PDA

Zobacz pełną wersję : Czego mi brakuje??

yonash
02-05-2008, 22:19
Z racji tego iż jestem nowy witam wszystkich...a teraz przechodze do sedna sprawy a mianowicie mam canona 350d standardowy obiektyw, tamrona 28-105(jesli dobrze pisze..) i mam pytanie co musialbym jeszcze dokupic tak na dobry poczatek?? z racji tego iz zaraz lato i wakacje może jakieś filtry czy cos podobnego. Aha może od tego powinienem zacząć-jak narazie skupiam sie na robieniu zdjęć otaczającej mnie przyrodzie. Mysle nad kupieniem jakiegoś taniego statywu bo zdjęcia mgły w lesie z reki to pomylka... może ktoś mogłby mi polecic jakis dobry i tanie obiektyw (zależy mi na dobrej ostrości zdjęcia). Od razu zaznaczam sie sie ciagle ucze więc część niedoskonałośći zdjęć jest z mojej winy.prosze o jakies sugestie lub podpowiedzi. pozdrawiam

Mac
02-05-2008, 22:59
Jeśli dobrze Cię rozumiem, to masz jeden obiektyw ów Tamron 28-105, bo jako standardowy obiektyw do 350D uznawany jest kitowy 18-55.
Jeśli fotografujesz przyrodę to potrzebujesz filtr polaryzacyjny (kołowy), jakiś szary połówkowy (polecam Cokin'a), do tego raczej porządny statyw np. Velbon albo Slik (bo nie chcesz wydawać za dużo). Do tego pożądany byłby wężyk spustowy (RS-60N). Jeśli jednak nie masz kita 18-55 to kup to szkło chociaż nie jest to rewelacja ale na początek starczy.
Nie ma tanich i dobrych jakościowo szkieł. Jedyny obiektyw, który masz dobry stosunek jakości do ceny to Tamron 28-75/2.8 i Tamron 17-50/2.8.