PDA

Zobacz pełną wersję : jaka karta cf do 400D

Piotrek28
03-05-2008, 22:13
mam pytanko jako karte pamieci wybrac do 400D,POSIADAM 1G ale stanowczo juz jest za mala.MYSLE ZE 4G w zupelnosci mi starczy,chce cos porzadnego.z gory dzieki za podpowiedzi.

Biperek
03-05-2008, 22:18
W 400D na 4G wchodzi około 400 RAW. Czy ci wystarczy sam zdecyduj.

axk
03-05-2008, 22:30
Jeżeli chodzi o producenta mogę polecić karty CF SanDisk seria Extreme III lub IV. Duża szybkość, niezawodność oraz przystępna cena to główne atuty. W opakowaniu masz dodatkowo etui na karty oraz program do odzyskiwania danych z uszkodzonych kart. Przy zakupie trzeba uważać na podróbki, jest ich sporo.

janusz333g
04-05-2008, 16:43
a czy 350D obsłuży 8Gb

XLKKL
04-05-2008, 19:13
Tak. Mam 350D i CF SanDisk seria Extreme III 8 GB. Działa bez żadnych problemów.

liquidsound
04-05-2008, 20:09
Ja proponuje jednak kupic 2 razy 4GB. Z prostego powodu: bylem ostatnio na wyjezdzie naukowym do Czech i cykalem fotki, chcialem cos zmienic w CF i przez przypadek sformatowalem karte (nie wiem dlaczego, ale czasem czlowiek sobie wyrobi taki odruch i rutyniarsko jest w stanie to zrobic). Od razu ta karte wsadzilem do plecaczka i wyjalem nowa. Co zrobicie jak sformatujecie 8GB?? robimy zdjecia dalej i liczymy sie z tym ,ze stare sie nadpisza czy nie robimy i rezygnujemy z kolejnych?? Lepiej miec druga 4GB w zapasie. BTW ja polecam Kingstone'y niebieskie (tez uwaga na podrobki).

tomko66
04-05-2008, 21:00
za liquidsound... zresztą, czasem może się zdarzyć, że i karta się zatnie. a wtedy jedyny ratunek na uratownie zdjęć to własnie druga karta. wrzucasz zapasową i cykasz dalej.

axk
04-05-2008, 22:00
W przypadku "zacięcia" karty co kolwiek to słowo oznacza, zawsze można ją sformatować. Formatowanie rozwiązuje większość problemów (oczywiście nie wszystkie).

liquidsound
04-05-2008, 22:16
W przypadku "zacięcia" karty co kolwiek to słowo oznacza, zawsze można ją sformatować. Formatowanie rozwiązuje większość problemów (oczywiście nie wszystkie).

Co w zwiazku z tym??

RafalTK
04-05-2008, 23:35
Pytanie dla posiadaczy 400d:
wybieram sie na wakacje do UAE, Omanu i Arabii Saudyjskiej - jak narazie mam karte 4 GB, pytanie czy 400D obsluzy 16 GB? A moze lepiej zainnwestowac w DataBank?

axk
04-05-2008, 23:36
Co w zwiazku z tym??

Chodzi o to iż jeżeli karta ulegnie "awarii" a formatowanie wykonane z poziomu menu przyniesie pożądany skutek to zapasowa karta jest zbędna. Problem poruszony w poście #7.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

A moze lepiej zainnwestowac w DataBank?

Jeżeli chodzi o kwestię finansową to Databank-i wychodzą drożej niż karty. Oczywiście oferują bez porównania większą pojemność niż najbardziej pojemne karty. Przy zakupie Databanku trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie czy naprawdę potrzebujemy takiego urządzenia, czy nie wystarczy nam np. komplet 2-3 kart. Jeżeli przez cały pobyt nie będziesz miał możliwości zgrania zdjęć na PC lub notebooka oraz zakładasz iż zdjęć zrobisz sporo to zakup Databank-u może okazać się dobrym rozwiązaniem.

liquidsound
05-05-2008, 01:12
Chodzi o to iż jeżeli karta ulegnie "awarii" a formatowanie wykonane z poziomu menu przyniesie pożądany skutek to zapasowa karta jest zbędna. Problem poruszony w poście #7.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!Odniosles sie do tego co napisalem nie czytajac. Co Ci da sformatowanie karty ktora ulegla awarii po zrobieniu ilus tam zdjec??Sformatujesz i robisz dalej zdjecia?? Napiszesz te co skasowalo i ich nie odzyskasz.

paolo67
05-05-2008, 10:05
Pytanie dla posiadaczy 400d:
wybieram sie na wakacje do UAE, Omanu i Arabii Saudyjskiej - jak narazie mam karte 4 GB, pytanie czy 400D obsluzy 16 GB? A moze lepiej zainnwestowac w DataBank?

IMHO dokup 2 karty po 2GB i databank z twardym 80GB (bez podglądu zdjeć to nie taki wielki wydatek np. ITec ok. 500-600 PLN) i jesteś zabezpieczony.

axk
05-05-2008, 17:00
Odniosles sie do tego co napisalem nie czytajac. Co Ci da sformatowanie karty ktora ulegla awarii po zrobieniu ilus tam zdjec??Sformatujesz i robisz dalej zdjecia?? Napiszesz te co skasowalo i ich nie odzyskasz.

