PDA

Zobacz pełną wersję : Szeroka stalka vs. zoom

liquidsound
27-04-2008, 22:58
Wiem, bylo sto razy. Przeczytalem wszystkie watki, ale dalej nie mam pomyslu. Odlozylem troche kaski, zastanawiam sie co kupic. Narazie mam 350D ale we wrzesniu przesiadam sie na pelna klatke. Mysle nad 17-40, 28 1.8 czy sigma 20 1.8. Juz prawie bylem zdecydowany na sigme 17-35 HSM ale zrezygnowalem bo opinie sa skrajnie rozne. Kasa jakos specjalnie nie gra roli ale chcialbym sie zmiescic w 2500pln. Najlepiej bylo by kupic 28 1.8 do reporterki i 17-40 do jakis landszaftow, ale raczej na ten tandem nie bedzie mnie stac :/

wojkij
27-04-2008, 23:05
To sie podepne przy okazji. Ma ktos zdjecie z pokazanym jednym motywem i zaznaczonym na nim "zasieg" roznych ogniskowych?(12, 16, 24, 28 itd)

liquidsound
27-04-2008, 23:09
Tzn zastanawiam sie czy nie bedzie problemu z ta ostroscia poza centrum dla 28 1.8 gdy bede chcial ciachnac jakiegos landszafta. Sam zoom mi lotto ;-), mam sprawne nogi a jakos juz przywyklem do stalek

Arche121
27-04-2008, 23:27
kup 35/1.4 L do FF nie ma lepszego szkła.
W USA kupisz za 1100$ wiec zmiescisz sie w tym przedziale.

liquidsound
28-04-2008, 00:02
kup 35/1.4 L do FF nie ma lepszego szkła.
W USA kupisz za 1100$ wiec zmiescisz sie w tym przedziale.

Ale to jest calkowita cena z transportem??

yerzu
28-04-2008, 00:17
Nie bardzo wiem po jaka cholere polecac komus kto szuka szkla w przedziale 17-20-28 trzydziestke piatke ? jesli juz z L to 24 a imo 17-40 spisuje sie swietnie i na 17 i na reszcie ogniskowych ktorych szukasz. Sam go juz nie uzywam i nie mam bo dla mnie to stanowczo za szeroko ale bylem z nigo zadowolony. Jesli swiatla Ci nie bedzie malo to kupuj.

liquidsound
28-04-2008, 00:20
Wlasnie malo swiatla :/ Swoja droga gdzies widzialem porownanei na f4 28ki z 17-40 w centrum i na brzegach. Tyle pisze sie o mydle na brzegach stalki a kurde ta elka duzo gorzej wypadla :/ metlik mam straszny w glowie

arturs
28-04-2008, 00:24
To sie podepne przy okazji. Ma ktos zdjecie z pokazanym jednym motywem i zaznaczonym na nim "zasieg" roznych ogniskowych?(12, 16, 24, 28 itd)

Proszę bardzo :

http://www.fotografuj.pl/Article/Pole_kat_widzenia_obiektywu_aparatu/id/69/page/2#content

Wiem, bylo sto razy. Przeczytalem wszystkie watki, ale dalej nie mam pomyslu. Odlozylem troche kaski, zastanawiam sie co kupic. Narazie mam 350D ale we wrzesniu przesiadam sie na pelna klatke. Mysle nad 17-40, 28 1.8 czy sigma 20 1.8. Juz prawie bylem zdecydowany na sigme 17-35 HSM ale zrezygnowalem bo opinie sa skrajnie rozne. Kasa jakos specjalnie nie gra roli ale chcialbym sie zmiescic w 2500pln. Najlepiej bylo by kupic 28 1.8 do reporterki i 17-40 do jakis landszaftow, ale raczej na ten tandem nie bedzie mnie stac :/

