PDA

Zobacz pełną wersję : 40D - paprochy po zmianie matówki

piompo
29-04-2008, 23:24
Kochani,

Mam nadzieję, ze nie zdubluję czegoś co już było, późna pora, więc przyznaję - nie przeszukałem bardzo dogłębnie forum. :oops:

Prosze o radę: ponieważ mam tendencję do krzywienia kadrów zanabyłem drogą kupna matówkę EF-D. Po zamontowaniu w warunkach jak myślałem labolatoryjnych - w wizjerze zaroiło się od paprochów. Dmuchałem gruszką - po godzinie zostały dwa mikropaprochy, ale nie wierzę, ze je stamtąd wypędzę. Co prawda paprochy nie mają (chyba) wpływu na zdjęcia, ale bardzo prosze o wszelkie rady jak się tego pozbyć i w przyszłości uniknąć (oczywiście poza oczywistymi 8-) )

Może jest jaiś superwyjątkowy zestaw czyszczący, którym czarodziejskim sposobem wywala się takie paproszyska???

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Piotrek

jceel
30-04-2008, 01:15
Może jest jaiś superwyjątkowy zestaw czyszczący, którym czarodziejskim sposobem wywala się takie paproszyska???

Najłatwiej będzie ci ją po prostu zdjąć i dmuchnąć gruszką z drugiej strony - jeżeli to nie pomoże to nie zostawiające kłaczków waciki i alkohol izopropylowy ;)

piompo
30-04-2008, 14:23
Najłatwiej będzie ci ją po prostu zdjąć i dmuchnąć gruszką z drugiej strony - jeżeli to nie pomoże to nie zostawiające kłaczków waciki i alkohol izopropylowy ;)

Ale ja właśnie czyszczę dmuchawką matówkę i dalej jest tam parę paprochów, wydaje mi się, że to jest gdzieś na tych lusterkach na górze... (przepraszam za dyletanctwo :)

Piotrek

P_i_t_t
30-04-2008, 14:36
piompo - nie przejmował bym się tym zupełnie.
Prędzej czy później i tak coś się tam pojawi.

A jeśli masz problemy z odpowiednim trzymaniem pionu to kup sobie po prostu poziomiczkę montowaną w miejsce sanek lampy (mowa przede wszystkim o zdjęciach z użyciem statywu)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://perlyinc.com/store/images/spirit4.jpg)

josif
30-04-2008, 14:51
albo statyw z poziomiczką : )

P_i_t_t
30-04-2008, 14:54
Poziomiczka w statywie jest o wiele mniej praktyczna i mniej dokładna (wiadomo jak wygląda poziomowanie samego statywu)

A ten mały drobiazg naprawdę ułatwia życie zarówno w przypadku kadrów pionowych jak i poziomych - no i poza tym rozstawiasz trójnóg jak tylko Ci się podoba) :)

Vitez
30-04-2008, 15:45
Już gdzieś pisałem - 40D vs problem z trzymaniem poziomu na statywie = włącz sobie LiveView z Grid Lines :roll: .

piompo
07-05-2008, 15:27
Już gdzieś pisałem - 40D vs problem z trzymaniem poziomu na statywie = włącz sobie LiveView z Grid Lines :roll: .

Ojej, ale ja kompletnie nie mogę sie przekonać do tego liveview, chyba nie będę tego używał, na razie patrzę przez matówkę z paproszkami :)