Zawsze dokładnie czytam posty. Formatowanie jest także pewnym "kołem ratunkowym". Kilka razy byłem w sytuacji gdy podczas pracy aparat nagle tracił łączność z kartą, reset aparatu nie pomagał. Można by powiedzieć - karta uległa uszkodzeniu, a jednak zawsze po wykonaniu formatowania karta "odżywała". Oczywiście wszystkie zdjęcia zapisane na karcie zostały tracone jednakże karta działała i można było jej dalej używać. Nie mówię o poważniejszych uszkodzeniach karty które kwafikują ją do wymiany.

liquidsound
05-05-2008, 17:02
Zawsze dokładnie czytam posty. Formatowanie jest także pewnym "kołem ratunkowym". Kilka razy byłem w sytuacji gdy podczas pracy aparat nagle tracił łączność z kartą, reset aparatu nie pomagał. Można by powiedzieć - karta uległa uszkodzeniu, a jednak zawsze po wykonaniu formatowania karta "odżywała". Oczywiście wszystkie zdjęcia zapisane na karcie zostały tracone jednakże karta działała i można było jej dalej używać. Nie mówię o poważniejszych uszkodzeniach karty które kwafikują ją do wymiany.

A jak chcesz to zrobic na wyjezdzie gdy masz jedna jedyna karte 8GB??bo ten temat poruszalem.

axk
05-05-2008, 17:05
A jak chcesz to zrobic na wyjezdzie gdy masz jedna jedyna karte 8GB??bo ten temat poruszalem.

I tutaj zaczyna się problem. Jeżeli masz pod ręką PC lub notebooka, czytnik oraz program do odzyskiwania danych możesz próbować wydobyć zdjęcia z karty. Drugim sposobem może być zakup na miejscu nowej karty i zastanawianie się co zrobić z uszkodzoną.

liquidsound
05-05-2008, 17:08
Drugim sposobem może być zakup na miejscu nowej karty i zastanawianie się co zrobić z uszkodzoną.W samym centru Indii, w jakiejs wsi ;) dlatego lepiej miec ze soba dwie mneijsze niz jedna duza

axk
05-05-2008, 17:10
dlatego lepiej miec ze soba dwie mneijsze niz jedna duza

A nawet trzy :-). Strzeżonego ... . A tak na poważnie wydaje mi się iż trzy karty to zabezpiecznie 100%. Dwie w ciągłym użyciu, a jedna jako zapasowa.

gonzo44
05-05-2008, 17:25
IMHO dokup 2 karty po 2GB i databank z twardym 80GB (bez podglądu zdjeć to nie taki wielki wydatek np. ITec ok. 500-600 PLN) i jesteś zabezpieczony.
za 500-600 PLN masz 5-6 kart każda po 8GB PQI, lub połowę mniej sandiska. Po co Ci databank?

RafalTK
05-05-2008, 18:17
za 500-600 PLN masz 5-6 kart każda po 8GB PQI, lub połowę mniej sandiska. Po co Ci databank?

no wlasnie stad moje pytanie, czy 20 GB w kartach nie jest lepszym rozwiazaniem ... Mam teraz 4 GB, wiec albo jeszcze jakies 3x4GB albo 12 GB ewentualnie ... pytanie do jakiej pojemnosci 400d obsluguje karty? Jakos nie moze znalezc takiej informacji ...

axk
05-05-2008, 18:26
... pytanie do jakiej pojemnosci 400d obsluguje karty? Jakos nie moze znalezc takiej informacji ...

Zawsze można wystosować oficjalne zapytanie do Canon Polska lub skontaktować się z serwisem na Żytniej, powinni udzielić takiej informacji.

paolo67
05-05-2008, 19:06

To już kwestia gustu i preferencji. Pytanie było czy karta 16GB czy databank? Odpowiedź - na pewno nie 16GB jeżeli nie databank to kilka mniejszych kart. Kart PQI nie używałem - Ktoś z forumowiczów ma pozytywne doświadczenia?

gonzo44
05-05-2008, 20:08
To już kwestia gustu i preferencji. Pytanie było czy karta 16GB czy databank? Odpowiedź - na pewno nie 16GB jeżeli nie databank to kilka mniejszych kart.
Czemu nie karta 16 GB? Bo się popsuć może? Sądzę, że równie prędko wysiądzie coś w body.
Dyskusja na temat czy lepiej wziąć jedną większą kartę czy dwie mniejsze powtarza się za każdym razem gdy pojawiają się większe karty w rozsądnej cenie. Kiedyś była dyskusja czy lepiej kupić 4GB czy dwa razy 2GB, teraz czy lepiej dwie 4GB... itd.
Myślę, że trzeba kupić największą kartę na jaką nas teraz stać (oczywiście w kontekście jej szybkości jeżeli jest ona dla nas istotna)

liquidsound
05-05-2008, 21:09
Gonzo ja sie nei zgodze. Ostatnio mialem swietny przyklad, sam sobei sformatowalem karte na wyjezdzie, dobrze ,ze mialem druga...

