Zobacz pełną wersję : Canon EOS350D czy Nikon D40?
Wiem że prawdopodobnie nie jest to właściwe forum lecz zapytam. Wcześniej jednak się przedstawię mam na imię Mateusz, miło mi Z góry dziękuję za Wasz czas i wyrozumiałość.
Za podobną cenę mogę kupić nowego d40+kit lub eos350d+kit. Moje fundusze ograniczają się niestety tylko do tych dwóch zestawów. W tym miejscu pojawia się problem który zestaw wybrać...
d40 nie ma śrubokrętu i to jest główny problem... gdyż chcę rozwijać swoją szklarnię. Co Wy osobiście byście polecili, jak duża różnica cenowa jest między obiektywami z silnikiem a bez? A może coś innego polecicie?
levybike
28-04-2008, 15:56
Napisz ile masz kasy
Ja bym brał 350D, gdy swoje kupowałem nie było D40, ale i tak sądze że jak na początek jest to całkiem przyjemne body.
Z czasem uzbierasz na lepsze szkła, a masz też duży wybór. W przypadku D40 ogranicza się przez brak wiertarki.
tylko że w tych pieniądzach muszę jeszcze kupić kartę... przepraszam że pisze to dopiero teraz ale nie mogę już edytować poprzedniego postu
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a jakiego aparatu używasz?
trudno, żeby na forum canona ktoś Ci żółtka polecił. :>
gdybyś był zainteresowany używanym to daj znać. mam jeszcze na sprzedaż. :)
Generalnie nie polecam Nikona D40 z prozaicznego powodu - wykastrowany ze śrubokręta, czyli praktycznie nie będziesz miał AF z żadnymi budżetowymi (i nie tylko) stałkami, a do tego 6mpx matryca, która przy Canonie specjalnie nie zachwyca. Tutaj zdecydowanie lepszy byłby Nikon D50, ale tego już*nie produkują. Więc z Nikona pozostaje Ci D40x z lepszą matrycą, ale nadal bez napędu szkieł.
Z kolei C350 to body fatalne pod względem ergonomii...
Generalnie przed zakupem czegokolwiek polecam własne, organoleptyczne sprawdzenie. Podejdź do jakiegoś MM, weź do ręki oba body i będziesz wiedział więcej.
Nie wykluczone, że w efekcie dozbierasz na Canona 400D lub Nikona D80...:D
Pozdrawiam
gunia1990
28-04-2008, 18:34
ja ze swojej strony polecam canona, wiekszosc znajomych ma ( zajmujacych sie fotografia bardziej...) no a karta to okolo 30,40 zł, zlaezy jak duza pojemnsoc chcesz miec
mor_feusz
28-04-2008, 19:05
Nikona D40 raczej nie. (kolezanka w tej chwili stoi przed podobnym problemem - tylko ze D60) w puszkach D40/D40X,D60 nie maja motorka AF - czyli tylko obiektywy AF-S oraz AF-I beda dzialaly. D60 wydaje mi sie "sensowniejszym wyborem" w porownaniu do D40 (wiem ze kasa). Nikon ma troche "lepsze optycznie" szkla kitowe (w porownaniu z Canon'owskim). Pozatym jak pisza koledzy 8mpx w canonie ot zawsze wieksze pole do popisu. Karty nie sa takie drogie. W nikonie "lepiej doswietla" lampa wbudowana (z moich organoleptycznych doswiadczen).
