Zobacz pełną wersję : EF-S 18-55 do Analoga - pasuje.
Nie wiem jak wy, ale mi wydaje się, że jest sens obrzezać kita. Dzisiejszego popołudnia z nudów i z parcia na możliwość podpięcia czegoś innego niż 50 1.8 obrzezałem mojego kita. Ostatecznie wygląda nawet ładnie. Zamontowany do 300V sprawuje się dobrze, fakt, winieta jest, ale w wizjerze znika po ustawieniu ogniskowej >20mm, więc i tak zyskałem dużo(30mm szerokiego). Nie wiem jak wyjdzie to na kliszy, ale z tego co pamiętam, to wizjer w 300V kryje prawie 100% (na oko), więc winieta nie powinna przeszkadzać.
EDIT : W specyfikacjach piszą, że kryje 95%, więc jednak jeszcze trochę tej winiety na 20mm może zostać. Ale nadal, zoom jest.
Gringo997
02-05-2008, 22:33
ja podpialem tamiego 17-50 (uzywam go z 4od zamiast kita) i na 17mm jest ogromna winieta (osłona przeciwsłoneczna się łapie -nie podpinam jej oczywiście) narazie spartoliłem kliszę więc nie pokaże efektów ale pod koniec tygodnia na próbe wytrzaskam ze 2 klisze to coś postaram sie pokazać:)
yogi-bear
03-05-2008, 03:05
Kiedyś sprawdzałem Tamiego 17-50 na 5D i chyba nie wadzi bo 5D nadal działa. Z tego co pamiętam 17mm dawał efekt ciut nie circular fisheye. ;-)
O lustro nie wadzi?Stwierdziłem, że jak zawadzi, to dużo płaczu nie będzie, najwyżej nie będzie kliszaka. No i tak po 1mm cofałem aż doszedłem do 18mm i trzymając puszkę dało się odczuć lekkie muśnięcie lustra o "coś" (pewnie soczewka). Odpiąłem i sprawdziłem czy wszystko całe - całe, soczewka nieporysowana, lustro nie zbite. I tak z tego 18mm nie będę korzystał, bo widać winietę.
liquidsound
04-05-2008, 20:59
Kiedys na plenerku Throin podpinal 10-20 Sigmy pod 650/600 :) to dopiero czad.
A jak to jest z FF? Które szerokie kąty pasują (chodzi mi o zakres 1x-2x), bo następnym zakupem (o matko! zostanę chyba fortune-tellerem!) będzie właśnie takie szkło, a nie chciałbym kupić czegoś, co by winietowało. Proszę o zwięzłą i treściwą odpowiedź jednego usera, bo nie ma sensu robić OT.
oprócz Canonów EF, jest Sigma 12-24 i 17-35 (zarówno Sigma jak i Tamron) mam Tokinę 12-24 i też trybi z FF ale od 18mm dopiero znika winieta :-)
1czarek1
04-05-2008, 23:22
Jest jeszcze sigma 15-30
Viracocha
04-05-2008, 23:29
Kiedyś sprawdzałem Tamiego 17-50 na 5D i chyba nie wadzi bo 5D nadal działa. Z tego co pamiętam 17mm dawał efekt ciut nie circular fisheye. ;-)
Ten Tamron ma mocowanie EF, a nie EF-S, więc nic nie będzie wadzić.
mam Tokinę 12-24 i też trybi z FF ale od 18mm dopiero znika winieta :-)
Mylisz winietę z polem krycia.
Winieta, to przyciemnienie rzutowanego obrazu na brzegach (rogach) kadru (zwykle maleje lub znika po przymknięciu przysłony).
Przy T.12-24 na FF poniżej tych 18 mm po prostu nie ma rogów kadru - kadr jest okrągły, bo obraz rzutowany przez to szkło jest mniejszy od FF (i nic tu nie da przymykanie przysłony).
Tak ogólnie to można by zrobić jakieś zestawienie zoomów do cropa 1.6x, które:
a) działają z 1.3x, czy w całym zakresie i jeśli nie to od jakiej ogniskowej
b) działają z FF i od jakiej ogniskowej