Zobacz pełną wersję : jak zmienialiście picture styles
wojtek_j
30-04-2008, 22:42
Nie znalazłem w wyszukiwarce więc pytam.Najbardziej chodzi mi o picture styles w 450d.Czy pozmienialiście coś a jeżeli tak to co?Acha i do czego odnosi się standard?A tak po za tym czy picture styles odnoszą się tylko do krajobrazów,portretów itd czy do trybów manualnych też?Jak namieszałem to sorry.
to chyba nie istotne w jakim apracie będziemy zmieniać PS. Zawsze powodują one zmianę zapisu obrazu na karcie pamięci.
Od Ciebie zależy czego oczekujesz od zdjęcia i w jakich warunkach jest ono zrobione
Jeśli masz ostry obiektyw i dużo światła indywidualne PS będą inne niż w przypadku słabszego obiektywu, który zapisuje kolory inaczej
Te ustawienia ustawiasz pod własny gust i oczekiwania .....wydaje mi się że , należy zmieniać PS robić zdjęcia a następnie zweryfikować rezultaty... ale ja dopiero zaczynam i mogę się mylić....tez chciałbym mieć gotowca do najlepszych rezultatów
rób w RAW-ach, pozbędziesz się tego problemu raz na zawsze :)
rób w RAW-ach, pozbędziesz się tego problemu raz na zawsze :)
Rzekłbym raczej, że nie skończą, a odłożą w czasie. ;)
ps. A gotowców nie ma i nie będzie. Przynajmniej dla wszystkich. Każdy dla siebie kiedyś jakiegoś tam się dorobi.
Nie znalazłem w wyszukiwarce więc pytam.Najbardziej chodzi mi o picture styles w 450d.Czy pozmienialiście coś a jeżeli tak to co?Acha i do czego odnosi się standard?A tak po za tym czy picture styles odnoszą się tylko do krajobrazów,portretów itd czy do trybów manualnych też?Jak namieszałem to sorry.
Ja osobiście PS podbiłem w każdej kategorii o jedną wartość na plus. Jedynie ostrość podniosłem o dwie wartości. Jeśli chodzi o pytanie w jakich trybach można podbić PS, to polecam lekturę instrukcji i zabawę z aparatem.
A nie lepiej zrobić to wszystko w photoshopie?
Od razu masz efekt, a w razie jak się nie spodoba - ctrl+z
Rzekłbym raczej, że nie skończą, a odłożą w czasie. ;)
Nie doczytałeś, napisałem tylko o TYM KONKRETNYM przypadku. A że przy RAW-ie pojawiają się inne problemy :mrgreen: to już faktycznie inna sprawa :D
Ustawianie Picture Style, to dosyć złożony temat.
Każdy z nich ma jakieś tam swoje zaszyte właściwości (kształt krzywej, podbicie lub osłabienie poszczególnych kolorów i kontrastu).
Wybór odpowiedniego PS do fotografowanej sceny, to kwestia bardzo subiektywna - co kto lubi.
Ponadto w każdym z PS można indywidualnie zmieniać stopień wyostrzania, kontrast, nasycenie i "color tone" (zdaje się to być balans "magenta-green").
Wyostrzanie
To jest w miarę najprościej ustawić. Oceniamy po zdjęciach, które ustawienie daje nam takie zdjęcia jakie lubimy oglądać (IMO z dwojga złego lepiej wyglądają zdjęcia niedoostrzone niż przeostrzony "plastik"). Zasadniczo, jedno wybrane ustawienie sprawdza się dla większości fotografowanych scen. Gorzej, gdy posiadane obiektywy znacząco różnią się ostrością - niektóre wymagają agresywniejszego wyostrzania :(.
Kontrast i Nasycenie
Tutaj bardzo dużo zależy od fotografowanej sceny. Zdjęcia robione w szary, pochmurny dzień w parku mogą wymagać podbicia kontrastu i nasycenia kolorów. Odwrotnie, w słoneczny dzień wystarczy co najwyżej "0" lub nawet lekkie osłabienie może być wskazane.
Ogromny wpływ mają również używane szkła - potrafią się bardzo różnić w kwestii reprodukcji kontrastu i kolorów.
Color Tone
Tego nie ruszam - jakakolwiek ingerencja z mojej strony kończyła się uzyskaniem gorszych rezultatów niż w przypadku ustawienia "0".Podsumowując, przed naciśnięciem spustu należy :
wybrać jakość zapisywanego JPEG-a (raczej max.),
ustawić balans bieli (można użyć Auto),
zastanowić się nad wyborem odpowiedniego PS,
w wybranym PS pomyśleć nad :
wyostrzaniem,
kontrastem,
nasyceniem (color tone pomijam),
skadrować zdjęcie,
nastawić ostrość (AF się przyda),
dobrać (sposobów jest parę) parametry ekspozycji, czyli :
czułość matrycy,
wartość przysłony,
czas naświetlania.Uff, nareszcie można pstryknąć. Ale czy dobrze wyszło ?
Boli głowa ?
Dla mnie trochę za dużo tego wszystkiego.
W fotografii analogowej wystarczało założyć film (czasami jedyny rodzaj, jaki był dostępny), skadrować, ręcznie wyostrzyć, ekspozycja i pstryk.
Na szczęście jest RAW :twisted:.
PS. Zwykle używałem wyłącznie RAW lub ostatnio (po zmianie puszki na 40D) RAW + mały JPEG. JPEG przydaje się do szybkiego przeglądu i selekcji zdjęć. Picture Style dla JPEG-ów ustawiony na stałe na Faithful z wyostrzeniem "4".