Kolezanka chce kupic taki zestaw http://www.cameraworld.co.uk/ViewProdDetails.asp?prod_code=PON08C000007&Prod_name=Nikon%20D60,%2018-55mm%20VR,%2055-200mm%20VR%20&%20SanDisk%202GB%20Ex%20III%20CashBack%20Offer
Jest to D60 + 18-55mm ze stabilizacja, 55-200mm ze stabilizacja oraz 2GB karta SanDisk 2GB Ex III. Jezeli zerkniesz na photozone to te 2 szkielka sa calekim calkiem. Zestaw kosztuje 600 funtow - 60 funtow cashback (tak akurat Nikon ma) czyli cena ostateczna to 540 funciakow na PL to bedzie (przy dzisiejszym kursie) 2350 - moim zdaniem jezeli wybrac system to ten zestaw jest godny polecenia (wiem ze CIEZKO czasami dozbierac nawet 10PLN). Oczywiscie (jako uzytkownik Canon'a) polecam 350D (mam i sobie chwale - swietna puszka). Problem w tym ze na poczatek jest 1 szklo i to nazwijmy nie najlepsze (nie mowie zle - mowie ze sa lepsze - dla mnie do dzisKIT jest O.K. - do Lki nie ma porowanian ale duzo zadowalajacych zdjec "przasnalem"). Po pewnym czasie czlowiek widzi czego mu brakuje i dokupuje szkla (zreszta widzisz pewnie w stopkach ludzi ze kazy ma to i tamto). Z kupnem lustrzanki jet tak, ze jak sie kupuje aparat to sie wybiera system (oczysiescie sa Ci co zmieniaja) - czyli chodzi tutaj o szkla, grip'y zewnetrzne lampy blyskowe, i inne urzadzenia. Pytanie jest w co chces wejsc, ktory system uwazasz za "berdziej" Ci pasujacy. Nie jestem zwolennikiem wojny pomiedzy C i N. Moim zdaniem D60, 350D, Pentax, Sony jak podepniesz "sensowne" szkla zrobia zdjecia, ktore Cie zadowola. Dlatego jezeli chcesz kupic lustrzanke z kitem (kit to szklo dostarczane w zestawie - dlatego taka nazwa) i nic wiecej potem to lepszym rozwiazaniem jest N (poniewaz kit jest lepszy) Jesli natomiast masz zamiar dokupic cos w przyszlosci to nie jest tak latwo. Kazdy producent na swoje wady i zalety i kazdy ma szkla, ktore sa glownym powodem "przystawania przy systemie". Canon ma stalki - piekne, ostre, niesamowite, zoomy tez niczego sobie (jestem maniakalnym fanem 24-105). U Nikona tez nie jest zle - ma kilka fajnych szkielek (a 12-24 wymiata). Do tego sa firmy 3cie, ktore produkuja szkla. Tamron, Tokina, Sigma (wiadomo AF jest wolniejszy niz C czy N - nie zawsze [chocby HSM sigmy]) Jesli lubisz Makro to Sigma ma kilka "perelek", standard zoom Tamrona (17-55/2.8) nieoceniona ostrosc (zle z AFem tez nie jest - mi tam pasilo) i mozna by wymieniac jeszcze (jest troche szkielek) Sa jeszcze M42 (stare szkla z analogow posdczepiane przez przejsciowki). Teraz tak jezeli chcesz rozwijac szklarnie jak piszesz to jaki budzet na to przeznaczasz? Na co Cie bedzie stac? Canon ma mase super szkiel warto zaczac od trabanta (potoczna nazwa serii XXXD) i potem sukcesywnie dokupowac szkla. Jesli natomiast brak kasy teraz i w najblizszej przyszlosci tez to Nikon wydaje sie sensownym rozwiazaniem.
Aczkolwiek polecilbym N D80 (kasa wieksza) no i teraz 450D (jeszce gdyby mial ISO 3200 to aparat idealny)
Tezet-gdynia
28-04-2008, 19:10
Co przemawia za canonem ? praktycznie szkla EF to juz standart i nie zanosi sie chyba na to zeby cos sie zmienilo w tej kwesti skoro pasuja do puszczek z FF. U nikona bagnet zmienia sie tyle razy ile im sie podoba, kupic teraz d40 albo d60, pozniej do tego szklarnie.Pozniej zmienic body i sie zalamac ze szkla nie pasuja to troche lipa :\ u mnie to byl jeden z glownych powodow dlaczego wybralem canona ;)
350D. Kit trochę gorszy, ale spokojnie dozbierasz na 50/1,8 i wtedy masz juz naprawdę spore możliwości. Do tego spore zasoby tanich, manualnych M42 po kupnie taniej przejściówki. Jak uzbierasz trochę wiecej, to budżetowe L-ki 17-40/4 i 70-200/4. U Nikona nie ma dla nich konkurencji w tej cenie.
Dziękuję za wszystkie odp ;) już na 99,9% moim lustrem będzie Canon :) ale teraz kolejny dylemat, bo po cashback'u za te same pieniądze(porównywalne) mogę mieć 400d lub 350d i teraz wybór jest znów ciężki :P może jednak lepiej 400d?;p
Jeśli za te same pieniądze, to nie ma się nad czym zastanawiać :)
może za jakieś 3lata jak już będę na własnym utrzymaniu, bo ciężko odłożyć te 1,5-2k z kieszonkowego i harówy w mcd...
ale zapewne kiedyś jakiś wyższy model, zapewne EOS 1D MARK III+ komplecik eLek :p hahaah dobrze że marzenia nie kosztują :P
Rafal913
28-04-2008, 21:38
może za jakieś 3lata jak już będę na własnym utrzymaniu, bo ciężko odłożyć te 1,5-2k z kieszonkowego i harówy w mcd...
HA !