Ja na razie się nie przesiadam na FF więc 35mm nie będzie jakoś bardzo szeroka ;) ale po rozważeniu za i przeciw zamówiłem 35/1.4 - jedynym konkurentem był 16-35L, ale odkąd zrobiłem parę fotek 35ką pożyczoną na chwilę w Sandomierzu od Janmara to wiedziałem że to bedzie jeden z kolejnych zakupów.. FF też planuję ale to jak wyjdzie następca piątki i stanieje..
17-40 nie widziałem więc nie wiem czy da radę ;), sigmy nie polecam - ale na zasadzie "nie, bo nie" - tej o której piszesz nie widziałem, ale to co widziałem z sigmy mojego zaufania do tej marki nie zbudowało.. a jak coś drożej to lepiej trochę oszczędzić i brać canona..

liquidsound
28-04-2008, 00:49
FF też planuję ale to jak wyjdzie następca piątki i stanieje..Ja dokladnei tak samo. Tylko wiesz, trzeba mierzyc sily na zamiary. Nie planuje sie zajmowac fotografia profesjonalnie, nie jestem 100% pewny czy jest sens kupowac obiektywy profesjonalne jesli nie beda one na siebei zarabiac...mam juz 50 1.4, 85 1.8, chce cos szerokiego i taki zestaw mnie interesuje. Zastanawia sie jeszcze czy nei sprzedac 70-210 i kupic jakies stalki 135mm

janmar
28-04-2008, 01:18
Ja dokladnei tak samo. Tylko wiesz, trzeba mierzyc sily na zamiary. Nie planuje sie zajmowac fotografia profesjonalnie, nie jestem 100% pewny czy jest sens kupowac obiektywy profesjonalne jesli nie beda one na siebei zarabiac...mam juz 50 1.4, 85 1.8, chce cos szerokiego i taki zestaw mnie interesuje. Zastanawia sie jeszcze czy nei sprzedac 70-210 i kupic jakies stalki 135mm

Napisales ze nie profesjonalnie,a wiec zarabiac nie będą :smile: i kropka.Sens jest.Dobry zoom jest do czego innego, dobra stałka do czego innego..Ze stałek 35 f1,4 L i
135 f2 L. Bez pospiechu ale tak.Pozdrawiam.

wojkij
28-04-2008, 01:27
Proszę bardzo :

http://www.fotografuj.pl/Article/Pole_kat_widzenia_obiektywu_aparatu/id/69/page/2#content

Dzieki ale nie tego szukam, tutaj na forum w jednej z dyskusji odnosnie ultraszerokich szkiel ktos dal zdjecie z zaznaczonymi pokryciami roznych szkiel na ff(12mm, 14mm, 16mm, 17mm, 24mm, 28mm). Szukam juz drugi dzien i odkopac nie moge: )

To byla chyba jakas taka drewniana chata w gorach:)

liquidsound
28-04-2008, 01:36
Napisales ze nie profesjonalnie,a wiec zarabiac nie będą :smile: i kropka.Sens jest.Dobry zoom jest do czego innego, dobra stałka do czego innego..Ze stałek 35 f1,4 L i

Hmmmm tylko czy dla studenta ktory sobie dorabia obiektywy za 4000pln to nie lekka przesada?? Rozumiem gdy bede miec 50tke, odchowane dzieci, kupiony dom, samochod, to wtedy kasa zostawac bedzie na takie rzeczy.

LemonR
28-04-2008, 06:57
Hmmmm tylko czy dla studenta ktory sobie dorabia obiektywy za 4000pln to nie lekka przesada?? Rozumiem gdy bede miec 50tke, odchowane dzieci, kupiony dom, samochod, to wtedy kasa zostawac bedzie na takie rzeczy.

Na to pytanie tylko student może sobie odpowiedzieć. To jest każdego indywidualna sprawa na co kiedy i ile wydaje. Akurat w tym raczej nikt ci nie pomoże. Jednak sprawdza się powiedzenie "tanio kupujesz - dwa razy kupujesz"

liquidsound
28-04-2008, 07:19
Jednak sprawdza się powiedzenie "tanio kupujesz - dwa razy kupujesz"Nie no panowie bez przesadyzmu i teori spiskowych. Elki to nie jedyne sluszne obiektywy.

