PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z Lexarami i Mk2

KDW
21-05-2005, 21:51
Witam Wszystkich. Jestem tu nowy chociaż od jakiegos czasu czytam to forum i duzo już skorzystałem z waszej wiedzy :smile: . Dzięki.
Tym razem moze ja się na cos przydam. Znalazłem taka oto informację:

http://consumer.usa.canon.com/ir/controller?act=PgComSmModDisplayAct&keycode=2112&fcategoryid=215&modelid=10598

Jeżeli już był temat poruszany, to sorki (przyznaje nie spawdzałem ;-) )

KuchateK
21-05-2005, 23:13
Nie kupuje lexarow :mrgreen:

Pozatym: "Lexar and Canon have investigated the cause and confirmed that the problem occurs in extremely rare instances when the products above are used together."

Znowu ktos z igly widly robi?

Kubaman
21-05-2005, 23:17
Wiesz KuchateK, jak ktoś wydał 7000$ na 1dsMk2 i z 250$ na dobrą katrę do niego (16.7MPx :!: ) to może się wkurzyć, jak mu fotki z sesji z Naomi Campbell "znikną" jak to obrazowo napisał Canon :lol: . Oczywiście sesja z Naomi kosztuje kolejne 7000$ za godzinę, więc wyobrażam sobie wściekłośc niektórych...

KuchateK
21-05-2005, 23:21
Przeciez Lexary 80X sa na rynku kupe czasu juz... Wisza po sklepach zaraz obok sandiskow w prawie kazdym sklepie :mrgreen: Do tego jedynki i cala reszta na liscie... To ze dopiero znalezli problem swiadczy dobitnie o tym ze to naprawde jest "extremely rare".

Zreszta tam pisze dokladnie czego nie robic... Wszystkie aparaty ktorych to dotyczy sa na tyle szybkie z tymi kartami ze trzeba naprawde sie sprezyc zeby zdazyc wcisnac guzik w czasie zapisywania zdjecia.

Kubaman
21-05-2005, 23:26
1Dmk2 to zgoda, ale 1DsMk2 to jednak całkiem możliwe. Trzeba pamiętać, że to jest naprawdę ekskluzywny sprzet i Canon nie sprzedaje kilkunastu/kilkudziesięciu tysięcy sztuk miesięcznie ale zaledwie kilkaset. Więc prawdopodobieństwo wykrycia wady jest bardzo małe.

Kubaman
21-05-2005, 23:27
Przeciez Lexary 80X sa na rynku kupe czasu juz...
i dlatego jest to wpadka Canona, nie Lexara. Kolejny raz nam się popisali :evil:

Tomasz Golinski
21-05-2005, 23:44
Mała uwaga do autora wątku: radzę nazywać ściślej wątki, wtedy łatwiej innym się połapać.

KuchateK
22-05-2005, 00:04
Kubman,

Masz 20'stke... Ten sam zakichany problem znikania zdjec z bufora jest przy otwieraniu drzwiczek CF'a... Od d30 zaczynajac... Mimo ze w aparatach serii G polke nizej potrafili zrobic to lepiej.

Canon sie pieknie chwali ze monitoruje dpreview i gowno widac jak narazie w sprawie drzwiczek.

I co? To jest dopiero problem durnego projektu... A nie blad ktory gdzies tam z jakas karta sporadycznie wetnie jedno zdjecie jak ktos wcisnie przycisk.

Cale karty padaja... Bez rewelacji i to drugie... Gdyby to bylo cos nagminnego to zaloze sie ze zostalo by to naprawione jeszcze przed premiera aparatu.

A dodatkowo do konca maja bedzie poprawka... Naprawde moim zdaniem nie ma sie co zalamywac...

Vitez
22-05-2005, 03:34
Podejrzewam ze jakis szychowaty profi sie wkurzyl ze mu znikly zdjecia i wymusil na Canonie tego typu specyficzne, oficjalne przeprosiny - bez nazwisk ale po prostu publiczne przyznanie sie do bledu i obietnice poprawy, mimo ze przypadek extremely rare :roll: .

