Zobacz pełną wersję : Czy to jest BF?
Panowie dzisiaj pstrykałem trochę 50-tką i okazuje się, że zdjęcia przy F1,8 są nieostre - postanowiłem w domciu zrobić test na BF/FF - www.csk.pl/~tm/BF.jpg - nie wiem co robić, z lewej strony jest ewidentny BF a z prawej już niestety nie tak ewidentnie :( - zaczynam się wkurzać bo jak pstrykałem A95 takie problemy były mi obce i miałem zdecydowanie mniej stresów związanych z tematem sprzętu :( - czy powinienem wysłać ten obiektyw z body do kalibracji czy próbować go wymienić?
Tomasz Golinski
22-05-2005, 20:21
Muszę przyznać, że na moje niewprawne oko to wygląda dziwnie. Z lewej strony w ogóle nie ma ostrości :!: Strzelałbym, że to wada optyki obiektywu.
Albo ja jestem slepy albo ta kartka nie jest rownolegla do aparatu i tutaj moze Ci wyjsc wszystko co tylko zechcesz nawet Left/Right Focus ;-) Zrob test montujac aparat na statywie na przeciwko karty testowej tak zeby patrzyl na nia pod katem 45 stopni.
to było ze statywu i około 45 st - ok zaraz strzelę jeszcze raz
www.csk.pl/~tm/backf.jpg - kurde naprawdę dziwnie to wygląda - wstyd się przyznać ale wcześniej robiłem fotki przy max F3,5 - dzisiaj F1,8 okazała się dla mnie kolejną dawką stresu związaną z dslr :( - parametry to F1,8 - 1/1600 ISO 1600 HELP
zle test robisz. Aparat wyraznie nie jest w zadnej plaszczyznie z testową kartą. Przy f1,8 glebia jest bardzo krotka i stad zapewne to przeklamanie.
Na tym zdjeciu obszar ostrosci rozciaga sie mniej wiecej tak:
Zobacz, ze teraz "wada" sie zmniejszyla. Postaraj sie ustawic kartke dokladnie przed aparatem tak zeby jej krawedzie rowno sie schodzily wzdluz kadru.
ok - jesteście GIT - w znaczeniu bardzo pomocni - spróbuję jeszcze raz
Moim zdaniem na zdjęciu karta testowa leci w prawo. Ze zdjęcia wynika, że masz Front Focus czyli ostrość znajduje się przed miejscem, na który ostrzył AF body (zakładam, że test robiłeś przy zachowaniu 45 st. kąta nachylenia aparatu względem karty testowej).
Ponieważ, tak jak napisałem, widać, że karta nachylona jest w prawo, stąd masz po prawej 2-3mm FF a z lewej jakieś 9-10mm.
BTW, jakość taka sobie, dlaczego aż ISO 1600 skoro fota ze statywu?
mój statyw jest do bani - jutro pożyczę od kogoś porządny i jeszcze raz spróbuję - chyba potrzebuję poziomicy na statywie, żeby test był naprawdę wiarygodny - dziękuję za pomoc
Jezeli na zdjeciach nie widac FF/BF to rob ten test az wynik bedzie w pelni zadowalajacy dla Ciebie :-) Ja tak zrobilem i spie spokojny, ze nie mam zadnego BF/FF czy inny Focus...;-)
Tak, gonzo44 masz w pewnym sensie rację ale przy F1,8 dzisiaj dla żony robiłem zdjęciątka i przy ostrzeniu na oczy ostre wyszły tylko włosy :( - widać na zdjęciach - więc postanowiłem temat trochę podrążyć - mam nadzieję, że serwis skalibruje szkiełko - tylko pojawia się kolejny problem - nie uśmiecha mi się wysyłanie do stolicy body ze szkłem na tydzień np
Jak to wszysko czytam to odechciewa sie kupowania dslr'a. Co chwile ma ktos tu problem z BF/FF :cry: . Mam tylko nadzieje ze jak juz nadejdzie ten wielki moment i w koncu kupie 20D to BF/FF bedzie juz historia ;-) .
Pozdro
Jak to wszysko czytam to odechciewa sie kupowania dslr'a. Co chwile ma ktos tu problem z BF/FF :cry: .
Ot propaganda.
Nie co chwile.
Problem jest taki - ze jak ktos ma problem to idzie w internet i szuka miejsca/porad ktore pomoga mu problem rozwiazac.
