,ze cos ciemno??
sniper88
11-05-2008, 16:39
I nie widziales przez wizjer ,ze cos ciemno??
'Na zombie' tzn tak jak kompaktem, wiec wtedy nie patrzysz w ogole przez wizjer;)
ewa_olsztyn
11-05-2008, 17:21
Moja uwaga z dekielkiem byla z przymruzeniem oka, ale z 2 strony juz nie raz mi sie zdarzylo, ze robilem zdjecia 'na zombie', a potem sie dopiero orientowalem ze tegoz dekielka nie sciagnalem;) No i C80 tez ma racje, odpowiedzi na takie pytania sa w instrukcji:)
Wiem Sniper, że żartowałeś. Ale z instrukcjami róznie bywa, ja sama nie dalej jak wczoraj zapytałam na PM Mądrego Kogoś, jak wyłączyć mirror lockup, bo kupiłam sobie wężyk, a że 2 lata używałam tego "udawanego" wyzwalacza na 2s - to zapomniałam. A instrukcji nie miałam w ogóle...
Początkujący jest wystarczająco przestraszony, że albo coś ma zepsute, albo że sam zepsuje jak zacznie grzebać, nie trzeba mu dokładać. Lepiej spokojnie powiedzieć co i jak.
PS: Z tym dekielkiem to diabelska sprawa, wciąż mi się zdarza, że najpierw wyłączam i włączam, potem pukam w wyświetlacz, a dopiero potem... zdejmuję dekiel :oops:
liquidsound
11-05-2008, 17:40
A instrukcji nie miałam w ogóle...A wystarczy poszukac na necie (forum).
PS: Z tym dekielkiem to diabelska sprawa, wciąż mi się zdarza, że najpierw wyłączam i włączam, potem pukam w wyświetlacz, a dopiero potem... zdejmuję dekiel :oops:
Hm, mnie dość często zdarza się wykadrować zdjęcie i dopiero po naciśnięciu spustu migawki zauważyć, że aparat jest wyłączony. ;)
Jeżeli chodzi o czytanie instrukcji, to dość długo zastanawiałem się po co jest trzystanowy włącznik w 40D. W końcu do instrukcji nie zajrzałem, tylko zapytałem innego użytkownika xxD ;)
Jeżeli chodzi o czytanie instrukcji, to dość długo zastanawiałem się po co jest trzystanowy włącznik w 40D. W końcu do instrukcji nie zajrzałem, tylko zapytałem innego użytkownika xxD ;)
Oj i ja miałem z tym przłącznikiem, że jestem roztargniony kiedyś zamiast do końca przełączyłem na pierwsza pozycję nio i co, aparat popsuty że robię wszystko na manualu pokretło mi nie działa, pomyslaem pisze posta co jest. Drugie wyjście żytnia, a to mnie mniej bawi przelciałem wszystkie ustawienia i ni w ząb nie działa i tyle i gdy chciałem wyłączyc oko wskoczyło na wyłacznik.:mrgreen: myślę że podobne wpadki każdy z nas zanotwał na swoim koncie.
ewa_olsztyn
11-05-2008, 19:04
Z mojej strony zero tolerancji dla leni.
Omatko! To ja już na żadną Twoją tolerancję liczyć nie mogę? Jestem Wielkim Leniem! Z tego powodu wymyśliłam bardzo dużo pożytecznych rzeczy. Żeby się nie narobić...
I nie widziales przez wizjer ,ze cos ciemno??
Przecież on nie ma problemów z tym, że ma ciemno w wizjerze, ale z tym, że ma za ciemne zdjęcia. Gadanie o dekielku było żartem... Oj! Nie chciało Ci się poczytać.. Ale my tu w większości tolerancyjni :-D :-D :-D
dmuchany_rekin
11-05-2008, 19:10
zrobilem tak jak radziliscie...ale zdjecie dalej wychodzi czarne...
a wartosc przyslony zmienia sie albo jest ciagle na jednym poziomie ... moze jakims mega wysokim (32 czy cos tego pokroju)?
ewa_olsztyn
11-05-2008, 19:33
Rekin - wybierz TV, czas 1/30, skieruj obiektyw przez okno na jakiś obiekt i zapisz jaką przysłonę wybrał aparat. Zrób zdjęcie. Potem przełącz na AV, ustaw tę wybraną poprzednio przysłonę i zapisz czas, jaki wybrał aparat. Zrób zdjęcie. Pokaz nam obydwa, czegoś konkretnego się dowiemy i wtedy będzie wiadomo, co Ci doradzić, OK?
liquidsound
11-05-2008, 19:36
Omatko! To ja już na żadną Twoją tolerancję liczyć nie mogę? Jestem Wielkim Leniem! Z tego powodu wymyśliłam bardzo dużo pożytecznych rzeczy. Żeby się nie narobić...Lenistwo pojecie wzgledne ;) zalezy od punktu odniesienia. Lecz jesli ktos kupuje sprzet za 2kpln, jest to dla niego stres wydania sporych pieniedzy (wszak zmartwiony ze aparat zepsuty skoro robi ciemne zdjecia) i nie czyta instrukcji obslugi no to cos tu nie gra prawda?? ;-)
pan.kolega
12-05-2008, 04:11
Jezeli tak jest, Twoj aparat jest na pewno kaput, chyba, ze jestes astronomem. Oddaj do naprawy.