Zobacz pełną wersję : S5 IS i morze
Witam,
właśnie przymierzam się do zakupu nowego S5 IS (poprzednio miałem S3 IS, ale zmienił właściciela), a na początku czerwca wyjeżdżam nad morze.
Jak zabezpieczyć aparat przed piaskiem?
Czy i jakie filtry używać?
Głównie będą robione zdjęcia dziecka w trybie auto (żona) lub P (ja).
(jeszcze nie rozgryzłem bardziej szczegółowych nastawów, ale od czego są wakacje).
Pozdrawiam,
Kuba
Aparat zabezpieczysz tylko koncentracja i uwaga by piasek nie dostal sie w jego okolice czy do pokrowca w ktorym go przechowujesz. No chyba ze okleisz go workiem na smieci albo tasma izolacyjna;). No i przy plazowaniu trzeba uwazac na temperature.
Przyda Ci sie polar i najprawdopodobniej szary jesli pogoda dopisze. Zdjecia na auto moga wychodzic niedoswietlone na plazy przy mocnym sloncu, bedziesz musial pobawic sie korekta ekspozycji.
Z pokrowców polecam niezniszczalne LowePro, mam ich pokrowiec dla kompakta od 5 lat i ciężkie warunki mu nie straszne.
Kilka lat temu zastanawiałem się czy warto kupić tulejkę do Canona A80 i filtr UV (Hoya HMC).
Kupiłem...
Po pierwszym wyjściu na plażę i silnym podmuchu wiatru z piaskiem wiedziałem, że warto było dokupić tulejkę i UV. Gdyby nie one, to do wysuwającego się obiektywu dostałyby się drobinki piasku. A80 przetrwał bez problemów, a tulejka stanowiła dobrą ochronę ruchomego obiektywu (nawet bez filtra) i poprawiła uchwyt aparatu. Nad morzem i nie tylko przyda się też polar i szara połówka.
Witam,
więc prawie trzy tygodnie temu stałem się szczęśliwym posiadaczem S5 IS, a wczoraj dokupiłem tulejkę, filtr UV i CPL. W jakiej kolejności założyć filtry?
1. CPL, UV - traktując UV jako zabezpieczenie CPL przed piaskiem, czy
2. UV, CPL - żeby nie kręcić dwoma filtrami na raz?
W niedziele jadę nad morze, więc będzie okazja do przetestowania zestawu.
Niestety, wraz z zwiększeniem długości obiektywu, aparat przestał się mieścić do pokrowca, więc w pokrowiec też trzeba będzie zainwestować.
MacGyver
29-05-2008, 08:10
Ochrona filtra innym filtrem jest z założenia bez sensu, Filtr z kilkoma drobnymi ryskami zdjęć Ci nie popsuje, a wstawienie przed obiektyw kolejnego filtra bez wątpienia nie pozostanie bez wpływu na uzyskiwane obrazy, zwłaszcza gdy filtry są z niższej półki.
Dziękuję za poradę, przetestuję zatem jeden i drugi osobno.
MacGyver
29-05-2008, 09:03
UV-ki nie maż co testować, służy jedynie ochronie przedniej soczewki obiektywu. Na zdjęcia wykonywane aparatem cyfrowym wpływu nie ma żadnego a na te rejestrowane na kliszach wpływ ów pozostaje wyłącznie w sferze mitów.
Niemniej na plaży bywa przydatna, zwłaszcza w wietrzny dzień :-)
Czyli Mac twierdzisz, zę UVka to tylko kawałek szkła ochronnego? Jeśli załozymy ją na obiektyw i zaczniemy focić na plaży lub w innym miejscu przy słonecznej pogodzie (np. ze słońcem po bokach) to zdjęcia będą identyczne jak gdyby jej nie było? Nie uchroni nas przed żadnymi blikami? Nie osiągniemy choć minimalnie lepszego kontrastu i nasycenia?
Nie pytram ironicznie, sam rozpoczynam fotografię z bardziej ambitnym sprzętem (40D) więc każda wiedza jest dla mnie bezcenna (a sam zakupiłem wczoraj UVkę do mojego Tamrona) :)
Pozdrawiam i z góry dzieki za odp.
UVka to tylko kawałek szkła ochronnego?
w przypadku cyfry - dokladnie tak..
Jeśli załozymy ją na obiektyw i zaczniemy focić ... zdjęcia będą identyczne jak gdyby jej nie było?
moga byc gorsze niz gdyby jej nie bylo.. wszystko zalezy od jakosci filtra..
