Zobacz pełną wersję : Publikowanie kradzionych zdjęć - zachodnie portale
Witam,
ku mojemu zdumieniu dostałem dzisiaj linka do następującej strony:
http://pixdaus.com/?fun=2&name=pirizoe#post_c
Koleś publikuje większość zdjęć z portalu Obiektywni w swoim folio. Czasem podpisuje nickiem, czasem nie podpisuje wcale.
Znalazły się u niego i moje zdjęcia, nota bene na zdjęciu znajduje sie logo portalu, na którym znalazłem więcej: http://letocar.com/thumbnails.php?album=search&search=birds
Zalecam uwagę i proszę o informacje, gdyby ktoś jeszcze widział na przykład moje zdjęcia.
P.S> Czornyj, jeśli to przeczytasz to zlinkuj plis do forum Nikona
sniper88
29-04-2008, 22:13
Na pixdausie tak naprawde wszyscy wysylaja cudze zdjecia. Juz kilka razy dawalem znac autorom, ze ich zdjecia sa na tym serwisie, ale nic sie nie zmienia...
Na pixdausie tak naprawde wszyscy wysylaja cudze zdjecia. Juz kilka razy dawalem znac autorom, ze ich zdjecia sa na tym serwisie, ale nic sie nie zmienia...
Spróbować załatwić sprawę polubownie, a jak nie to inaczej, oddawać sprawę na policję na to jest paragraf.
łamie prawa autorskie, w USA to raczej powoduje problemy
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ta druga strona nie ma żadnych danych kontaktowych, ale znalazłem coś przez whois: http://www.who.is/whois-com/ip-address/letocar.com/
Osoby zainteresowane informuję, że portal pixdaus.com usuwa zdjęcia wskazane do moderacji po potwierdzeniu (ja to zrobiłem linkując galerię) praw do zdjęcia. Niestety nie ukarali osobnika który się tego dopuszcza, coś już jednak zrobili.
Drugi portal jest chroniony przez firmę privacyprotect.com i na razie nie udało mi się wyciągnąć danych kontaktowych właściciela domeny.
Osoby zainteresowane informuję, że portal pixdaus.com usuwa zdjęcia wskazane do moderacji po potwierdzeniu (ja to zrobiłem linkując galerię) praw do zdjęcia. Niestety nie ukarali osobnika który się tego dopuszcza, coś już jednak zrobili.
Drugi portal jest chroniony przez firmę privacyprotect.com i na razie nie udało mi się wyciągnąć danych kontaktowych właściciela domeny.
kurcze ale same usuwanie nic nie da. Polaka sory nie każdego, ale jak nie zaboli to niczego się nie nauczy. Ja robię zdjęcia dla siebie naprawdę bardzo amatorsko, ale większość ludzi z tego żyje, trzeba raz, że tępić takich jegomości, gdzie tylko się da i zgłaszać na policję. Szkoda że nasze organy ścigaia potem najwięcej kłopotu robią temu co zgłasza przestępstwo niż temu co je uczynił:evil: .
:] no właśnie jak udowodnić że ten plik cyfrowy jest wasz? ja mam negatyw a jak to jest w cyfrówkach? Podejrzerwam, że jakś gmerać w pliku można ale wiadomo wszystko można ukryć albo usunąć.
:] no właśnie jak udowodnić że ten plik cyfrowy jest wasz? ja mam negatyw a jak to jest w cyfrówkach? Podejrzerwam, że jakś gmerać w pliku można ale wiadomo wszystko można ukryć albo usunąć.
Informatyka jest wielka i myślę że dla dobrego informatyka bardzo szybkie do udowodnienia. 2 posiadamy rawy na płytkach i to jest bezpośredni dowód, wiemy gdzie było robione zdjęcia a to też nam dużo może dać, kilka pytań pana specjalisty od przesłuchań i wie czy mówimy prawdę.
Pierwsze najważniejsze zdanie jeżeli Pan się przyzna odstąpimy od karania będzie musiał Pan załatwić sprawę z poszkodowanym, a wie Pan składanie fałszywych zeznań do 3 lat kradzież nio mała szkodliwość dorzucą Panu 1,5 roku, mam pan całe legalne oprogramowanie jak nie to jakieś 2 plus mała kasa do wpłacenia, jak Pan ma dobrego adwokata to może Pan dostanie w zawieszeniu, ale jeżeli ktoś się jeszcze znajdzie poszkodowany dostanie Pan jeszcze rok i odwieszą panu resztę . :D To zaczynamy teraz oficjalnie czy to są Pana zdjęcia:D
KORD/EPKK
03-05-2008, 05:43
Dlatego robie w RAWie i jakby co to jest material surowy ktorego "zlodziej" nie ma.... Po prostu w momencie konfrontacji on ma tylko jpeg a ja mam raw , tiff czy co tam i to w pelnej rozdzielczosci.
Canclerz
03-05-2008, 07:35
Pliki RAW to podstawa, dodatkowe zdjęcia z sesji (te gorsze, nie publikowane) to dodatkowy dowód. Dla tych co robią tylko *.jpg starym i dobrym sposobem jest publikowanie zdjęć obciętych o jakieś 5 pikseli.
Waldek24
03-05-2008, 21:05
Nawiązując do kradzionych zdjęć.
Będąc dzisiaj w plenerze w okolicach rezerwatu przyrodniczego Świnia Góra, Dalejów (Świętokrzyskie 10km od mojego domu) spotkałem troje fotografów szukających tematów makro aż z Rzeszowa.
Mogłem zobaczyć ich dokonania niestety jedynie na LCD aparatów – cudowne na ile mi wyobraźnie pozwoliła patrząc na powiększane przyciskiem aparatu szczegóły.
Dokładnie obejrzeć sprzęt, jakim się posługują.
Na moje pytanie, gdzie mogę zobaczyć ich dokonania, odpowiedź w opracowywanej książce.
Moje pytanie, a w Internecie – odpowiedź a skąd:!: :!: - KRADNĄ NA MASOWĄ SKALĘ.:!:
Przypomniał mi się ten wątek czytany rano.
krzychoo
12-06-2008, 23:34
Poczulem sie wyrozniony, bo znalazlem na jednej ze stron podanych przez kubaman'a i swoje zdjecie...! http://letocar.com/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=18
Brak slow....