PDA

Zobacz pełną wersję : Canon S5 IS + chdk... prosze o pomoc

yozz84
02-05-2008, 15:25
witam serdecznie...

mam kłopoty od samego początku z cała sprawa wgrania sobie chdk na ten model aparatu...

czy moge prosic kogos aby mi krok po kroku opisał co powienienem zrobic i jak?
czytalem pare postów tutaj na forum.. równiez instrukcje po angielsku na stronei chdk i faq ale coś robie nie tak bo nie potrafie sobie z tym poradzic :/

posiadam Canona S5 IS + karta pamieci Kingston 1GB SD Wilkinsona... jesli to cos pomoze to aparat był kupiony w sierpniu zeszłego roku w Angli w salonie Wilkinsona...

próbowałem sprawdzic wersje firmware ale nie mogłem wogle skopiowac pliku *.req na karte... (czy potrzebuje do tego czytnik kart? bo próbowałem wgrac to poprzez podłączony aparat do laptopa za pomoca dołaczonego kabla)

z góry dziekuje za wszelka pomoc i poświecony mi czas...
pozdrawiam serdecznie...

Juriko
02-05-2008, 22:32
Najprościej skopiować przez czytnik. Można przez kabel, ale wówczas trzeba się posiłować narzędziem ps_upload (http://www.digicanon.narod.ru/files/PS_Upload.zip)
Żeby przekopiować poszczególne pliki, czyli najpierw pusty plik ver.req w celu sprawdzenia wersji softu, a następnie plik softu CHDK DISKBOOT.BIN należy wyedytować plik tekstowy z narzędzia ps_upload FirmInfo.txt
W sekcji [Firmware File Name] wpisujemy nazwę pliku (obecny wpis to PS_A610.FIR)
Kopiując plik ver.req wpisujemy ver.req, kopiując soft wpisujemy DISKBOOT.BIN Pliki muszą być w katalogu PS_Upload
W sekcji [Camera Model Name(s)] model aparatu. np. Canon PowerShot A610, Canon PowerShot S5 IS
Wersję softu po wgraniu pliku ver.req sprawdzamy mając przełączony aparat w pozycji play, trzymając przycisk set i przytrzymując go cały czas wciskamy przycisk "display". Na ekranie pojawi się wersja oryginalnego firmware.
Po wgraniu odpowiedniego softu (plik DISKBOOT.BIN) dokonujemy zapisu w boot sektorze karty za pomocą bootable.exe, ale tutaj niestety nie obejdzie się bez czytnika.
Słowem do aparatów na digicIII czytnik jest niezbędny, do starszych opartych o digicII, niekoniecznie, bootsektor zapisywany jest z poziomu aparatu, już po uaktywnieniu softu CHDK.

yozz84
04-05-2008, 14:50
dziekuje bardzo za pomoc... pokombinuje w srodku tygodnia i jesli bede miał jakies pytania to odezwe sie w tym poście...

pozdrawiam :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Żeby przekopiować poszczególne pliki, czyli najpierw pusty plik ver.req w celu sprawdzenia wersji softu, a następnie plik softu CHDK DISKBOOT.BIN należy wyedytować plik tekstowy z narzędzia ps_upload FirmInfo.txt
W sekcji [Firmware File Name] wpisujemy nazwę pliku (obecny wpis to PS_A610.FIR)
Kopiując plik ver.req wpisujemy ver.req, kopiując soft wpisujemy DISKBOOT.BIN Pliki muszą być w katalogu PS_Upload
W sekcji [Camera Model Name(s)] model aparatu. np. Canon PowerShot A610, Canon PowerShot S5 IS

wykonałem tak jak w poleceniu:

zmieniłem nazwy w pliku firminfo:

----------------------------
[Firmware File Name]
ver.req

[Camera Model Name(s)]
Canon PowerShot S5 IS

[Firmware Version]
1.0.1.0

[CF Capacity (KB)]
2048
----------------------------

nastepnie wkleiłem do katalogu programu pusty plik ver.req, według polecen w programie sformatowalem karte, podłączyłem aparat, ustawiłem na funkcje play i wcisnąłem next... niestety wyskakuje mi błąd:

http://img291.imageshack.us/img291/1351/img20080504153112rb9.th.jpg (http://img291.imageshack.us/my.php?image=img20080504153112rb9.jpg)

co robie nie tak? :>

Juriko
04-05-2008, 17:04
Z komunikatu wynika, że jakiś bliżej nieokreślony błąd w przesyłaniu danych. Z tego co piszesz, robisz wszystko jak trzeba. Z mojego wywodu wynika na końcu, że i tak nie obejdziesz się bez czytnika, więc może nie warto dochodzić skąd ten błąd. ;)
Przez czytnik skopiujesz pliki,a z a pomocą narzędzia bootable.exe dokonasz zapisu w bootsektorze.
ps. Spróbuj podłączyć aparat przez innego gniazdo USB.
Aparat jest widoczny w windows?

yozz84
06-05-2008, 17:16
Juriko dziekuje za pomoc :) wszystko załadowane... i chodzi ok :)

pozostaje teraz nauczyc sie jak obsługiwać nowe funkcje itd...

pozdrawiam :)

radziozet
13-05-2008, 14:38
Juriko dziekuje za pomoc :) wszystko załadowane... i chodzi ok :)

I musiałeś użyć czytnika?

vesper
13-05-2008, 15:49
przeciez w laptopach to czytnik jest

yozz84
13-05-2008, 15:49
tak musiałem...

na początku próbowałem cos zdziałać bez niego ale poddałem sie po paru próbach... z czytnikiem poszło gładko :)

teraz jestem na etapie szukania polskich stron z opisem skryptów do CHDK... no i w miare czxasu i mozliwosci zapoznaje sie z tym programikiem ;)

ps. nie we wszystkich Vesper... w moim modelu akurat nie ma...