Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 450d - zdjęcia z lampą

XGrzesX
27-04-2008, 21:41
Znowu chciałbym poprosić Was o opinię (pewnie jeszcze przez jakiś czas będę zadawał lamerskie pytania).
Zwróciłem uwagę na czasy naświetlania zdjęć dla włączonej i wyłączonej lampy przy ustawionej czułości ISO100 i tak:
- lampa wyłączona - czas 1/2s
- lampa włączona - czas 1/4s (korekcja lampy ustawiona na 0)

wychodzi mi na to, że jak ustawie ISO 100 to nawet jeśli skorzystam z wbudowanej lampy to nie jestem w stanie zrobić nieporuszonego zdjęcia ponieważ czas jest za długi.
Porównałem sobie czasy ze starym kompaktem (Olympus C740) i tam czasy były następujące (warunki takie same, przysłona taka sama):
- lampa włączona - czas 1/30s (korekcja lampy ustawiona na 0)

Czyli wychodzi na to, że lampa w 450d skróciła czas dwukrotnie a lampa w starym kompakcie skróciła czas piętnastokrotnie !!!!

Czy jest to kwestia jeszcze jakichś ustawień w aparacie ?

Yenox
27-04-2008, 21:45
- lampa włączona - czas 1/4s (korekcja lampy ustawiona na 0)

Przypadek.

Zwróciłem uwagę na czasy naświetlania zdjęć dla włączonej i wyłączonej lampy przy ustawionej czułości ISO100 i tak:
Bo w trybie AV/P lampa działa jedynie jako doświetlenie pierwszego planu/redukcja cieni. Włączenie/wyłączenie lampy nie powoduje zmiany w czasach.

Jeżeli chcesz, aby błysk lampy był głównym źródłem światła lub po prostu chcesz 'zapanować' nad jej mocą/czasem naświetlania - skorzystaj z trybu preselekcji czasu lub trybu manualnego.

ps. w c.fn możesz ustawić stały czas dla trybu AV - w 400d jest to 1/200

XGrzesX
27-04-2008, 21:52
Jeszcze zauważylem jedną rzecz. Czasy które podałem dla 450d dotyczyły trybu A. Po przestawieniu na tryb P czas z lampą ustawił się na 1/60s.
Czyli w trybie A było 1/4s a w trybie P 1/60s. W obu trybach była ustawiona ta sama przysłona, ogniskowa oraz ta sama czułość. Skąd te różnice ?

Yenox
27-04-2008, 21:54
Może minimalnie zmienił się kadr? Może inny rodzaj pomiaru światła?

XGrzesX
27-04-2008, 22:00
Może minimalnie zmienił się kadr? Może inny rodzaj pomiaru światła?

Kadr ten sam, pomiar swiatła ten sam ...:confused:

piast9
27-04-2008, 23:18
Kompletnie nie masz pojęcia o działaniu lampy w Canonach. Poczytaj instrukcję i przyklejony wątek o ETTL w dziale Obiektywy i Lampy błyskowe tu, na forum. Wszystko się wtedy wyjaśni.