Jak ktos problemu nie ma to nie ma powodu robic cos takiego, po prostu robi zdjecia.
Dlatego o problemach FF/BF czytasz ciagle a o braku takich problemow - baaaardzo rzadko.
A body w Polsce jest rzedu kilkudziesieciu tysiecy co najmniej... jak sadzisz - czy te jeden/dwa posty na miesiac czy nawet tydzien - jaki odsetek sprawnych body stanowia?
Problem jest, a poniewaz tylko problem a nie jego brak jest zglaszany - dlatego moze sie wydawac ze dSLR to taka kicha... a to NIEPRAWDA - bo jest to tylko bledne wrazenie.
Ot propaganda.
Nie co chwile.
Problem jest taki - ze jak ktos ma problem to idzie w internet i szuka miejsca/porad ktore pomoga mu problem rozwiazac.
Jak ktos problemu nie ma to nie ma powodu robic cos takiego, po prostu robi zdjecia.
Dlatego o problemach FF/BF czytasz ciagle a o braku takich problemow - baaaardzo rzadko.
A body w Polsce jest rzedu kilkudziesieciu tysiecy co najmniej... jak sadzisz - czy te jeden/dwa posty na miesiac czy nawet tydzien - jaki odsetek sprawnych body stanowia?
Mam tylko nadzieje ze w przyszlosci bede nalezal do tej zdecydowanie wiekszej grupy :-D
Problem jest, a poniewaz tylko problem a nie jego brak jest zglaszany - dlatego moze sie wydawac ze dSLR to taka kicha... a to NIEPRAWDA - bo jest to tylko bledne wrazenie.
Nigdy nie myslalem o dSLR ze to jakies badziewie, wrecz przeciwnie wedlug mnie jest to 'najlepsze co moglo nas spotkac' w dzisiejszych czasach ;)
Test wykonany przez ToMo w rzeczywiści był trochę (ale tylko trochę) żle wykonany (chodzi o te przekoszenia) co mogło odrobinę wpłynąć na wyniki, ale zjawisko innych wartości focusa po lewej i prawej stronie kadru u mnie jest dokładnie takie samo - Canon 20D z KITem. Wysłałem oczywiście aparat do serwisu i w liście napisałem że na teście zaobserwowałem po lewej stronie inne wartości przesunięcia focusu niż po prawej. Sprawdziłem jeszcze na innym obiektywie Canon 75-300 i tu już wszystko OK (czyli lewa i prawa strona tak samo) poza oczywiście samym punktem ostrości. Wiem, że te obiektywy nie są najwyższych lotów ale są firmowane przez Canona i z ich specyfikacji jak i specyfikacji aparatu wynika że powinny do siebie idealnie pasować.
Z moich testów wynika że mój egzemplarz najlepsze (czyli z właściwym focusem) foty robi na moim canonie 75-300 przy ogniskowej 140 mm. Wtedy przesunięcie focusa wynosi 0 mm czyli wszystko jest OK. Wartości poniżej 140 mm przesuwają focus za obiekt ostrzenia, natomiast powyżej przed. Jeśli ktoś chce to mogę mu wysłać pliki (są duże). Najgorsze wartości czyli przesunięcie o 30 mm za obiektem ostrzenia uzyskałem na kicie - ognisowa 18 ( 28 ) mm. Im bliżej 55 (85) mm tym focus zbiżał się do 6 mm.
Mam nadzieję że w serwisie wyeliminują tę wadę. Wysyłając aparat do serwisu zaznaczyłem, żeby podczas regulacji użyli wartości nominalnych, tak abym nie miał w przyszłości problemów gdy będę kupował inne obiektywy. Z tego co dziś wyczytałem na forum to chyba będzie im trudno gdyż taki nominał nie istnieje. No nic, czas pokaże jak uporają się z regulacją mojego egzemplarza.
A tak zupełnie na marginesie, to chciałbym zobaczyć testy bf/ff tych szczęśliwców u których wszystko jest jak należy - przynajmniej tak zapewniają - mam tu na myśli chociażby użytkownika o nicku Vitez. Proszę Was bardzo, opublikujcie swoje wyniki testów na bf/ff.
Ja nie robie zdjec testowych sensu stricte. Moge pokazac zdjecia linijki ale to jutro dopiero.