Nie uchroni nas przed żadnymi blikami? Nie osiągniemy choć minimalnie lepszego kontrastu i nasycenia?.
blikow moze wrecz byc wiecej
każda wiedza jest dla mnie bezcenna (a sam zakupiłem wczoraj UVkę do mojego Tamrona) :)
uzywaj jej z glowa to bedzie ok :-) .. i napisz jaka to uv'ka ;-)
w wietrzny dzien na palzy lepiej ja miec niz isc focic "golym" szklem.. na codzien - ja osobiscie nie uzywam a po szklach jakos nie widac by potrzebowaly byc "chronione" uv'ka ;-)
nie poprawi, a jesli już, to minimalnie- ja tego nie widzę np., a może pogorszyć, zwłaszcza jeśli to będzie tania UVka
dzięki za odp. / no to się lekko zdziwiłem, bo do tej pory jakoś dochodziły do mnie opinie polacające założenie UVki na szkło, hmmm. :(
Aha, mam -Kubak82- Hoyę 52mm Standard, czyli tą trochę lepszą od serii Green'owej. Tak więc polecałbyś mi ją zdjąć niż robić z nią fotki?
Czyli domniemuję, że lepiej - według Was- wydać kasę na "polara" i używać go w razie konieczności, a obiektyw chronić przed porysowaniami dekielkiem (torba, ew.czas kiedy nie focimy), niż pakować UVki na każde szkło (bo wiadomo ze różnie ze średnicami), które i tak nic nie dają?
Pozdrawiam :)
Aha, mam -Kubak82- Hoyę 52mm Standard, czyli tą trochę lepszą od serii Green'owej.
Skoro zielona jest najsłabsza to sam sobie odpowiedziałeś. POwyżej fioletowej jest jeszcze kilka wyższych modeli...
Czyli domniemuję, że lepiej - według Was- wydać kasę na "polara" i używać go w razie konieczności, a obiektyw chronić przed porysowaniami dekielkiem
W większości sytuacji - tak.
W większości sytuacji - tak.
poproszę kilka słów o tej mniejszości, w jakich to użycie UV jest wskazane ;)
Czyli Wy sami (jako bardziej doświadczeni koledzy) w codziennym foceniu nie używanie UVek? Hmmm, to chyba ją będe musiał wykręcić, na darmo kasę "wyplułem" na nią :( Trzeba było na polara dołożyć- nad morze jak znalazł :(
z Uv jest trochę jak z kondonem ...
bezpieczniej .. ale na jakość nie wpływa to za zbyt pozytywnie :)
emilus100
03-06-2008, 23:52
adikPL, Poczytaj tutaj: http://canon-board.info/showpost.php?p=258779&postcount=4 . UV wskazane jest nad morzem oraz w górach ze względu na większe wysokości(powyżej 2000m.npm), oraz większą ilość ultrafioletu. Widać niebieskawą mgiełkę zdjęciach.
Jak już masz założoną UV-kę to nie wykręcaj jej, zawsze to jakaś ochrona szkła:) Ja chyba też dokupię sobię filtr UV (też zamierzam w wakację focić nad morzem)
dzięki emilus100, na razie ją zostawię, ale trochę się zdziwiłem bo wszędzie piszą, że np:
"nie wpływa na balans kolorów w widzialnym spektrum, zwiększa jednak ich nasycenie i wyostrza obraz, redukując zamglenie" itd. a tu już 3 kolegów wyżej mówi, że pogarsza obraz. Będe robił tak jak tam pisze, czyli używał tylko w plenerze, nad morzem, no i gdy słońce mocniej przytarga w innych okolicznościach wykręce i do pudełka.
ukasus, ten post Ci wyszedł nieźle, hehe :) masz umysł bystry niczym Kuba Wojewódzki ;) Pozdro i dzięki
To kolejny mit, że UV, szczególnie w cyfrze, cokolwiek poprawia! Pomijając bliki, których jest więcej - KAŻDE szkło psuje korekcję obiektywu. Na którymś z forów widziałem test, z którego JEDNOZNACZNIE wynikało, że bezbarwna szybka pogarsza ostrość! Można dyskutować o skali (prawie niezauważalna, nieznaczna, ja nie widzę itp.), ale pogorszenie obiektywnie jest na pewno!
Nie dyskutuję o konieczności ochrony obiektywu w skrajnych warunkach - być może jest i konieczna - ale ja fotografuję bez żadnych filtrów, a obiektywów nie mam porysowanych. Z mojego doświadczenia wynika, że obiektywom najbardziej szkodzi częste wycieranie.
ewa_olsztyn
04-06-2008, 07:52
Adik - używam UV i traktuję je jako ochronę obiektywów. Też nie wierzyłam, ale sprawdziłam i wiem - to tylko ochrona, ale naprawdę warto ją mieć.
emilus100
04-06-2008, 10:45
To w takim razie jeśli to tylko ochrona to nie ma sensu kupować drogich UV-ek a wystarczy jakaś najtańsza HOYA?
