Zobacz pełną wersję : ciekawe miesca w Warszawie
Piotrekp
11-05-2008, 11:21
Witam wszystkich,
Chcialem wykorzystac dzisiaj ladna pogode i porobic troche fotek w stolicy, ale zbytnio nie wiem gdzie. Na starowce juz bylem, wiec fajnie by bylo poszukac fajnych miejsc.
Moze wy macie jakies ciekawe miejsca warte do odwiedzenia??
Bede bardzo wdzieczny za pomoc :)
Z gory dziekuje za odpowiedzi i zycze milego dnia
Piotrek
na przyszłość zdefiniuj pojęcie 'fajności' ;-)
jak dla mnie najciekawszy w ostatnich dniach widok, to rozbiórka byłych zakładów Róża Luksemburg - koparka z końcówką typu młot pneumatyczny stoi na dachu i kuje dach, operator musi mieć stalowe nerwy aby ciąć gałąź na której siedzi :-)
Witam wszystkich,
Chcialem wykorzystac dzisiaj ladna pogode i porobic troche fotek w stolicy, ale zbytnio nie wiem gdzie. Na starowce juz bylem, wiec fajnie by bylo poszukac fajnych miejsc.
Moze wy macie jakies ciekawe miejsca warte do odwiedzenia??
Bede bardzo wdzieczny za pomoc :)
Z gory dziekuje za odpowiedzi i zycze milego dnia
Piotrek
Może zacznij od klasyki: Łazienki, Wilanów, Ogród Botaniczny w Powsinie, panoramy z PKiN, ZOO ?
Pozdrówka
Ale to mają być takie zdjęcia, żeby było na nich widać, że to w Warszawie? Kolega Moby podał parę przykładów, do których można dorzucić: Krakowskie Przedmieście i Nowy Świat, Muzeum Wojska Polskiego, Plac Trzech Krzyży, Pole Mokotowskie, Park Saski oraz Plac Piłsudskiego, Plac Teatralny, Plac Bankowy, cerkiew i pomnik czterech śpiących trzech walczących przy Targowej, plac Grzybowski, ...
Inne to: skarpa wiślana pomiędzy Ursynowem a Wilanowem, kopiec Powstania Warszawskiego, różne forty (np. Bema, Cytadela), jeziorka przy ul. Vogla i np. Czerniakowskie, AON, Port Praski i Kamionek, Park Skaryszewski, ...
Nasze Miasto jest spore i naprawdę jest co w nim fotografować, wszystko zależy od wybranej "specjalizacji" zdjęć :)
Szczur88
13-05-2008, 17:20
Ostatnio ciekawie cykało mi się muzeum kolejnictwa na Ochocie, ogród botaniczny UW i kilka kamienic w różnych uliczkach odchodzących od Chmielnej (już nawet nie pamiętam nazw tych uliczek). Wszystko zależy od tego, co chcesz fotografować, możliwości w Wawie jest od jasnej cholery.
Nie jestem z Warszawy ale wyjeżdżając pociągiem z Warszawy, w marcu tego roku, zauważyłem bardzo ciekawą rzecz gdzieś w okolicach pomiędzy Warszawą Centralną a Warszawą Zachodnią bądź w okolicy Warszawy Zachodniej (nie pamiętam dokładnie) - otóż znajduję się tam (chyba) kilka bocznic kolejowych na których stoją stare wagony kolejowe w których mieszkają ludzie - przynajmniej takie odniosłem wrażanie patrząc na zamontowane na tych wagonach anteny satelitarne i dym wydobywający się z kominów wystających ponad wagony. Spróbuj zrobić jakiś reportaż o tym miejscu który wyjasniłby co tam się znajduje i przedstawił los ludzi tam mieszkających- osobiście jestem ciekaw jakie jest wyjaśnienie do tego co widziałem z okien pociągu :).
