PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie krótkie odnośnie RAW, JPG

Masteros
06-05-2008, 09:57
hi wszystkim
mam pytanie tylko nie krzyccie odrazu bo szukalem i takiego tematu nie znalazlem. zauwazylem u siebie,ze jak robie zdjecie w formacie raw to zdjecia sa ostrzejsze niz jpg'i. czy taka przypadlosc jest normalna. robie dwa zdjecia jeden to RAW drugi jpg (nie mylic z RAW+jpg). i jak zgram na kompa fotki to raw wydaje mi sie o duzo,duzo bardziej ostrzejszy? czy takie zachowanie powinno miec miejsce. nie karcie mnie odrazu bo w tym temaciejestem lama.

bakulik
06-05-2008, 10:04
Witam.

A w czym je oglądasz? I przy jakich ustawieniach aparatu i/lub wywoływaczki się to porównanie odbywa? Bo wszystkie chyba wywoływaczki RAWów dodają domyślnie coś od siebie w kwestii wyostrzania. A z kolei przy robieniu JPEGów w aparacie można ustawić sobie kilka poziomów wyostrzania. Wystarczy więc ustawić wyostrzanie JPEGów na minimum, a RAWa wywołać z np. RawShootera lub Lightrooma przy ustawieniach defaultowych i voila! - mamy ostrzej z RAWa, niż z JPEGa. :)

ewa_olsztyn
06-05-2008, 10:06
Lama to tybetański nauczyciel, mądry człowiek, więc chyba się we wzmiankowanym kontekście porównałeś na zapas :D
A co do rawa - raw to raw, wszystko ma lepsze, nie tylko ostrość ;)

szwayko
06-05-2008, 10:07
TO zalezy czym ogladasz tego Raw, zalezy jakie masz nastawy sharpness w programie w ktorym ogladasz Rawa.

Jesli wezmiesz program Canona - DPP - to masz w nim te same nastawy co w aparacie (ostrosci, stylu, etc.). Jesli ustawisz takie same nastawy w programie jak miales w aparacie dla jpg, to powinienes uzyskac takiego samego jpga. Nie robilem takich testow - biore to na logike. ;-)

Po drugie oceniaj i porownuj zawsze pliki jpg. Podglad rawa czy w aparacie czy na monitorze - to najczesciej plik jpg z najgorsza kompresja, aby bylo szybciej.

Masteros
06-05-2008, 10:10
bakulik dziekuje za szybka odpowiedz.

oba pliki ogladam w DPP czy PS'ie.w puszce mam sharpness na +2 - canon 40d. aha i pozniej jak np. convertuje rawa w dpp na jpg.to ten jpg z rawa jest tez ostrzejszy. czy to dobrze i tak powinno byc? ogolnie RAW'y jakos z tego co widze u siebie na kompie ladniejsze i kolorki i ostrosc. mam nadzieje,ze takie zachowanie jest normalne

Vadim
06-05-2008, 10:17
bakulik dziekuje za szybka odpowiedz.

oba pliki ogladam w DPP czy PS'ie.w puszce mam sharpness na +2 - canon 40d. aha i pozniej jak np. convertuje rawa w dpp na jpg.to ten jpg z rawa jest tez ostrzejszy. czy to dobrze i tak powinno byc?
...

W żadnym wypadku, jpg z Rawa powinien być wręcz mydlany :mrgreen:

A tak poważnie, to zadajesz pytanie, na które sam powinieneś sobie odpowiedzieć :confused: Przecież tylko Ty wiesz, jaki efekt chcesz uzyskać na danym zdjęciu.
Zasadniczo trend jest taki, że im ostrzejsze, tym lepsze...

Pozdrawiam

bakulik
06-05-2008, 10:26
czy to dobrze i tak powinno byc? ogolnie RAW'y jakos z tego co widze u siebie na kompie ladniejsze i kolorki i ostrosc. mam nadzieje,ze takie zachowanie jest normalne

Bardzo dobrze. :) Po to są RAWy, aby było lepiej niż z JPEGów. Zachowanie całkowicie normalne.

Jak to J.M. kiedyś ładnie napisał (http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/msg/b982c7a24eb95d53):

"JPEGi w aparacie maluje mały japoński krasnoludek. Ma niezłe wykształcenie w temacie, ale powiedzmy, że podczas kształcenia zatracił indywidualizm. RAW to zastąpienie małego, japońskiego krasnoludka sobą."