To w takim razie jeśli to tylko ochrona to nie ma sensu kupować drogich UV-ek a wystarczy jakaś najtańsza HOYA?
zeby dodatkowe szkielko, ktore masz przed obiektywem w mozliwie maly sposob psulo zdjecie. Dlatego, jezeli w ogole uzywac UV-ek, to tych przyzwoitych.
w takim razie będe jej używał tylko w razie konieczności (warunki pogodowe) /
raczej dbam o sprzęt, wiec w torbie obiektyw będzie leżał z dekielkiem, a przy foceniu (gdy nie będzie dużego słońca) UVkę ulokuję w pudełku.
Z tego co mówicie UVka chroni nasze szkła tylko przed uszkodzeniami mechanicznymi, stąd jednak na plaży przy lekko wiejącym wietrze tez warto ją nałozyć aby jakies ziarenka nie dostały się bezpośrednio między szczeliny szkieł obiektywu (tym bardziej gdy nie ma IF'a).
OK, dzięki. Rozjaśniło mi się trochę jak obchodzić się z tego rodzaju narzędziem :) Pozdrawiam
w takim razie będe jej używał tylko w razie konieczności (warunki pogodowe)
czyt. kurz, piasek, itp.. ja najczesniej uzywam nad morzem (gdy biore aparat na plaze) i na rajdach samochodowych..
przy foceniu (gdy nie będzie dużego słońca) UVkę ulokuję w pudełku.
a po co Ci uv'ka przy silnym sloncu ;-) ?? wtedy wlasnie mogo pojawiac slie bliki.. uv zakladaj najlepiej w syt. ktore opisalem powyzej :-)
ok, dzięki kubak :) stosując się do zaleceń dzisiaj trochę pofociłem, ale już bez UVki... Pozdro
Krasuski
11-07-2008, 13:28
Witam,
i też się podłacze do tematu. Jadę za dwa tyg nad nasze morze i na swój 16-35 2.8L kupiłem cośtakiego:
filtr (http://allegro.pl/item396060842_filtr_polaryzacyjny_82mm_slim_marumi _dhg_82_f_vat.html)
Nie znam się jeszcze na tych filtrach :(
może ktoś mi powie czy nie wywaliłem kasy w błoto ?
Witam,
i też się podłacze do tematu. Jadę za dwa tyg nad nasze morze i na swój 16-35 2.8L kupiłem cośtakiego:
filtr (http://allegro.pl/item396060842_filtr_polaryzacyjny_82mm_slim_marumi _dhg_82_f_vat.html)
może ktoś mi powie czy nie wywaliłem kasy w błoto ?Marumi DHG to dobry polar. Używam takiego, tylko mniejszego, od dłuższego czasu i jestem zadowolony.
Krasuski
11-07-2008, 13:49
Dzięki Kolaj
No to super i mam nadzieję że jeszcze pogoda dopisze :)
Dzięki Kolaj
No to super i mam nadzieję że jeszcze pogoda dopisze :)
Jeżeli chcesz mieć fajne fotki z polarem, to powinieneś mieć nadzieję, że nie dopisze. :mrgreen:
Witam,
może ktoś mi powie czy nie wywaliłem kasy w błoto ?
ja rowniez mam marumi DHG slim tyle ze 77mm
potwierdzam slowa Kolaja
jest naprawde dobry
Krasuski
11-07-2008, 14:16
Jeżeli chcesz mieć fajne fotki z polarem, to powinieneś mieć nadzieję, że nie dopisze. :mrgreen:
Miałem na myśli śnieg :D bo nic w dzisiejszych czasach nie wiadomo :)
ja w swoim S5 używam UV firmy Visico i przyznam, że nieco psuje obraz i tak jak napisano parę postów wyżej najlepiej filtra używać jak jest duże nasłonecznienie :)
w takim razie będe jej używał tylko w razie konieczności (warunki pogodowe) /
UV-ka służy do tego,do czego ma slużyć. :evil:Do zmniejszenia nadmiernej ilosci promieniowania UV.Oczywiście wtedy gdy takowe występuje ,może oczywiście pełnić rolę "protect" .Do samej ochrony produkowane sa filtry "protect".Ponadto nie wadzi czytać instrukcje obiektywów, w niektórych przypadkach [np.17-40 L ]założenie filtra jest niezbędne dla szczelnosci obiektywu.Matryca reaguje na promieniowanie UV.Niestety nie jestem pewny czy jestem w tej dziedzinie wystarczająco kompetentny, aby opisywac to zjawisko dokładniej :mrgreen:.Pozdrawiam