A tak zupełnie na marginesie, to chciałbym zobaczyć testy bf/ff tych szczęśliwców u których wszystko jest jak należy - przynajmniej tak zapewniają - mam tu na myśli chociażby użytkownika o nicku Vitez. Proszę Was bardzo, opublikujcie swoje wyniki testów na bf/ff.
Przychylam się do tej prośby...... Ja juz naprawde nie wiem co jest do przyjęcia a co tylko moim przewrażliwieniem. Może faktycznie nie należy aż tak się przejmować. Mój problem polega jednak na tym że na dSRL'a przeszedłem wprost z analoga, na dodatek z tymi samymi szkłami, i... no własnie to co obserwuję niedługo mnie doprowadzi do szału :confused:
David jak tam po naprawie lepiej ? - dzięki
Golibroda
29-05-2005, 17:15
Ot propaganda.
To tak jak w szpitalu...co za miejsce ...sami chorzy a zdrowych można policzyc na palcach jednej ręki :mrgreen: a w serwisie canona...same zepsute canony a żadnego dobrego nie mówiąc o innych markach :lol:
David jak tam po naprawie lepiej ? - dzięki
:sad: Jesze nie przysłali. Ja oczywiście nie mogę się już doczekać, biegam teraz z compactem sony dsc v1. Aparacik ogólnie dobry, ale do lustrzanki się nie umywa - zupełnie inna technologia.
Dzwoniłem do Canona do Warszawy. Mówili, długi weekend i tak dalej, że najpóźniej w piątek będzie u mnie. Postaram się zadzwonić jeszcze w środę, to może uda mi się trochę ich pośpieszyć. Jak mi go przyślą to odrazu siadam do testów, o których oczywiście poinformuję na forum. Trochę się martwię, tym że wysłałem im tylko body + KIT. Mogłem jeszcze dorzucić tele 75-300.
Jeśli okaże się, że wyregulują mi dobrze KITa, a z tele nie będzie dobrze współpracował to pewnie znowu czeka mnie wysyłka sprzętu do W-wy i bezczynność na 1,5 tygodnia.
Mam europejską gwarację i płacenie za serwisco trochę mi się nie uśmiecha, ale takiego dokanałem wyboru. Mniej zapłaciłem za sprzęt to teraz muszę więcej zapłacić za serwis. Poczekamy - zobaczymy.
Co do publikacji wzorcowych wyników testu, to może jednak ktoś się pokusi o zrobienie takowych np. dla KITa i innych posiadanych obiektywów i opublikuje je. Może ja przesadzam i od takiego obiektywu jak KIT nie można wymagać aby autofocus działał w całym zakresie ogniskowej i to przy maksymalnej dziurze dla danej ogniskowej? A może ktoś już znalazł taki test na autofocus na innych stronach w necie dla różnych obiektywów w komplecie z 20D?
To tak jak w szpitalu...co za miejsce ...sami chorzy a zdrowych można policzyc na palcach jednej ręki
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://hazan.emiasto.com.pl/images/smilies/icon_mrgreen.gif) a w serwisie canona...same zepsute canony a żadnego dobrego nie mówiąc o innych markach
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://hazan.emiasto.com.pl/images/smilies/icon_lol.gif)
Ja jestem "zdrowy" oto przykłady:
http://madroz.w.interia.pl/focus/
Testy robiłem kitem USM i 50 1.8 IMHO wyszły ok
Co do publikacji wzorcowych wyników testu, to może jednak ktoś się pokusi o zrobienie takowych np. dla KITa i innych posiadanych obiektywów i opublikuje je
Ale co tu publikowac?? Zdjecie karty testowej z ostra ta czescia ktora ma byc ostra??
ja dzisiaj dostałem 350 dla siory i niestety jest problem FF - na górze widzę 20 tak rozmytą jak 30 na dole - serwis canon chyba się jednak szykuje - ale oni są jak zwykle bardzo zajęci - dodzwonić się to mistrzostwo świata
Ale co tu publikowac?? Zdjecie karty testowej z ostra ta czescia ktora ma byc ostra??