Soul_Man
16-05-2008, 10:15
Polecam ulicę Brzeską i Ząbkowską, okolice Szwedzkiej i Stalowej. Najfajniejsze są nocą :mrgreen: ;-)
Polecam ulicę Brzeską i Ząbkowską, okolice Szwedzkiej i Stalowej. Najfajniejsze są nocą :mrgreen: ;-)
Zastanawiałem się kiedy wypłynie taka ekstremalna propozycja - nb. ja akurat nie jestem z Pragi, lecz moi znajomi z Pragi od jakiegoś czasu namawiają mnie na przejście się strychami i piwnicami kamienic wzdłuż Brzeskiej... Podobno to wykonalne ;)
ryszard_ochódzki
16-05-2008, 10:45
Ale koniecznie plus manfrotto i jakaś głowica bo przecież w nocy bez statywu nie da rady :)
Soul_Man
16-05-2008, 10:45
Zastanawiałem się kiedy wypłynie taka ekstremalna propozycja - nb. ja akurat nie jestem z Pragi, lecz moi znajomi z Pragi od jakiegoś czasu namawiają mnie na przejście się strychami i piwnicami kamienic wzdłuż Brzeskiej... Podobno to wykonalne ;)
Hehe, trochę prowokacyjnie to napisałem. Jeżdżę Ząbkowską codziennie do pracy, poza tym mam rodzinę niedaleko i myślę, że opinia o tej okolicy jest gorsza niż rzeczywistość. Oczywiście nie paradowałbym tam samotnie wieczorem z wielkim aparatem na szyi ;-) ale w dzień lub wieczorem, w kilka osób - powinno być spoko.
Sergiusz
16-05-2008, 12:36
Wydaje mi się, że chodzenie z aparatem może być bardziej niebezpieczne w dzień niż w nocy. Ze znanych mi przypadków zamachów na sprzęt fotograficzny określanych mianem rozboju i do tego w biały dzień dotyczą okolic Starego Miasta i Łazienek. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo na samej Pradze to nie wydaje mi się aby ta dzielnica odstawała od reszty warszawskich dzielnic. Oczywiście jak zaczniemy naruszać czyjąś własność przemieszczając się strychami lub piwnicami to można sprowokować mieszkańców do agresji. Ale jeśli zaczniemy zdobywać strychy i piwnice na Marszałkowskiej, Hożej czy Poznańskiej prędzej czy później skończy się tym samym.
Ciekawe miejsce to temat zbyt ogólny. Dla jednych będą to okolice Pałacu Kultury a dla innych Port Praski i jego okolice bądź dzikie plaże nad nieuregulowanym brzegiem Wisły. Ciekawe miejsce powinno być powiązane raczej z odpowiednim tematem fotograficznym.
Wydaje mi się, że chodzenie z aparatem może być bardziej niebezpieczne w dzień niż w nocy. Ze znanych mi przypadków zamachów na sprzęt fotograficzny określanych mianem rozboju i do tego w biały dzień dotyczą okolic Starego Miasta i Łazienek. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo na samej Pradze to nie wydaje mi się aby ta dzielnica odstawała od reszty warszawskich dzielnic. Oczywiście jak zaczniemy naruszać czyjąś własność przemieszczając się strychami lub piwnicami to można sprowokować mieszkańców do agresji. (...)
To o czym pisałem - po upewnieniu u kolegii - to własność komunalna...
Zatem uwaga bez zastosowania w tym konkretnym przypadku.
Sergiusz
16-05-2008, 14:25
Wiesz jak pokonując kolejny strych trafisz na koleżeńskie zebranie sądu lokalnego odłamu gangu podwórkowego lub wąchaczy kleju to możesz mieć mało czasu na wytłumaczenie co to jest własność komunalna. Do tego weź pod uwagę, że język, którym posługują się prascy tubylcy może być dla Ciebie całkiem obcy. Natomiast posiadany przez Ciebie sprzęt w ich oczach będzie stanowił sporą wartość jednej albo kilku działek proszku chwilowo poprawiającego samopoczucie. No ale zawsze dodatkowe ryzyko podczas eksploracji podnosi poziom adrenaliny i fotografowanie staje się niewątpliwie bardziej ciekawe.
Sergiusz
17-05-2008, 18:35
To co prawda znajduje się trochę niżej ale o piwnicach też ktoś wspominał. Co prawda trochę pod Warszawą ale w sumie bardzo blisko:
http://www.odkrywca.pl/galeria,radiowek-radiostacja-kontrwywiadu,526.html
clark_kent
11-01-2009, 11:56
Chciałbym odnowić wątek, proszę o wskazówki gdzie znajde ciekawe miejsca, dookreślę że interesują mnie lokalizacje industrialno urbanistyczne- squoty, stare fabryki do których można wejść, kamienice z otwartym dachem, porty, torowiska, lokomotywownie, dużo żelastwa, ciekawe ruiny itp. ktoś może ma jakąś wiedzę na ten temat ? acha, i skad oprócz pałacu kultury można zrobić fajne panoramy miasta?
