Zobacz pełną wersję : 17-40/f.4 czy 17-85/is ??
K2_verti
23-05-2005, 00:45
Witam jak w temacie!!
Przeczytałem sporo wątków o ww. obiektywach, zamierzam w przyszłości niedalekiej robić fotki typu kościół, śluby - zainwestowałem w 20d, ale brakuje mi szkła dobrego. I mam gigantyczny problem, wybulilem 5 kafli na body a mało zostało na resztę! :neutral:
Czy wziąść 17-85 z IS - może się przyda w ciemnych kosciółkach czy 17-40, która ma wady i zalety, ale jest szybka i z lampką 550 będzie śmigać aż miło i jest chyba bardziej perspektywiczna na przyszłość!! :???:
Po drugie -- Czy ktoś robił 17-40 fotki w takich warunkach - jak sprawuje się po przymknięciu do 5,6 przy 24mm ( crop ok 40mm) poza tym, że ma małą beczkę? :???:
Czy warto brać do tego typy pracy?
I mam gigantyczny problem, wybulilem 5 kafli na body a mało zostało na resztę! :neutral:
Ano masz problem... z nawet najdrozszego body beda kiepskie zdjecia wychodzic gdy sie kiepskie szklo dokreci. Trzeba bylo najpierw kupic szkla a potem do nich body :roll: .
Czy wziąść 17-85 z IS - może się przyda w ciemnych kosciółkach
Ciemny i sredni jakosciowo. W kosciolach - wazniejsza jest janosc szkla (i wpuszczanie swiatla zastanego) , by miec znosnie krotkie czasy naswietlania niz IS by miec nieporuszone zdjecia przy dluzszych czasach.
Ja osobiscie do kosciolow uwielbiam Tamrona 28-75 2.8 8) , za to 17-40 do zdjec grupowych, imprez, w pomieszczeniach nieco ciasniejszych niz kosciol.
K2_verti
23-05-2005, 10:29
O nio to problem - a jak wypada jakośćiowo tamronik 28-75 w takich sytuacjach? Podobno niezły :???: Skoro go używasz i zachwalasz - co ma takiego w sobie?
Cenowo też w mojej granicy - ok.1350 zeta.
Jak szybko ustawia ostrość - i czy porównywany jest z L-ką w tym zakresie od 28do40mm z 17-40?
Szczerze zależy mi by ostrzył w miarę szybko, nie gubił się w ciemnych pomieszczeniach i by jakościowo był na 4+ do 4 :smile: (skala 1-6)
było już tyle o tym napisano że szkoda się powtarzać - jest bardzo dobry w tej cenie nawet prawie doskonały.
O nio to problem - a jak wypada jakośćiowo tamronik 28-75 w takich sytuacjach? Podobno niezły :???: Skoro go używasz i zachwalasz - co ma takiego w sobie?
Wpisz w wyszukiwarke "Tamron 28-75" i poczytaj... bo ja swoja opinie o tym szkle pisalem juz co najmniej 20 razy tu na forum, i nie tylko ja, i szkoda mi czasu na pisanie po raz dwudziesty pierwszy czy trzydziesty :? .
A jak nie chce ci sie szukac to musisz mi na slowo uwierzyc - do kosciola bedzie lepszy niz 17-40 4L z powodu jasnosci, jakosci i zasiegu, ale 17-40 4L tez jest potrzebny z racji szerokiego kata (imprezy, grupy, pomieszczenia).
Miałem 17-85 IS i trochę fociłem tym w pomieszczeniach (imprezy firmowe, szkolenia). Szczerze to nie zachwyca. Przyznaję całkowicie rację Vitezowi. Z Tamronem na dziś jest tylko kłopot jeden...czas dostawy, ja już czekam trzeci tydzień ale może się w końcu doczekam.
K2_verti
23-05-2005, 21:44
ok wierzę, cena ok, jakośc ok. przeczytałem co się dało i zamówiłem - wypada teraz poczekać - aż dostanę swój. dzięki :grin: