PDA

Zobacz pełną wersję : problem z transferem zdjęć

igor58
08-05-2008, 13:08
próbowałem przegrać zdjęcia z aparatu (350) do kompa i przeszła tylko część. Po ponownej próbie przeszło ich jeszcze mniej, a potem zoom browser zaczął zagłaszać, że w aparacie nie ma zdjeć, lub nie ma karty. Próbowałem z drugą kartą - to samo. Dodam, że na wyświetlaczu widać wszystkie zdjęcia, a aparat nie zgłasza żadnego erroru. Nie mam czytnika kart. Gdzie jest problem? W karcie, w aparacie? Dotąd nie miałem żadnych problemów. Aparat ma ustawioną funcję PC connection (nie printer).
Dzięki za ew. wskazówki.

Pzdr.

I.

gwozdzt
08-05-2008, 14:06
próbowałem przegrać zdjęcia z aparatu (350) do kompa i przeszła tylko część....
Dotąd nie miałem żadnych problemów....
zatem głęboko się zastanów, w jakich okolicznościach ten problem się pojawił?
Jakie ustawienia aparatu zmieniłeś? Co zmieniłeś w komputerze? zainstalowałeś/odinstalowałeś jakieś oprogramowanie?

Aparat ma ustawioną funcję PC connection (nie printer).

PC connect. służy raczej do obsługi aparatu z kompa, zatem na przekór spróbuj PTP.

Oczywiście mam nadzieję, że nie chodzi o RAW+JPG i ściagasz te zdjęcia za pomocą oprogramowania Canona (CameraWindow/EOS Utility) bo jeśli robisz to eksloratorem Windows to grozi Ci tygodniowy ban na forum ;-)
http://canon-board.info/showthread.php?p=467833#post467833

bakulik
08-05-2008, 14:29
Oczywiście mam nadzieję, że nie chodzi o RAW+JPG i ściagasz te zdjęcia za pomocą oprogramowania Canona (CameraWindow/EOS Utility) bo jeśli robisz to eksloratorem Windows to grozi Ci tygodniowy ban na forum ;-)

Hm...

potem zoom browser zaczął zagłaszać

Więc nie będzie bana. ;)

igor58
08-05-2008, 15:29
Ściągam fotki (jpg) wyłącznie przez Browsera. Niczego nie zmieniałem w ustawieniach. Miałem zdjecia na dwóch kartach; z jednej zgrałem (myślałem , że wszystkie), włożyłem drugą, też sie zgrało, ale jakoś mało, więc jeszcze raz włożyłem pierwszą i... zaczęły się schody. By eliminować kolejne możliwe przyczyny, raz zainstalowałem w kompie programy z dołączonej do ap. płyty, ale nic to nie dało.

gwozdzt
08-05-2008, 16:20
Ściągam fotki (jpg) wyłącznie przez Browsera. Niczego nie zmieniałem w ustawieniach. Miałem zdjecia na dwóch kartach; z jednej zgrałem (myślałem , że wszystkie), włożyłem drugą, też sie zgrało, ale jakoś mało, więc jeszcze raz włożyłem pierwszą i... zaczęły się schody. By eliminować kolejne możliwe przyczyny, raz zainstalowałem w kompie programy z dołączonej do ap. płyty, ale nic to nie dało.
a nie ponakładała Ci się numeracja na kartach?
od jak dawna uzywasz dwóch (wielu kart)?
jak masz ustawioną numerację w aparacie? (File numbering: Continuous czy Auto reset?)

igor58
08-05-2008, 19:12
Dzięki wszystkim.
W aparacie mam ustawione continous.
Dwóch kart używam do roku, nigdy nie było żadnych problemów.
Najgorsze, że transfer jest w ogóle niemożliwy (na tych zdjęciach mi akurat zależy). Dziwne, że sam aparat widzi zdjęcia; być może część z nich została wadliwie zapisana i to blokuje cały transfer (nie wiem, czy taka opcja jest możliwa, tylko podejrzewam). Pierwsza karta jest dosć stara (4 lata), druga
ma rok, obie są "firmowe". Muszę spróbować przez czytnik, który chyba kupię (jaki proponujecie?). Mam tylko nadzieję (choć nie do końca), że sam aparat jest w porządku (mam go 1.5 roku, kupiłem nowy).

Pzdr.
I.

axk
08-05-2008, 19:28
Jakich kart używasz?

igor58
08-05-2008, 20:44
Kingston i Scandisk 1G. Ale chyba to bez znaczenia.

axk
08-05-2008, 21:26
Muszę spróbować przez czytnik, który chyba kupię (jaki proponujecie?).

Proponuję czytnik SanDisk Extreme USB 2.0 Reader. Świetne parametry (wyciska z kart maksymalną prędkość), bardzo dobra budowa i przystępna cena to jego główne atuty.

A dokładniej o czytnikach to tutaj:

http://canon-board.info/showthread.php?t=10954

igor58
09-05-2008, 13:43
Dzięki wszystkim.
W końcu poradziłem sobie, ryzykując bana (trudno).
Wszedłem w "mój komputer", pokazały się wszystkie dyski plus aparat. Po kliknięciu nań wyskoczyło kilkanaście folderów, z których część była pusta, część nie. Otwierałem po kolei te, które były pełne i kopiowałem zwartość do n. folderu. Sytuacja powstała zapewne w efekcie nieużywania przeze mnie funkcji "formatuj kartę"; zawsze tylko "wymazywałem" jej zawartość. Nie wiem, dlaczego wcześniej nie było z tym problemów. Piszecie, by używać tylko programu Canona, a niestety Browser nie uwzględnia takich sytuacji, zgłaszając po prostu, że na karcie nic nie ma. Zastosowałem rozwiązanie pośrednie, korzystając ze sterownika apratu i sys. op. komputera, więc "wina" jest połowiczna. Teraz sformatuję kartę i zobaczę, co dalej. Piszę o tym po to, by ew. pomóc innym z podobnymi problemami.

Pzdr.

I.