gonzo44
05-05-2008, 21:55
liquidsound myślę, że przypadkowe sformatowanie karty jest zaraz obok przypadkowego upuszczenia aparatu na podłogę ;-)

liquidsound
05-05-2008, 22:10
liquidsound myślę, że przypadkowe sformatowanie karty jest zaraz obok przypadkowego upuszczenia aparatu na podłogę ;-)

Hehe jak widac nie dla mnie :D chcialem tylko cos zmienic w custom function :D

RafalTK
05-05-2008, 22:25
Gonzo ja sie nei zgodze. Ostatnio mialem swietny przyklad, sam sobei sformatowalem karte na wyjezdzie, dobrze ,ze mialem druga...

no bez jaj, przeciez aparat pyta - i to chyba z 2 razy - czy napewno napewno sformatowac...

liquidsound
05-05-2008, 22:38
Ojj no jak widac mozna :o

paolo67
05-05-2008, 23:06
Czemu nie karta 16 GB? Bo się popsuć może? Sądzę, że równie prędko wysiądzie coś w body.

Drugie body, to też nie jest zły pomysł jeśli to ma być podróż życia:mrgreen: , dla mnie każda następna jest taka:razz: tylko że rodzina pilnuje bym miał co nosić więc drugie body na razie nie.

Dyskusja na temat czy lepiej wziąć jedną większą kartę czy dwie mniejsze powtarza się za każdym razem gdy pojawiają się większe karty w rozsądnej cenie.
Myślę, że trzeba kupić największą kartę na jaką nas teraz stać (oczywiście w kontekście jej szybkości jeżeli jest ona dla nas istotna)

I tu jesteśmy przy sednie sprawy, my myślimy ale RafalTK zdecyduje sam :idea: inaczej nie miałby frajdy z tego co zrobi - powodzenia i udanych zdjęć !
BTW - jest jedno co mnie do 16GB w Twoim przypadku trochę przekonuje - piach (rzadziej będziesz otwierał kieszeń na kartę).

sniper88
07-06-2008, 21:31
Ja zadam pytanie z innej beczki;) Jak szybko i skutecznie sprawdzic, czy nowokupiona karta jest w 100% sprawna? Chodzi mi tutaj nie o mierzenie wydajnosci, ale o to, czy mi jakies krzaki na zdjeciach nie wyjda, tak jak to sie czasem zdarza na trefnych pamieciach:)

BenRhod
07-06-2008, 22:57
Witam. To mój pierwszy post więc witam wszystkich forumowiczów.
Chciałbym poznać Waszą opinię na temat kart firmy PQI.

RNz
08-06-2008, 00:58
BenRhod, chłopie...
http://www.canon-board.info/search.php
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=32983&highlight=karta+PQI
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30653&highlight=karta+PQI
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=15309&highlight=karta+PQI
starczy?

BenRhod
08-06-2008, 10:30
Dzięki za linki. Wyszło ze mnie lenistwo :wink: Obiecuję poprawę :razz: Pozdrawiam.

popi
08-06-2008, 17:54
Kupilem 8GB PQI i zlego slowa o tej karcie nie powiem. Przy serii do zapelnienia bufora jest troszeczke wolniejsza od XTRM III, ale roznica nie jest na prawde duzo. uwazam ze nie warto inwestowac 2x tyle w sandiska

sniper88
11-06-2008, 17:03
Ja zadam pytanie z innej beczki;) Jak szybko i skutecznie sprawdzic, czy nowokupiona karta jest w 100% sprawna? Chodzi mi tutaj nie o mierzenie wydajnosci, ale o to, czy mi jakies krzaki na zdjeciach nie wyjda, tak jak to sie czasem zdarza na trefnych pamieciach:)

Nikt nie moze pomoc?:)

axk
11-06-2008, 17:07

A czy jest to wogóle możliwe do sprawdzenia w "domowych" warunkach? Nigdy żaden test nie da 100% odpowiedzi na pytanie czy karta jest w 100% sprawna. Wszystko wyjdzie lub nie podczas użytkowania.

sniper88
11-06-2008, 18:15
Nie wiem, dlatego sie pytam;) Chodzi mi o to, zeby sprawdzic czy nie ma na starcie jakiejs wady. A wole nie ryzykowac utraceniem zdjec;)

axk
11-06-2008, 18:45
Jest program do testowania kart flash o nazwie CardTest. Najnowsza wersja o ile się nie mylę to 1.2. Pozwala on wykonać skan karty pod względem wadliwych sektorów oraz sprawdzić jej transfer.

sniper88
11-06-2008, 20:23
Cos takiego w pelni mi wystarcza:) Wielkie dzieki:p

Kolekcjoner
12-06-2008, 01:08
Może w rozwiązaniu niektórych Waszych dylematów pomogą nowe odświeżone testy kart na stronie Roba: http://www.robgalbraith.com/bins/content_page.asp?cid=7-9309-9398