Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : TTL w lampie 430EX

jockerek
09-05-2008, 12:02
Witam
Maj już ta lampę, troszkę sie pobawiłem, ale sprawdzian czeka mnie w weekend:)
Przeczytałem instrukcje lecz tak czy tak zacząłem głowić się czy jest mozliwość zmiany systemu ETTL na zwykły TTL gdyż chciałbym miec tylko błysk przy zamknięciu migawki, a nie jak to jest w ETTL przy otwarciu i zamknięciu. Przyciskiem MODE zmienia tylko pomiędzy ETTL i Manual.
POMÓŻCIE w mojej mam nadzieje prościutkiej i rozwiązywalnej banalnie sprawie:)

werek
09-05-2008, 12:05
ten przy otwarciu migawki nie jest rejestrowany, sluzy on tylko jako blysk przed wstepny potrzebny do okrelenia sily blysku wlasciwego.

tak dziala TTL :D ETTL to system w wydaniu canon'a

bakulik
09-05-2008, 12:13
Przeczytałem instrukcje lecz tak czy tak zacząłem głowić się czy jest mozliwość zmiany systemu ETTL na zwykły TTL gdyż chciałbym miec tylko błysk przy zamknięciu migawki, a nie jak to jest w ETTL przy otwarciu i zamknięciu. Przyciskiem MODE zmienia tylko pomiędzy ETTL i Manual.

Z cyfrowym aparatem nie możesz mieć pomiaru TTL. Po prostu nie obsługują go.

Lampa nie błyska przy otwarciu i zamknięciu migawki. Pierwszy błysk jest przedbłyskiem pomiarowym wykonywanym przed ekspozycją celem ustalenia ilości światła potrzebnego do naświetlenia. Drugi błysk jest w czasie ekspozycji, w zależności od Twoich ustawień, albo wyzwalany jest po otwarciu migawki ("na pierwszą lamelkę") albo przez zamknięciem migawki ("na ostatnia lamelkę"). Przełącza się to przyciskiem z trzema strzałkami (>>>, tym samym, którym ustawia się błysk przy krótkich czasach).

werek
09-05-2008, 12:20

:???: to ciekaw jestem na podstawie czego lampa wie ile ma doswietlic :roll: takich informacji dostarcza swiatlomierz w body ktory dziala caly czas przy wcisnietym spuscie migawki (wcisniecie do polowy uruchamia go), czyli rowniez tuz przed otwarciem migawki.

lampa nie mierzy swiatla!!! mierzy to swiatlomierz w aparacie, TTL w lampach polega na mozliwosci wykorzystania wynikow pomiaru swiatlomierza z aparatu, a ten ma tylko pomiar TTL

troche techniki i sie czlowiek gubi.... jak to moj kumpel powiedzial: "Ważne że działa" :D

jockerek
09-05-2008, 12:27
Ale Panowie przy ustawieniu błysku "na pierwszą lamelkę" jest pojedynczy błysk (no chyba że jest to jakaś hiper szybka częstotliwość dwóch błysków) :) a dopiero przy ustawieniu błysku przy zamykanej migawce jest podwójny.

gwozdzt
09-05-2008, 12:29
:???: to ciekaw jestem na podstawie czego lampa wie ile ma doswietlic :roll:
na podstawie tego pierwszego błysku (przedbłysku pomiarowego).

Ale Panowie przy ustawieniu błysku "na pierwszą lamelkę" jest pojedynczy błysk
przyłóż oko do wizjera aparatu i błyśnij sobie do lustra. Widziałeś błysk?
widziałeś. a nie powinieneś, bo przecież podczas robienia zdjęcia jest podniesione lustro.
Więc co widziałeś? ano właśnie przedbłysk :-)

(no chyba że jest to jakaś hiper szybka częstotliwość dwóch błysków)
tak właśnie jest.

bakulik
09-05-2008, 12:38
:???: to ciekaw jestem na podstawie czego lampa wie ile ma doswietlic [...] lampa nie mierzy swiatla!!! mierzy to swiatlomierz w aparacie, TTL w lampach polega na mozliwosci wykorzystania wynikow pomiaru swiatlomierza z aparatu, a ten ma tylko pomiar TTL

"Tradycyjny" pomiar błysku TTL polega na mierzeniu ilości światła odbitego od kliszy w czasie trwania ekspozycji i przerwaniu błysku w odpowiednim momencie. Tego w cyfrówkach nie ma.

Oczywiście, że światłomierz mierzy przez obiektyw, ale ilość światła lampy ustalana jest przed ekspozycja na podstawie przedbłysku pomiarowego.