Arche121
28-04-2008, 09:10
Nie bardzo wiem po jaka cholere polecac komus kto szuka szkla w przedziale 17-20-28 trzydziestke piatke ? jesli juz z L to 24 a imo 17-40 spisuje sie swietnie i na 17 i na reszcie ogniskowych ktorych szukasz. Sam go juz nie uzywam i nie mam bo dla mnie to stanowczo za szeroko ale bylem z nigo zadowolony. Jesli swiatla Ci nie bedzie malo to kupuj.

kolego na FF 35 mm to juz szeroko wiec wiem co polecam...
24/1.4 l tez dobry wybór

gwozdzt
28-04-2008, 09:31
gdzies widzialem porownanei na f4 28ki z 17-40 w centrum i na brzegach.
na tę chwilę przychodzi mi tylko do głowy takie porównanie techniczne:
http://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=100&Camera=9&Sample=0&FLIComp=0&APIComp=3&LensComp=253&CameraComp=9&SampleComp=0&FLI=3&API=0

Nie planuje sie zajmowac fotografia profesjonalnie, nie jestem 100% pewny czy jest sens kupowac obiektywy profesjonalne jesli nie beda one na siebei zarabiac...
moim zawodem również nie jest fotografowanie i właściwie jestem na 99% przekonany, że obiektywy profesjonalne nie będą mi potrzebne.
w ten sposób też kupowałem swój sprzęt.

mam juz 50 1.4, 85 1.8, chce cos szerokiego i taki zestaw mnie interesuje.
ja bym na Twoim miejscu dokupił 28/1.8
na swoim zrobiłem to samo :-)

Zastanawia sie jeszcze czy nei sprzedac 70-210 i kupic jakies stalki 135mm
Ja bym zostawił (i zostawiłem) 70-210, ponieważ 135/2.8 SF nie jest zbyt atrakcyjną propozycją i pozostaje tylko profesjonalny 135/2L

Poza tym, rzecz fundamentalna: nie sprzedaje się zooma na rzecz stałki (ani odwrotnie), tylko w zależności od potrzeb kupuje się jedno albo drugie (albo oba).

Hmmmm tylko czy dla studenta ktory sobie dorabia obiektywy za 4000pln to nie lekka przesada?? ...
Nie no panowie bez przesadyzmu i teori spiskowych. Elki to nie jedyne sluszne obiektywy.
chcesz roztrzygnąć dylemat "stałka vs. zoom" czy wzniecić awanturę "L czy nie L" ? :?

Jeśli chodzi o dylemat, to rozwiązanie jest proste:
17-40/4L nie otworzysz do f/1.8
28/1.8 USM nie zrobisz zdjęcia z ogniskową 17mm.
musisz tylko odpowiedzieć sobie na pytanie czego potrzebujesz, bo 17-40/1.8 nie istnieje i nie sądzę aby się pojawił :-)

Natomiast w sprawie awantury to na pewno nie pomogę, a wręcz przeciwnie - moim zadaniem bedzie jej zapobiec, a gdy się nie uda, to posprzątać :-)

arturs
28-04-2008, 16:52
Ja dokladnei tak samo. Tylko wiesz, trzeba mierzyc sily na zamiary. Nie planuje sie zajmowac fotografia profesjonalnie, nie jestem 100% pewny czy jest sens kupowac obiektywy profesjonalne jesli nie beda one na siebei zarabiac...mam juz 50 1.4, 85 1.8, chce cos szerokiego i taki zestaw mnie interesuje. Zastanawia sie jeszcze czy nei sprzedac 70-210 i kupic jakies stalki 135mm

Ja też się nie zajmuje profesjonalnie.. ale trzeba też mieć w życiu jakieś przyjomności.. mógłbym w sumie przepijać kasę ale na razie jakoś mnie nie ciągnie w tym kierunku ;)

Dokładnie tak jak pisze Marek.. ja kompletuję sobie wolno ale "na zapas".. oprócz dwóch ostatnich zakupów (wpadła extra kasa) wszystko co kupiłem kupowałem na raty - jeden warunek - rata nie mogła przekroczyć 350pln miesięcznie - a ile rat - to już kwestia ceny sprzętu ;)