Skąd ja to znam :)
Tylko nie miałem etapu z McD :mrgreen:
Bierz 400D skoro to te same pieniądze :wink:
Mając 1500 można spokojnie startować do 400D+kit. Mój 400D z kitem, torbą i wężykiem poszedł za 1450 :)
eMpi, 350D to dobry model. inne xxxD i xxD różnią się głównie ułatwiaczami. Jeśli cena podobna, to bierz wyższy model, ale 350D mozna zrobić naprawdę dobre zdjęcia. Na 50/1,8 uzbierasz w mcd. Na uzbieranie na resztę daj sobie trochę więcej czasu :)
Co przemawia za canonem ? praktycznie szkla EF to juz standart i nie zanosi sie chyba na to zeby cos sie zmienilo w tej kwesti skoro pasuja do puszczek z FF. U nikona bagnet zmienia sie tyle razy ile im sie podoba, kupic teraz d40 albo d60, pozniej do tego szklarnie.Pozniej zmienic body i sie zalamac ze szkla nie pasuja to troche lipa :\ u mnie to byl jeden z glownych powodow dlaczego wybralem canona ;)
Chłopie, delikatnie mówiąc bredzisz
Tezet-gdynia
28-04-2008, 21:51
Wini, delikatnie mowiac to prosze o konstruktywne wypowiedzi. Co masz na mysli piszac: bredzisz ?
Ze bagnet sie nie zmieni ?
Wini, delikatnie mowiac to prosze o konstruktywne wypowiedzi. Co masz na mysli piszac: bredzisz ?
Ze bagnet sie nie zmieni ?
Trudno odpowiedzieć konstruktywnie na Twój post, bo jest niespójny. Do D40 i do D60 pasują obiektywy Nikona z lat 60 zeszłego stulecia. Jak zmiana bagnetu?
Wini, tym razem to Ty bredzisz, a raczej się czepiasz. To, że daja się wpiąć, nie znaczy, że pasują. Nie są w pełni funkcjonalne.
Tezet-gdynia
28-04-2008, 22:16
Wyrazilem sie nie jasno, to fakt :P bagnet moze i jest ten sam jako sposob montazu, ale mi chodzilo o te jaja z srubokretem, raz jest w body, raz w obiektywach, i pozniej sa wlasnie takie jaja ze: a bo przeciez bagnet pasuje to czemu nie ma autofokusa itp. Na szczescie mam znajomych z Nikonami i niestety narzekaja na to. Tak samo jak na menu narzekaja ;)
Wyrazilem sie nie jasno....
Bardzo prawdopodobne :-| :-)
Nie ciągnę, bo w tym wątku nie ma sensu, a poza tym na ten temat jest materiału w neciena tony
Wini, tym razem to Ty bredzisz, a raczej się czepiasz. To, że daja się wpiąć, nie znaczy, że pasują. Nie są w pełni funkcjonalne.
Przemyślę :lol:
P.S. Posiadam body C, 7 obiektywów, 6 MF i jedyny EF ma tylko potwierdzenie "ostrości" :-)
mor_feusz
28-04-2008, 22:51
Dziękuję za wszystkie odp ;) już na 99,9% moim lustrem będzie Canon :) ale teraz kolejny dylemat, bo po cashback'u za te same pieniądze(porównywalne) mogę mieć 400d lub 350d i teraz wybór jest znów ciężki :P może jednak lepiej 400d?;p
Jezeli ta sama cena to nie ma co sie zastanawiac. W 400D masz (tak mawiaja) uklad AF z 30D (a to juz duzy skok w porownaniu do 350D - kolega ma 400D i jest lepiej - bynajmniej dla mnie - w servo jest zdecydowanie lepiej w pojedynczych - niw ma wielkiej roznicy) Na tylnym monitorze przydaja sie parametry - mnie sie podoba. Ja bralbym 400D (za ta sama kase).
350D. Kit trochę gorszy, ale spokojnie dozbierasz na 50/1,8 i wtedy masz juz naprawdę spore możliwości. Do tego spore zasoby tanich, manualnych M42 po kupnie taniej przejściówki. Jak uzbierasz trochę wiecej, to budżetowe L-ki 17-40/4 i 70-200/4. U Nikona nie ma dla nich konkurencji w tej cenie.
Tutaj 10000000000% sie zgadzam. "tanie" stosunkowo tanie Lki czyli 17-40 oraz 70-200 wymiataja jakoscia - tutaj Nikon nie ma nic godnego do zaoferowania w tej cenie (aczkolwiek jak poczytasz na temat 17-40 - zdania sa podzielone - ale nie o tym tutaj) Dodatkowo 50/1.8 (tak zwany plastik fantastic) i nic wiecej nie potrzeba (ale to w przyszlosci).
Pamietaj decydujesz sie na sysytem. Jesli bedzie to Canon to gratuluje zakupu poniewaz zadowolenie bedzie duze (bardzo).
dziękuję wszystkim za jakże cenne rady! już w przyszłym tygodniu stanę się szczęśliwym posiadaczem canona :)