Zobacz pełną wersję : EF 24-85usm,co powiecie?
martieos
20-05-2005, 19:51
jakie są wasze opinie o tym szkle?szczegolnie vs 28-135is.
Pszczola
20-05-2005, 23:07
martieos - uzyj prosze wyszukiwarki forumowej. Jest na ten temat kilka watkow
martieos
21-05-2005, 08:34
martieos - uzyj prosze wyszukiwarki forumowej. Jest na ten temat kilka watkow
przeszukałem ,ale miałem nadzieje na jeszcze wiecej w tym temacie..
generalnie jest tu ten obiektyw gorzej oceniany od28-135,a canon okresla go jako dla zaawansowanych amatorów,dlatego jeszcze raz sprobowałem podjac tremat.
w któryms watku doczytałem sie ze ostrosc EFS jest specjalnie strojona do digital,a EF nie da tej ostroci z wyjatkiem L czy to prawda??? i jaka jest (była) w zwiazku z tym polityka optyki do 10D?skoro nie mozna do tego zaczepić EFS? wynika stąd ze jest to body skazane na nie ostrą optyka lub na L!!!co przyswiecało canonowi blokując efs w 10D?
generalnie jest tu ten obiektyw gorzej oceniany od28-135,a canon okresla go jako dla zaawansowanych amatorów,dlatego jeszcze raz sprobowałem podjac tremat.
co przyswiecało canonowi blokując efs w 10D?
Miałem 24-85/3.5-4.5 i z optyki byłem zadowolony. W studiu przy przysłonie od 8 w górę naprawdę było miło.
Co do 10D - no wiesz, jak wyszedł, to jeszcze nie było mocowania EF-S.
Pojawiło się dopiero w 300D
...a EF nie da tej ostroci z wyjatkiem L czy to prawda???
Nie prawda, z resztą e-Lki też nie były projektowane pod kątem telecentryczności. Większość szkieł przymknięta o 2 działki daje ostre zdjęcia. Nawet e-Lki są lepsze po przymknięciu o 1 działkę, chociaż na pełnej dziurze powinny dawać akceptowalną ostrość. Chcesz ostro od pełnej dziury, to zainteresuj się dobrą optyką stałoogniskową (ale to będzie bolało finansowo). Kolejnym wyborem są niektóre szkła niezależnych producentów np. Tamron 17-35 i 28-75, Tamron 90/2.8 Macro, Sigma 70-200 HSM, Sigma 50/2.8 Macro; 105/2.8 Macro; 150/2.8 Macro itd.
.... wynika stąd ze jest to body skazane na nie ostrą optyka lub na L!!!co przyswiecało canonowi blokując efs w 10D?
Podobnie jest w 1d i 1ds, a nie słyszałem żeby, któryś z profi skarżył się, że jest na coś skazany (wbrew pozorom używają dość często optyki non-L). Co ci tak tęskno do EF-S? Na dzień dzisiejszy jedynym obiektywem EF-S, który warto rozważyć to 10-22, ale jest bardzo dobra Tokina 12-24 z mocowanie EF (tańsza i ze stałym światłem f4).
Arkan
martieos
21-05-2005, 21:02
Co ci tak tęskno do EF-S? Na dzień dzisiejszy jedynym obiektywem EF-S, który warto rozważyć to 10-22, ale jest bardzo dobra Tokina 12-24 z mocowanie EF (tańsza i ze stałym światłem f4).
Arkan[/QUOTE]
nie jest mi teskno tylko sie zastanawiałem jak to jest w koncu...
dzieki troche mi się rozjasniło:)
zostaje jednak przy moim 28-135 doszedłem do wniosku... tylko se kupie cos szerokiego moze tamron