Ale Panowie przy ustawieniu błysku "na pierwszą lamelkę" jest pojedynczy błysk (no chyba że jest to jakaś hiper szybka częstotliwość dwóch błysków) :) a dopiero przy ustawieniu błysku przy zamykanej migawce jest podwójny.

Wydaje Ci się, że jest jeden. W E-TTL są zawsze dwa. Pierwszy jest tuż przez ekspozycją po wciśnięciu spustu do końca. Można go nawet zauważyć w wizjerze, jeśli jest dostatecznie ciemno. Przełącz lampę na manual, a zobaczysz, że przy ustawieniu synchronizacji na drugą lamelkę będzie tylko jeden błysk.

jockerek
09-05-2008, 13:49
Dzięki wielkie za informacje, i nie zaszkodzi jeszcze jesli rozwiejecie moją kolejna wątpliwość co do dłuższego czasu naświetlania z błyskiem przy zamknięciu migawki. A mianowicie pierwszy błysk w dość ciemnym powmieszczeniu nie ma zupełnie wpływu na ekspozycję i poczatkowe zamrożenie ruchu? Wiem, że o tym się przekonam stosując to któregoś razu ale nie zaszkodzi zapytać:)

bakulik
09-05-2008, 13:59
A mianowicie pierwszy błysk w dość ciemnym powmieszczeniu nie ma zupełnie wpływu na ekspozycję i poczatkowe zamrożenie ruchu? Wiem, że o tym się przekonam stosując to któregoś razu ale nie zaszkodzi zapytać:)

Pierwszy błysk nie wykonuje naświetlenia. Służy tylko do pomiaru światła.

werek
09-05-2008, 14:15
:???: to ciekaw jestem na podstawie czego lampa wie ile ma doswietlic :roll: na podstawie tego pierwszego błysku (przedbłysku pomiarowego).

tutaj wlasnie chodzilo mi o stwierdzenie bakulik'a

TTL lampy dziala na podstawie wyniku pomiaru przedblysku lampy, po otrzymaniu informacji od body dobiera odpowiednio sile blysku (do tego w zaleznosci od aktywnego trybu ekspozycji (rozny w Tv,Av,M,P i automatach)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Dzięki wielkie za informacje, i nie zaszkodzi jeszcze jesli rozwiejecie moją kolejna wątpliwość co do dłuższego czasu naświetlania z błyskiem przy zamknięciu migawki. A mianowicie pierwszy błysk w dość ciemnym powmieszczeniu nie ma zupełnie wpływu na ekspozycję i poczatkowe zamrożenie ruchu? Wiem, że o tym się przekonam stosując to któregoś razu ale nie zaszkodzi zapytać:)

przy dluzszych czasach ekspozycji mozesz przy pomocy blysku zamrozic ruch i nastepnie zmieniajac kadr wykonac "malowanie swiatlem", daje to fajne efekty kiedy masz chlodne oswietlenie lampy ktora zamrozila ruch w kadrze i swiatlo zastane ktore rysuje surrealistyczne smugi (czesto takie rozwiazanie stosuje sie podczas fotografii klubowej, poniewaz daje ciekawe i mile dla oka efekty)

gwozdzt
09-05-2008, 14:34
TTL lampy dziala na podstawie wyniku pomiaru przedblysku lampy, po otrzymaniu informacji od body dobiera odpowiednio sile blysku
Nieeee! opisałeś właśnie działanie E-TTL.

Natomiast TTL działa w oparciu o dodatkowe czujniki pomiarowe mierzące światło błyskowe odbite od kliszy. Na cyfrę nie dało się tego rozwiązania przenieść, ponieważ matryca jakoś niewłaściwie odbija światło i stąd zastosowano rozwiązanie z przedbłyskiem (wymyślone notabene wcześniej, chyba z powodu oszczędności, aby usunać czujniki TTL)

werek
09-05-2008, 14:56
TTL - Through The Lens

nawet iTTL nikona wywodzi sie z tego samego zalozenia.

moze latwiej: w grupie pomiarow TTL wyksztalcily sie rozne nazwy dla systemu pomiaru swiatla przez kazdego z producentow aparatow. Tak jak Canon ma E-TTL i E-TTL II, tak i Nikon w swoich aparatach ma ten sam system dostosowany do wlasnych rozwiazan w body

TTL glownie polega na pomiarze swiatla odbitego od obiektow i odebranego poprzez obiektyw

tym swiatlem odbitym moze byc swiatlo zastane badz blysku.

bakulik
09-05-2008, 15:00
tym swiatlem odbitym moze byc swiatlo zastane badz blysku.

No i może być mierzone przed ekspozycją oraz podczas ekspozycji. I o to właśnie chodzi w tym wątku - w cyfrówkach nie ma pomiaru błysku w czasie ekspozycji (poza wyjątkiem chyba u Pentaxa).