Gdy fotografujesz w RAWach, to Ty, podczas ich obróbki, decydujesz, jak każde zdjęcie ma finalnie wyglądać. Dotyczy to zarówno ostrości, jak i kolorów, kontrastów, balansu bieli, zafarbów, ewentualnej winiety itp.

wbcolor
06-05-2008, 15:21
Sorki za mały off top, ale bedzie on chociaz troche polączony z temetem. Ja również zauważam ze raw jest ostrzejszy, pytanie tylko co z pixelami. uzywam do przegladania maxview i jak ogladam rawy, to wyskakuje mi ze zdjecia maja 1,52mp i rozdzielczosc okolo 1500 na 1000, a jak robie to samo z jpeg to juz 8mp i wieksze rozdzielczosci. jezeli bedzie ktos znal przyczyne tego stanu rzeczy to bede bardzo wdzieczny, bo szczerze mówiąc nie bardzo wiem jak to ugryźc. pozdrawiam

JiNN
06-05-2008, 15:35
wbcolor tutaj myślę,że to co widzisz to nie są RAW'y tylko podgląd tych rawów. U mnie RAW zajamują od 10 mb. Ale faktycznie na pierwszy rzut oka wyglądają na ostrzejsze. Jutro może wrzuce jakieś dwie fotki RAW i JPG na tych samych ustaw. Może komuś coś podpowiem. Aż sam muszę sprawdzić jak to się ma w praktyce.

Pozdrawiam

wbcolor
06-05-2008, 16:10
. U mnie RAW zajamują od 10 mb.

u mnie też.

pan.kolega
07-05-2008, 06:09
Dodam tylko, ze dodatkowym powodem wiekszej ostrosci RAW czy raczej mniejszej ostrosci jpg jesli wszystko inne sie wyeliminuje, moze byc nastawienie "High ISO speed noise reduction". Skutecznie usuwa szum chroma, i na pewno polepsza jpg, ale tez nieznacznie zmiekcza.

Masteros
07-05-2008, 10:27
nie wiem ale wydaje mi się,że ostrość na JPG'u powinna być lepsza.moze to wina szkla. sami ocencie zdjecia prosto z aparatu bez obrobki sharpness +3 w puszcze

70-200 f.4 L

200mm f.4 1/2500 i kompletnie pochmurne niebo

http://img100.imageshack.us/img100/8652/testszkla1xt5.jpg

200mm f.4 1/4000

http://img100.imageshack.us/img100/3694/testszkla2cn3.jpg

aaa dodam,ze robione na all servo + wszystkie punkty ostrosci aktywne i program av
gdybyscie mogli ocenic bylbym wdzieczny.albo jakas rada co robie zle.

JiNN
07-05-2008, 11:39
Dla mnie ostrość wygląda dobrze. W dodatku to all servo i pewnie seria. Myslę,że nie masz się czym przejmować. Może inni się wypowiedzą i bedziesz miał pewność, że dobrze ostrzy szkiełko i all jest ok.

Pozdrawiam

Sławek
07-05-2008, 11:48
Ptaki w locie, to raczej test własnych umiejętności niż obiektywu ale nie wygląda to żle. Jeśli chcesz sprawdzić szkło to spróbuj zrobić coś statycznego.
Chyba że sprawdzasz AF

JiNN
07-05-2008, 12:12
A zauważyłem taką tendencję jeżeli chodzi o pliki JPG i ostrość. Jeżeli ktoś uważa, że ostrość nie jest taka jaką chciałby mieć niech:

Tutaj warunek - jeżeli przeglądacie zdjęcia w windows'owej przeglądarce (bo pewnie dużo ludzi często tak robi ) "podgląd obrazów i faksów systemu windows"

należy:

powiększyć obraz 1:1,a następnie wrócić do "rozmiar dopasowany optymalnie"
różnicę w poprawie ostrości widać odrazu.

Bynajmniej u mnie na kompie jak zrobie w w/w sposób. JPG wyglądają o wiele lepiej.

Mozliwe, że to również jest przyczyna dla której cześć osób twierdzi,że coś z ostrością jest nie tak.

Pozdrawiam

Masteros
07-05-2008, 13:45
moglbym prosic kogos jeszcze co by sie wypowiedzial co do ostrosci tych zdjec?zalezy mi na waszej opinii i waszych spostrzezeniach.

bakulik
07-05-2008, 13:52
moglbym prosic kogos jeszcze co by sie wypowiedzial co do ostrosci tych zdjec?zalezy mi na waszej opinii i waszych spostrzezeniach.

Cóż, to Tobie (lub Twoim klientom) powinny się podobać Twoje zdjęcia, nie nam. :)

Jeśli jesteś zadowolony, to ok. Jeśli nie, to szukaj lepszego szkła/puszki.

Jak dla mnie, przy tym rozmiarze, zdjęcia są dobre, ale mogłyby być ostrzejsze. Ostrość mogła polecieć przy zmianie rozmiaru...