KuchateK
22-05-2005, 04:02
Fajnie by bylo miec takie wplywy :mrgreen:
Albo chociaz jakas grupa uzytkownikow ktora by mogla cos zasugerowac...

Narazie to raczej ignoruja to co sie do nich mowi...

Polaco
22-05-2005, 08:19
Wyglada na to ze problem dotyczy nie tylko "jedynek" ale i rowniez 20-tki i 350-tki. Dziwne, mam Lexara (wlasnie 80x) i nigdy nie mialem problemow ze mi fotki znikaja, a przyznam sie ze nie czekam az mi lampka zgasnie zeby ogladnac zrobione zdjecie...

Polaco
22-05-2005, 08:22
A dodatkowo do konca maja bedzie poprawka... Naprawde moim zdaniem nie ma sie co zalamywac...
Co Canon sie uparl z ta koncowka maja ?? grip'y beda naprawiac od koncowki maja, problem z Lexarami tez koniec maja. Czy oni przypadkiem nie chca zwinac interes pod koniec maja i chca troche spokoju w ostatnich dniach dzialalnosci ??? ;)

Kubaman
22-05-2005, 09:24
Wyglada na to ze problem dotyczy nie tylko "jedynek" ale i rowniez 20-tki i 350-tki.
o faktycznie, niedoczytałem. Serii 1D dotyczy znikanie zdjęć jeszcze z bufora aparatu. W takim razie rozumiem, że Lexar uświadomił Canona, że w procesorze Digic II coś zmaścili. Rzeczywiście musi to być rzadki problem.

Polaco
22-05-2005, 09:33
o faktycznie, niedoczytałem. Serii 1D dotyczy znikanie zdjęć jeszcze z bufora aparatu. W takim razie rozumiem, że Lexar uświadomił Canona, że w procesorze Digic II coś zmaścili. Rzeczywiście musi to być rzadki problem.
Chwila, chwila, a co ma procek do wszystkiego ?? Seria G Canona tez ma DIGIC II, S1 i S2 tez chyba maja ten procek i jako nigdy nie bylo slychac zeby sie cos dzialo...

Kurcze, lubie Canony, ale tak jak napisalem w "Ksiedze zyczen", bardzo bym chcial zeby Canon bardziej sie przykladal do testowania sprzetu a nie tylko na konstrukcji nowych zabawek...

Kubaman
22-05-2005, 10:01
Chwila, chwila, a co ma procek do wszystkiego ?? Seria G Canona tez ma DIGIC II, S1 i S2 tez chyba maja ten procek i jako nigdy nie bylo slychac zeby sie cos dzialo...
Seria G ma procesor Digic I, a S2 nie stosuje kart CF.

Polaco
22-05-2005, 10:14
Seria G ma procesor Digic I, a S2 nie stosuje kart CF.
Ojej, sprawdzilem i rzeczywiscie masz racje. Ale nadal za bardzo nie wyobrazam sobie ze to procesor moze miec problemy z kartami...

KDW
22-05-2005, 10:19
Mała uwaga do autora wątku: radzę nazywać ściślej wątki, wtedy łatwiej innym się połapać.

OK, postaram się zastosować ;)

Kubaman
22-05-2005, 10:25
Ojej, sprawdzilem i rzeczywiscie masz racje. Ale nadal za bardzo nie wyobrazam sobie ze to procesor moze miec problemy z kartami...
ja tylko się domyślam, bo wszystkie wymienione przez Canona body mają jedną cechę wspólną - procesor obrazu Digic II.

Pszczola
22-05-2005, 13:44
ja tylko się domyślam, bo wszystkie wymienione przez Canona body mają jedną cechę wspólną - procesor obrazu Digic II.

Byc moze wraz ze zmiana procka dodatkowo wprowadzono sprzetowe lub softowe zmiany obslugi bufora.

