Zobacz pełną wersję : Jaki filtr na ostre światło ...
Witam!
Jako że na tegoroczne wakacje, urlop - jakoby tego nie zwać wybieram się do Zjednoczonych Emiratów, Omanu i Arabii Saudyjskiej mam pytanie ... Czy nie powinienem kupić jakiś filtrów, żeby fotki w tak ostrym słońcu miały jakieś soczyste i żywe kolory bez PSucia ... Po 2gie wiadomo - wszechobecny piasek ...
Co do obiektywów to mam narazie C 10-22, C 50 f/1.8 i T 28-75 f/2.8, do wyjazdu kupie jeszcze C 70-200 f/4 IS ...
Jeżeli powinienem zakupić jakieś filtry (oczywiście prócz UV) to prosiłbym o podpowiedź jakie ...
Dzięki za podpowiedzi!
Rafał
Polar oczywiście - nie żeby pomógł jakoś specjalnie na ostre światło ale zmniejszy kontrasty i nasyci kolory...
a ja myslalem o jakiejs polowce ... no ok, jezeli faktycznie lepiej polara to niech bedzie polar, ale nie usmiech mi sie kupowac 77 i 67 mm kazdy mo 300 pln :/
bruckner
10-05-2008, 23:02
kup 77mm i redukcję na 67mm choćby --->TAKĄ (http://allegro.pl/item357197827_redukcja_filtrowa_77_67_mm_faktura_v at_.html)<---
no tak, ale to w tym momencie moge pozegnac sie z oslona przeciwsloneczna ... chyba ze ktos z tego forum moze mi zagwarantowac ze ten wynalazek zmiesci sie w oslonie C 70-200 i T 28-75
ale nie usmiech mi sie kupowac 77 i 67 mm kazdy mo 300 pln :/
Można zainwestować także w system Cokin. Redukcje nie są drogie a polar będzie ten sam do obywdu obiektywów.
no tak, ale to w tym momencie moge pozegnac sie z oslona przeciwsloneczna ...
W systemie Cokin można na holder założyć osłonę przeciwsłoneczną, nie koniecznie jedną. Mają one budowę modułową tak więc można "regulować" jej długość.
Jeżeli używasz kilku obiektywów i zamierzasz pracować na jednym "zestawie" filtrów, system Cokin powinien rozwiązać sprawę. W takiej sytuacji będą potrzebne tylko odpowiednie redukcje. Nie bez znaczenia jest także ogroman oferta filtrów, zarówno tych oryginalnych Cokin, jak i bardzo dobrych zamienników jak Hitech.
HiTech (https://www.formatt.co.uk/hd-glass-filters/hd-glass-filters.aspx) rulez.
W systemie Cokin można na holder założyć osłonę przeciwsłoneczną, nie koniecznie jedną. Mają one budowę modułową tak więc można "regulować" jej długość.
Rozumie że nie jest to w tym momencie standardowa osłona przeciwsłoneczna którą mam razem z obiektywem ... ?
Rozumie że nie jest to w tym momencie standardowa osłona przeciwsłoneczna którą mam razem z obiektywem ... ?
Niestety nie. Musi to być osłona systemu Cokin np. taka jak ta:
http://www.allegro.pl/item357484778_oslona_przeciwsloneczna_cokin_p_255. html
Wydaje mi sie ze to nie jest dobry wybor w moim przypadku - moge sie oczywiscie myslic bo nie mam z takimi systemami wogole doswiadczenia - ale
1. poprawcie mnie jezeli sie myzle - C 10-22 bedzie winietowal przy takiej konfuguracji filtrow
2. jak wiadomo C 70-200 ma problem z praca pod swiatlo (duzo pomaga jego standardowa oslowa jezeli chodzi o bliki) - w momencie zalozenia takiej oslony jak w linku powyzej to mam pewne ze duzo zdjec bedzie do bani
Wydaje mi sie ze to nie jest dobry wybor w moim przypadku - moge sie oczywiscie myslic bo nie mam z takimi systemami wogole doswiadczenia - ale
1. poprawcie mnie jezeli sie myzle - C 10-22 bedzie winietowal przy takiej konfuguracji filtrow
2. jak wiadomo C 70-200 ma problem z praca pod swiatlo (duzo pomaga jego standardowa oslowa jezeli chodzi o bliki) - w momencie zalozenia takiej oslony jak w linku powyzej to mam pewne ze duzo zdjec bedzie do bani
Generalnie jak nie chcesz się bujać z redukcjami czy Cokinem który ma marnego polara i w ogóle (IMHO) nie jest żadną opcją w tym przypadku jedyna rada to przeboleć kasę i kupić filtry dla każdego (większości) rozmiarów gwintów obiektywów które masz...
Cokin jest świetny do połówek, ale jego polar jest drogi i marny...