W zasadzie masz rację, ale mówić o czymś czego nie widać, to nie to samo co zobaczyć to na własne oczy (czy jakoś tak). Oczywiście nie chodziło mi aby wszyscy nagle wysyłali wyniki testów, tylko o to żeby skłonić tych którzy piszą że wszystko u nich jest OK do zrobienia testów i podzielenia się nimi z pozostałymi. Może to co ja lub inni uważają za BF/FF jest normą lub odwrotnie: to co inni uważają że jest normą jest błędnie działającym autofocusem. Nie mówię tu oczywiście o sytuacjach skrajnych tylko o np. małych odchyłkach. Jeden z użytkowników oddał cały swój sprzęt do regulacji i po wszystkim napisał, że w jednym obiektywie nie dało się ustawić autofocusa, tak aby w innych wszystko było OK. I teraz inni na podstawie opublikowanych tzw. wzorcowych wyników będą mogli podjąć decyzję czy wysyłać do regulacji sprzęt, czy też dać sobie z tym spokój bo ich wyniki są w normie.
Po pobycie w serwisie mój aparat ma już całkowicie sprawny autofocus. Czekałem całe 2 tygodnie (co do dnia) ale warto było. Ostrzy jak należy. :razz:
Po pobycie w serwisie mój aparat ma już całkowicie sprawny autofocus. Czekałem całe 2 tygodnie (co do dnia) ale warto było. Ostrzy jak należy. :razz:
Zrealizowali Ci to jako naprawa gwarancyjna? Musiałeś się jakoś bardzo prosić, czy obyło się bez kłopotów? Zostawiałeś im swoje obiektywy?
Pytam się, bo sam się zastanawiam czy nie podrzucić im swojej 350-tki...
Mam w niej mały FF (jekieś 8-10mm) i nie wiem, czy warto jest z tym gdzieś jeździć, tym bardziej, że co prawda aparat mam na gwarancji, ale na obiektywy już nie. Boje się, że mi powiedzą, że ten FF to wina obiektywów i będę musiał płacić...
Pozdrawiam
Grzegorz
gdzie można dostać kartę testu af/bf. dzięki za pomocne info.
KuchateK
13-06-2005, 01:26
gdzie można dostać kartę testu af/bf. dzięki za pomocne info.
http://md.co.za/d70/chart.html < tutaj jest niezly pdf do sciagniecia z karta pod koniec... wydrukujesz sobie jedna strone...
Napisał Grzegorz: Zrealizowali Ci to jako naprawa gwarancyjna? Musiałeś się jakoś bardzo prosić, czy obyło się bez kłopotów? Zostawiałeś im swoje obiektywy?
Pytam się, bo sam się zastanawiam czy nie podrzucić im swojej 350-tki...
Mam w niej mały FF (jekieś 8-10mm) i nie wiem, czy warto jest z tym gdzieś jeździć, tym bardziej, że co prawda aparat mam na gwarancji, ale na obiektywy już nie. Boje się, że mi powiedzą, że ten FF to wina obiektywów i będę musiał płacić...
Ja wysłałem im tylko Body + KIT. To był zestaw więc był na, że tak powiem, wspólnej gwarancji. Najlepiej jak zadzwonisz albo wyślesz e-maila. Mnie odpisali na e-maila dość szczegółowo tzn. jakim kurierem wysyłać, ile to kosztuje. Z tego co pamiętem to chyba użytkownik tego forum o nicku p-13-ka wysyłał im cały sprzęt z wszystkimi obiektywami. Istnieje też możliwość wysłania sprzętu do serwisu na wycenę ewentualnej naprawy. O szczegóły pytaj w serwisie.
Ja wysłałem im tylko Body + KIT. To był zestaw więc był na, że tak powiem, wspólnej gwarancji. Najlepiej jak zadzwonisz albo wyślesz e-maila. Mnie odpisali na e-maila dość szczegółowo tzn. jakim kurierem wysyłać, ile to kosztuje. Z tego co pamiętem to chyba użytkownik tego forum o nicku p-13-ka wysyłał im cały sprzęt z wszystkimi obiektywami. Istnieje też możliwość wysłania sprzętu do serwisu na wycenę ewentualnej naprawy. O szczegóły pytaj w serwisie.
Dzięki za info. Musze chyba tam po prostu podjechać i popertraktować... :-?
hekselman
23-07-2005, 16:12
....załamałem się: co za g.....no! kupiłem!!!! a zapłaciłem jak za markowy, solidny aparat fotograficzny! może się "przesiądę" na Nikona? może ktoś wie: oni tez mają takie problemy?
może się "przesiądę" na Nikona? może ktoś wie: oni tez mają takie problemy?
Tez. I takich trolli tez maja na forach :?
hekselman
24-07-2005, 13:57
czy pisząc o trollach kolega miał mnie na myśli?....
trolle są ok ;)
ale faktycznie troche marudzą..