Tomasz Golinski
22-05-2005, 13:54
Myśle, że przy zmianie procka przepisano połowe firmwaru... w końcu po coś ten procek był zmieniany.

MarekC
23-05-2005, 11:52
Masz 20'stke... Ten sam zakichany problem znikania zdjec z bufora jest przy otwieraniu drzwiczek CF'a... Od d30 zaczynajac... Mimo ze w aparatach serii G polke nizej potrafili zrobic to lepiej.
...

Gdzieś na dpreview czytałem odpowiedź Canona w tej sprawie. Coś w stylu, że ich zdaniem lepiej stracić kilka(??) fotek z bufora niż zniszczyć kartę i/lub body

KuchateK
23-05-2005, 14:13
??

Skoro potrafili w takim G5 to co ma sie niszczyc w 20D?
Chodzi przeciez o zmiane dzialania tego wlacznika przy drzwiczkach... Zamiast wylaczac aparat dorzucamy jakies pikadelko...

MarekC
23-05-2005, 14:30
??

Skoro potrafili w takim G5 to co ma sie niszczyc w 20D?
Chodzi przeciez o zmiane dzialania tego wlacznika przy drzwiczkach... Zamiast wylaczac aparat dorzucamy jakies pikadelko...

nie wiem, coś takiego wyczytałem

a może ...... ktoś chciał zabezpieczyć kartę/body przed nieświadomym jej wyjęciem przy właczonym aparacie ?? Jeden pikadełko skojarzy z niebezpieczeństwem, drugi nawet tego nie usłyszy ... jak pikadełka właczonych świateł w bryce ;-) Jeśli np. Digic II czy inna kość bezpośrednio podłączana z kartą nie ma zabezpieczeń portów/końcówek to może się sfajczyć .... ale to moje dywagacje - jakiś powód musi być, skoro tak długo tego nie zmieniają

KuchateK
23-05-2005, 14:57
Przeciez kompakty tez na DIGIC'ach jada...

Wiesz jaki jest powod?
Trzeba sobie cos zostawic do nowego body zeby w ulotki bylo co wpakowac za pare miechow :mrgreen:

Olejmy temat... Szkoda czasu...

Vitez
23-05-2005, 21:33
Wiesz jaki jest powod?
Trzeba sobie cos zostawic do nowego body zeby w ulotki bylo co wpakowac za pare miechow :mrgreen:

Pare miechow? Przeciez juz ze 4 lata sie z tym zabezpieczeniem w dSLR bujaja :?

KuchateK
23-05-2005, 21:49
Ty myslisz ze ile tak mozna megapixele i ISO pakowac :mrgreen:

Jak juz skoncza to dorzuca spota, drzwiczki, jakies dmuchadelko matrycowe, takie tam rozne... A na cemosa XI napisza XII na takiej samej zasadzie jak na kita napisali II ;)

MarekC
24-05-2005, 08:12
Uważam, że w temacie pchania bajerów do puszek można jeszcze baaardzo wiele zrobić, co da pracę marketingowcom pracę przez wiele lat :-). Niezależnie od dźwiczek ;-). Niech się jeszcze zmieni kilka razy szef produktu, który będzie miał inne wizje...
Masz rację szkoda czasu na takie dyskusje. gdyby ktoś z nas miał wpływ na poczynania Canona, to miałyby one sens.

Polaco
24-05-2005, 09:57
Masz rację szkoda czasu na takie dyskusje. gdyby ktoś z nas miał wpływ na poczynania Canona, to miałyby one sens.
W sumie uzytkownicy tez maja cos do powiedzenia, przypuszczam ze Canon czyta taki fora zeby znac opinie o swoich produktach, wiec takie dyskusje maja IMVHO duzy sens...

MarekC
24-05-2005, 11:05
W sumie uzytkownicy tez maja cos do powiedzenia, przypuszczam ze Canon czyta taki fora zeby znac opinie o swoich produktach, wiec takie dyskusje maja IMVHO duzy sens...

obyś miał rację :-)