Wiesz jak pokonując kolejny strych trafisz na koleżeńskie zebranie sądu lokalnego odłamu gangu podwórkowego lub wąchaczy kleju to możesz mieć mało czasu na wytłumaczenie co to jest własność komunalna. Do tego weź pod uwagę, że język, którym posługują się prascy tubylcy może być dla Ciebie całkiem obcy. Natomiast posiadany przez Ciebie sprzęt w ich oczach będzie stanowił sporą wartość jednej albo kilku działek proszku chwilowo poprawiającego samopoczucie. No ale zawsze dodatkowe ryzyko podczas eksploracji podnosi poziom adrenaliny i fotografowanie staje się niewątpliwie bardziej ciekawe.
Pardon - zauważyłem dopiero teraz, że padła jakaś odpowiedź.
Piszesz "prascy tubylcy". Ja mieszkam na Pradze. Człowiek, o którym pisałem też jest z Pragi. Czego mamy nie zrozumieć? Znam kupę osób z Kępnej, Jagiellońskiej, Brzeskiej, etc, które tam fotografują i jakoś im się udaje :mrgreen::twisted:
Piotrek GRUBY
13-02-2009, 14:01
powracajac do watku plenerow to ostatnio bardzo przyjemnie spedzilem czas na moscie Poniatowskiego i w okolicach. Wtedy byla jeszcze kra na Wisle. Ale nawet ebz kry - rogatki na moscie, tramwaje, palma na De Gaulle'a no i na dole mostu - schody, przejscia pod mostem. Do tego fajnie sie fotografuje ludzi pod mostem, na Solcu. Polecam!
Dodam jeszce teren Uniwerku wieczorem (fajnie podswietlone budynki) no i Marszalkowska miedzy rotunda a pl.Konstytucji. pare godzin Ci zleci :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
p.s. takie rozne ''zdarzenia'' mozna czasami pod Poniatowskim zaobserwowac - http://www.piotrsadowski.fotolog.pl/ To mi sie akurat trafilo wtedy gdy fotografowalem kre :-)
Nie jestem z Warszawy ale wyjeżdżając pociągiem z Warszawy, w marcu tego roku, zauważyłem bardzo ciekawą rzecz gdzieś w okolicach pomiędzy Warszawą Centralną a Warszawą Zachodnią bądź w okolicy Warszawy Zachodniej (nie pamiętam dokładnie) (...)
Tak to wyglądało parę tygodni temu: http://picasaweb.google.com/michal.gniot/StolecznaMadmaxownia#
Blindseeker
13-02-2009, 16:39
Chciałbym odnowić wątek, proszę o wskazówki gdzie znajde ciekawe miejsca, dookreślę że interesują mnie lokalizacje industrialno urbanistyczne- squoty, stare fabryki do których można wejść, kamienice z otwartym dachem, porty, torowiska, lokomotywownie, dużo żelastwa, ciekawe ruiny itp. ktoś może ma jakąś wiedzę na ten temat ? acha, i skad oprócz pałacu kultury można zrobić fajne panoramy miasta?
Polecam 2 kamienice na ul. Żelaznej (jedna z nich całkowicie niezamieszkana, ale otwarta, można wejść i robić zdjęcia), pomiędzy ul. Chłodną a Al. Jerozolimskimi.
Oprócz tego stara Praga (np. ul. Stalowa, ul. Strzelecka). Byłem ostatnio, tematów do fotografii nie brakuje. W wolnej chwili na pewno wybiore sie tam jeszcze raz.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tak to wyglądało parę tygodni temu: http://picasaweb.google.com/michal.gniot/StolecznaMadmaxownia#
Hehe, pracuję na przeciwko tego 'tramwaju'. Fajna okolica, wybierając sie tam warto zabrać teleobiektyw - można spotkać kopulujące lisy ;)
phazeadam
28-02-2009, 11:08
Polecam 2 kamienice na ul. Żelaznej (jedna z nich całkowicie niezamieszkana, ale otwarta, można wejść i robić zdjęcia), pomiędzy ul. Chłodną a Al. Jerozolimskimi.
ostatnio tam trochę złaziłem..... chyba coś się zmieniło... bo nie znalazłem nic otwartego :/
to ja dorzucę teren i park wokół Cytadeli warszawskiej
headless-horseman
12-01-2010, 13:35
Dodałbym jeszcze Most Gdański (http://www.pleneri.com/2009/12/most-gdanski-warszawa/plener_fotograficzny) (złwaszcza nocą), Można się pokuśić o ulicę Kamienne Schodki, Cmentarz Żydowski na Bródnie.
Ciekawie prezentuje się też dworzec Warszawa Praga
http://www.pleneri.com/2010/01/dworzec-warszawa-praga/plener_fotograficzny