Zobacz pełną wersję : Pytanie do posiadaczy ef 85 f/1,8 USM o spadek ostrości powyżej f4
Ostatnio zauważyłem, że w mojej 85-tce f/1,8 powyżej f4 mam wyraźny spadek ostrości. Czy to normalne, czy może powinienem zacząć się martwić i szukać FF/BF ? (przy czym musiałby być naprawdę duży, bo na całej fotografowanej scenie nie mam ostrości) Z góry uprzedzam, że na pewno nie ma to związku z wydłużeniem czasu naświetlania wynikającym z domykania przysłony.
Dołączam się do pytania, ponieważ niedługo mam zamiar kupić ten obiektyw. W/g testów na optyczne apogeum rozdzielczości tego obiektywu jest w granicach przysłon pomiędzy f/4,0-f/8,0, stąd problem Biperka mnie zastanowił.
Chętnie usłyszę opinie posiadaczy.
W moim wyglada to mniej wiecej tak jak na wykresie rozdzielczosci z testu optyczne.pl
Czyli nie mam zastrzezen...
Pozdrawiam
Az sprawdzilam to u siebie i jest ok (ufff:))
Dragunov
27-04-2008, 18:55
Często robię na f5.6 i jest ostry jak brzytwa.
No mój jest ostry jak brzytwa od pełnej dziury do 4-4,5.
Ostatnio zauważyłem, że w mojej 85-tce f/1,8 powyżej f4 mam wyraźny spadek ostrości.
Pokaż jakies fotki powyzej f4
Fotki testowe nie mają tu nic do rzeczy. Po prostu zaskoczył mnie fakt, że np. na 5,6 w centrum kadru zaczyna się lekkie mydełko i jest mniej ostre niż na pełnej dziurze. A im mocniej domykam, tym mam większe mydełko.
bardzo dziwne, u mnie jest wszystko dobrze, nie rzucilo mi sie to w oczy wiec zapewne nie mam takiego problemu ;)
Ostatnio popełniłem parę strzałów na f/8 - jest tak ostro, że 17-55 chowa się ze wstydu ;-)
U mnie ostrość od pełnej dziury, wraz z domykaniem przysłony rośnie głębia ostrości i rozdzielczość, ostrość do przysłony 8 rewelacyjna, dalej nie srawdzałem do nie było takiej potrzeby.
na 5,6 w centrum kadru zaczyna się lekkie mydełko i jest mniej ostre niż na pełnej dziurze. A im mocniej domykam, tym mam większe mydełko.
Używam 85/1.8 od dwóch lat i nic takiego nie ma, a już w żadnym wypadku centrum kadru na f/5.6 nie jest mniej ostre niż na f/1.8. Różnica ostrości jest ogromna ale w drugą stronę. Obiektyw do naprawy.
EDIT:
A może masz jakieś filtry nakręcone?
Ostatnio zauważyłem, że w mojej 85-tce f/1,8 powyżej f4 mam wyraźny spadek ostrości. Czy to normalne, czy może powinienem zacząć się martwić i szukać FF/BF ?
Tutaj jest błąd logiczny w rozumowaniu. Ewentualny FF/BF byłby przecież znacznie bardziej widoczny przy 1.8 niż np. 5.6. Więc nie może być przyczyną opisanego problemu.
U mnie ostrość najlepiej wypada w okolicy F4-5.6. Powyzej F8 widac juz strate jakości, ale ja to szkło rzadko przymykam nawet do 2.8 ;)
U mnie ostrość najlepiej wypada w okolicy F4-5.6. Powyzej F8 widac juz strate jakości, ale ja to szkło rzadko przymykam nawet do 2.8 ;)
U mnie identycznie, ale ja częściej używam go na pełnej dziurze niż na f4 dlatego w plenerze często mam założony szary filtr, ale i z nim jest super.
Myślę że masz szkło do naprawy.
Dziwne. Na f4.0 na pewno jest bardzo ostry, ale powyżej nie wiem. Nie robię fotek tym szkłem powyżej f4. Dla mnie ten obiektyw to przede wszystkim zakres od f1.8-f3.2.
ryszard_ochódzki
30-04-2008, 17:56
U mnie brak problemów. Ostro jak trzeba :) Coś nie tak ze szkłem.
No ja tez nie robiłem powyżej f4, tak z ciekawości trzasnąłem kilka fotek i się zdziwiłem. Na szczęście już jest OK :) Co pomogło ? ... grucha, pędzelek i patyczki kosmetyczne - czyszczenie lustra i wszystkiego co się dało we wnętrzu aparatu. Wychodzi, że miałem nieco przybrudzony układ optyczny związany z AF. Po czyszczeniu testowałem do f8 i wielka ulga - ze wszystkimi szkłami trafiam częściej tam gdzie chcę. 85-tki podobnie jak większość kolegów również używam raczej bliżej pełnej dziury (innych szkieł zresztą też, ostatnio głównie wnętrza).
marekk_ok
05-05-2008, 13:59
Ostatnio popełniłem parę strzałów na f/8 - jest tak ostro, że 17-55 chowa się ze wstydu ;-)
Az taka roznica?
Zamierzam wymienic Tamrona 17-50 na Canona 17-55 i Twoje spostrzezenie mnie zmartwilo.
Az taka roznica?
Zamierzam wymienic Tamrona 17-50 na Canona 17-55 i Twoje spostrzezenie mnie zmartwilo.
Nie no, podkoloryzowałem trochę :-) Ostro jest na jednym i na drugim. 85 na pewno jest bardziej plastyczny, ale to w końcu stałka. 17-55 to świetny obiektyw i polecam go z całego serca.