PDA

Zobacz pełną wersję : Studyjna lampa błyskowa - do przetestowania

Mumin
29-04-2008, 14:18
Zakupiłem studyjną lampkę 180Ws właściwie noname ale widziałem też ją pod nazwą Delicacy. Dotychczas stosowałem ją z softboxem siła błysku była ustawiona na 1/4 i właściwie nie miałem zastrzeżeń. Wczoraj z braku czasu na montaż softboxa użyłem parasolki i światła było zdecydowanie za dużo mimo ustawienia jej na 1/4 siły błysku. Odsunąłem ją daleko i zrobiłem zdjęcia. Ale zacząłem się zastanawiać czy ta regulacja właściwie wogóle działa. Między 1/1 a 1/4 trudno było mi zauważyć różnicę. Podpowiedzcie w jaki sposób można by było ją jednoznacznie przetestować żeby mieć pewność że lampa (regulacja) jest sprawna ?

JG

OsMax
29-04-2008, 14:42
Ustawić aparat na manual i błysnąć 2 fotki z roznymi nastawami lampy ?
Jak na moj gust bez zmiany ustawien w aparacie kazda wyjdzie inaczej ?

Mumin
29-04-2008, 14:58
Normalnie robie zdjęcia w manualu i na tych samych ustawieniach nie widzę różnicy przy zmianie siły błysku wygląda na to że układ regulacji niestety nie działa. Ale wolałbym się upewnić zanim będę reklamował. Chociaż może różnice nie powinny być duże i nie widać ich na pierwszy rzut oka ? nie przyglądałem się aż tak wnikliwie.

JG

Vitez
30-04-2008, 10:18
Normalnie robie zdjęcia w manualu i na tych samych ustawieniach nie widzę różnicy przy zmianie siły błysku wygląda na to że układ regulacji niestety nie działa. Ale wolałbym się upewnić zanim będę reklamował. Chociaż może różnice nie powinny być duże i nie widać ich na pierwszy rzut oka ? nie przyglądałem się aż tak wnikliwie.

JG

Przyjrzyj się wnikliwie ale histogramowi.

CFR
30-04-2008, 10:37
Dokladnie, na oko to mozna sobie problemow wzrokowych nabawic. Tak jak pisze Vitez, jedynie histogram prawde Ci powie.

PZDR

kami74
30-04-2008, 15:46
No bez przesady. Jak lampa zaświeci 4-ro krotnie slabiej to bedzie to widać na fotce bez dwóch zdań

Vitez
30-04-2008, 16:37
No bez przesady. Jak lampa zaświeci 4-ro krotnie slabiej to bedzie to widać na fotce bez dwóch zdań

Niekoniecznie. To tylko 180Ws, do tego odsunięta daleko, a nie ma opisu czy przypadkiem w okolicy nie pałętało się jakieś światło zastane...

Mumin
30-04-2008, 21:13
Rany tylko 180 myślałem że to dużo :) tak było światło zastane - oświetlenie sufitowe. Jutro będę testował. Dzięki za podpowiedz z histogramem. Migawka 1/250 przysłona 5,5 obiektyw 50 1.4 lampa 1/4 siły błysku i przepalone :( ile mam ustawić przesłona 16 ?? czasu niestety skrócić już nie mogę.

marekb
30-04-2008, 21:17
czas tu nie ma znaczenia, reguluj tylko przysłoną i wyłącz zastane

minek
30-04-2008, 23:29
Sprawdź światłomierzem.

pawel-foto
30-04-2008, 23:35
Rany tylko 180 myślałem że to dużo :) tak było światło zastane - oświetlenie sufitowe. Jutro będę testował. Dzięki za podpowiedz z histogramem. Migawka 1/250 przysłona 5,5 obiektyw 50 1.4 lampa 1/4 siły błysku i przepalone :( ile mam ustawić przesłona 16 ?? czasu niestety skrócić już nie mogę.

Jeżeli czas 250 to zastane dużo nie zdzialało. I patrząc na moc lampy i jej ustawienie to raczej regulacja nie działa. O ile ISO nie ustawiłeś na 1000:twisted:

Mumin
04-05-2008, 20:35
Przetestowałem i "niestety" wygląda że jest sprawna. Pozostaje jednak problem mocy, pokój 30m2 wydaje się być za mały na tą lampę, jakiś patent na zmniejszenie siły błysku ? Do testu użyłem softbox plus namiot i wszystko na pograniczu przepalenia dopiero zamocowanie granatowego tła drastycznie zmniejszyło ilość światła. Mam jeszcze pytanko do osób posiadających taką lampę co sygnalizuje czerwona lampka na lampie u mnie nigdy się nie zaświeca ? myślałem ma sygnalizować gotowość.

JG