PDA

Zobacz pełną wersję : Kilka punktów AF i glębia ostrości

XGrzesX
30-04-2008, 07:32
Jeśli w aparacie mam ustawiony automatyczny wybór punktów AF aparat "złapie" ostrość powiedzmy w 3 punktach, które znajdują się w różnej odległości od fotografującego to na którym punkcie będzie ustawiona głębia ostrości ?

liquidsound
30-04-2008, 07:45
Grzesiu chyba najlepiej bedzie jesli przeczytasz instrukcje obslugi...

XGrzesX
30-04-2008, 08:05
Grzesiu chyba najlepiej bedzie jesli przeczytasz instrukcje obslugi...

Już to zrobiłem ale w tej instrukcji niewiele jest.

piast9
30-04-2008, 08:42
Jeśli punkty znajdują się w różnej odległości to AF nie złapie na nie na raz ostrości, chyba, że pracujesz w trybie A-DEP czy jak mu tam.

nor
30-04-2008, 09:02
Jeśli w aparacie mam ustawiony automatyczny wybór punktów AF aparat "złapie" ostrość powiedzmy w 3 punktach, które znajdują się w różnej odległości od fotografującego to na którym punkcie będzie ustawiona głębia ostrości ?

Dziwne pytanie.
1. Głebia ostrosci nie jest "ustawiona na jakimś punkcie". To zakres odległosci w którym obiekty wydaja się być ostre. Więc może w ogólnosci byc nawet wszystko ostre.
2. Skoro w jakichś 3-ech punktach jest ostro to znaczy że są one wszystkie w takim zakresie odległości i tyle.

Ksiązkę o podstawach fotografi jakąś poczytaj (piszę bez złosliwości).

darkon
30-04-2008, 13:13
zacznij czytać tu od postu 156
http://canon-board.info/showthread.php?t=21113&page=16
trochę może ci to rozjaśni :)

jceel
30-04-2008, 13:50

To znaczy że kadr w tych zaznaczonych punktach znajduje się w obrębie głębii ostrości. I tyle.

pawelloon
30-04-2008, 17:36
Jesli aparat ustawi ostrosc na przykładowo na 3 punktach ostrości, to zostanie wybrana najbliższa odległość od aparatu. Czytałem już kiedys na ten temat analizując działanie systemu AF w lustrzankach.
Pozdr