Taaaaa... 50ki nie mam (jeszcze, ale już bliżej niż dalej), dzieci nieodchowane jeszcze (9 i 5 lat) , samochód jakiś jest.. - wtedy dopiero są wydatki ;) - polecam wątek "jak powiedzieć żonie o nowym tele" :mrgreen: Jak masz kasę to kupuj to na co się stać najlepszego bo potem możesz żałować że nie kupiłeś ;)

wojkij
28-04-2008, 18:22
https://canon-board.info/imgimported/2008/04/lenses12mm_vs_14mm_vs_16mm-1.jpg
źródło (http://www.juzaphoto.com/shared_files/articles/sigma_12-24_review/lenses-12mm_vs_14mm_vs_16mm.jpg)

Znalazlem :D

gwozdzt
28-04-2008, 20:13
Znalazlem @ juzaphoto.com :D
Wow, robi wrażenie!
Do tej pory byłem pod wrazeniem 17mm @ FF, ale to co tu widzę powoduje prawie opad szczeny ;-) Choć prawdę mówiąc, ta Sigma 12-24 to już jakiś czas mi po głowie chodzi... na początek chyba gdzieś pożyczę, a nuż się zaprzyjaźnimy ;-)

Wini
28-04-2008, 20:41
Najlepiej bylo by kupic 28 1.8 do reporterki i 17-40 do jakis landszaftow, ale raczej na ten tandem nie bedzie mnie stac :/

Jest jeszce opcja MF. Są jakieś ciekawe Olympusy, Zeissy czy Nikkory za "grosze", a efekty całkiem, całkiem.

liquidsound
28-04-2008, 21:13
chcesz roztrzygnąć dylemat "stałka vs. zoom" czy wzniecić awanturę "L czy nie L" ?No co Ty :) po prostu probuje wybrac dobrze miedzy obiektywem jednym a drugim a niektorzy wtracaja swoje elkowe 3 grosze.

Jeśli chodzi o dylemat, to rozwiązanie jest proste:
17-40/4L nie otworzysz do f/1.8
28/1.8 USM nie zrobisz zdjęcia z ogniskową 17mm.
musisz tylko odpowiedzieć sobie na pytanie czego potrzebujesz, bo 17-40/1.8 nie istnieje i nie sądzę aby się pojawił Wlasnie w tym problem ,ze nie wiem jeszcze. Przydalo by sie to i to :/ ale chyba lepiej stalke bo do jakis landszaftow i kit da rade. Wogole dzieki za ponoc, bo rozwiales troche moich watpliwosci :)
Ja też się nie zajmuje profesjonalnie.. ale trzeba też mieć w życiu jakieś przyjomności.. mógłbym w sumie przepijać kasę ale na razie jakoś mnie nie ciągnie w tym kierunkuKwestia mozliwosci finansowych.
Dokładnie tak jak pisze Marek.. ja kompletuję sobie wolno ale "na zapas".. IMO to sie nazywa "przeinwestowanie".
dzieci nieodchowane jeszcze (9 i 5 lat) , samochód jakiś jest.. - wtedy dopiero są wydatki - polecam wątek "jak powiedzieć żonie o nowym tele" Jak masz kasę to kupuj to na co się stać najlepszego bo potem możesz żałować że nie kupiłeśJa dzieci nie mam, wydatkow tez nie za duzo, ale profesjonalny sprzet jest dla mnie jednak za drogi.
Jest jeszce opcja MF. Są jakieś ciekawe Olympusy, Zeissy czy Nikkory za "grosze", a efekty całkiem, całkiem.A jest cos ponizej 28mm??(oprocz fish eye)

Wini
28-04-2008, 21:17
A jest cos ponizej 28mm??(oprocz fish eye)

"Kupę" wiadomości znajdziesz tu (http://www.fredmiranda.com/forum/board/55)
Troszkę tu (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39403)