PDA

Zobacz pełną wersję : Eos 400D tryby ręczne pomieszane z programowymi

Mariuso
27-04-2008, 11:16
Witam
Niemogę wrócić do ustawień fabrycznych. W trybach P, Tv, Av, M niemogę zmienić ustawień ISO, AF, WB i MENU jest bardzo ograniczone co najciekawsze tryby manualne niedziałają tylko mają ustawienia z trybów programowych.

Tryb P - korzysta z ustawień Krajobrazy
Tryb Tv - korzysta z ustawień Małe odległości
Tryb Av - korzysta z ustawień Sport
Tryb M - korzysta z ustawień Nocne portrety

Jak temu zaradzić?
Pozdrawiam

arturs
27-04-2008, 11:43
Po pierwsze - dlaczego to w "Canon Board > Sprzet Analogowy > Analogowy sprzet Canona" - 400D to raczej cyfrówka..
Poza tym prawdopodobnie masz uszkodzone (przekręcone kółko od nastaw programów) - te objawy typu ograniczone menu, iso itp to charakterystyczne dla programów automatycznych.. nie wiem czy da się to jakoś przekręcić - zadzwoń jutro na żytnią to powinni coś powiedzieć..

tomko66
27-04-2008, 12:16
a czy "przypadkiem" ktoś nie majstrował przy pokrętle ustwień trybów? aparat nowy czy z drugiego obiegu? i tak jak radzi arturs, jeno serwis się ostał...

RafalTK
27-04-2008, 13:40
na bank masz przekręcone pokrętło zmiany trybów o 4 działki odwrotnie do kierunku wskazówek zegara ...

Mariuso
27-04-2008, 18:37
Napiscie jak moze dojsć do takiego uszkodzenia? żeby w przyszłości temu zapobiec.

RafalTK
27-04-2008, 18:48
Pytanie czy aparat już taki kopiłeś? Jeżeli tak to ktoś sie widocznie bawił pokrętłem - nie jestem w stanie ci powiedzieć czy da sie je tak prosto wyciągnąć, pewnie jakoś sie da - pytanie: jak? Po prostu pokrętło musi ponownie zostać poprawnie założone ... Zakładam ze nie da sie go tak prosto przekręcić ...

Ciosna
27-04-2008, 18:50
Ktoś kiedyś chyba opisywał już podobny problem, ale nie moge odnaleźć tego wątku. A jak aparat funkcjonuje w trybach Krajobraz, Portret, Sport - pokrętło odpowiada rzeczywistości czy np. na Portrecie jest tryb Av :?:

Mariuso
27-04-2008, 18:57
Aparat jest nowy, ale faktycznie go pożyczyłem i taki odebrałem. Kolega mówi że zmianiał ustawienia programowo w menu aparatu podchodził do niego delikatnie.
Posłuchajcie jak mozna zmienić ustawienia, moze zresetowac na ustawienia fabryczne? Może wgrać nowy bios?

Ustawienia
Portret jest wporzadku jako Portret
Krajobraz- -//- Krajobraz
Małe odległości- -//- Małe odległosci
Sport- -//- Sport

piast9
27-04-2008, 19:12
Jeśli niektóre są ok a niektóre przesunięte to na 99% jest to uszkodzenie enkodera pokrętła wyboru trybów. Niestety tylko serwis.

Spróbuj jeszcze zresetować aparat. Wyciągnij bateryki wszystkie (pastylkę od podtrzymania ustawień też) na parę godzin i spróbuj potem.

Mariuso
27-04-2008, 19:51
Jaki może być koszt i czas naprawy?

RafalTK
27-04-2008, 20:08
No tego ze niektore sa OK, a niektore nie to nie napisales .. To taktycznie jezeli jest na Gwarancji to serwis, jezeli nie to tez serwis...

Mariuso
27-04-2008, 20:39
Także dopiszę że niemam podglądu przy robieniu zdjęć na ekranie tylko w wizjerze i niema możliwości przestawienia. Z podglądem zdjeć niema problemu

RafalTK
27-04-2008, 21:03
w 400d nie ma czegos takiego jak LiveView, wiec zdjecie na ekranie mozesz zobaczyc dopiero po zrobieniu ...

Mariuso
27-04-2008, 21:22
a tak zgadza się, moja pomyłka. Obsługuję kilka urządzeń naraz :)
Podajcię mi numer tel. na Żytnią, jutro zadzwonię.

RafalTK
27-04-2008, 21:41
mysle ze nie ciezko jest wpisac w google" canon żytnia?

http://www.canon.pl/gdzie_serwisowac/fotovideo/

djcargo
27-04-2008, 22:26
Na gwarancji Ci spokojnie to zrobią.
Może to bezczelnie zabrzmi, ale zawsze sprawdza się zasada "dobry zwyczaj - nie pożyczaj" :)

Może spróbuj firmware wgrać nowy, jeśli masz starą wersję? Może to tylko problem softowy.

Mariuso
28-04-2008, 11:06
Próbuję wgrać firmware 1.1.1 na tą samą wersję ale najpierw niemogłem wgrać pliku na kartę CF (była w aparacie -głowny katalog sie otwiera ale niemam opcji wklej ani niemogę przenieś). wiec próbuję przez oprogramowanie Eos Utility plik wgrywa i na monitorze aparatu pojawia się

Update Firmware?
1.1.1 - 1.1.1
i w tym momencie blokada niemogę przejść z Cancel na OK
kaplica

arturs
28-04-2008, 22:39
Próbuję wgrać firmware 1.1.1 na tą samą wersję ale najpierw niemogłem wgrać pliku na kartę CF (była w aparacie -głowny katalog sie otwiera ale niemam opcji wklej ani niemogę przenieś). wiec próbuję przez oprogramowanie Eos Utility plik wgrywa i na monitorze aparatu pojawia się

Update Firmware?
1.1.1 - 1.1.1
i w tym momencie blokada niemogę przejść z Cancel na OK
kaplica

bo chyba masz już wgrany ten 1.1.1

Mariuso
28-04-2008, 22:49
Tak zgadza się mam już wgrany 1.1.1, pomyslałem że zastapię go tym samym softem i wszystko się zresetuje i wgra od nowa.
Dowiedziałem sie ze prawdopodobnie wszystko się zaczeło kiedy znajomy synchronizował aparat z lampą 430EX. Przestawiał funkcje C.Fn itd.

arturs
28-04-2008, 23:27
Tak zgadza się mam już wgrany 1.1.1, pomyslałem że zastapię go tym samym softem i wszystko się zresetuje i wgra od nowa.
Dowiedziałem sie ze prawdopodobnie wszystko się zaczeło kiedy znajomy synchronizował aparat z lampą 430EX. Przestawiał funkcje C.Fn itd.

Ale tego co opisałeś NIE DA SIĘ zmienić ręcznie w menu aparatu żadnymi CFami.. co powiedzieli na Żytniej?

Mariuso
29-04-2008, 07:11
Niechcieli stawiać diagnozy i wyceny przez telefon. Po świętach zawiozę do nich.

bwicher
29-04-2008, 07:44
Witam!
Żeby mieć pewność, że to nie hardware spróbuj przekręcić pokrętło programów z jednego skrajnego położenia w drugie. Jeśli można przekręcić tak, żeby zamiast programu wskazane było puste miejsce na kółku to masz nauczkę, że aparatu nie pożycza się, a puszkę do serwisu. Jeśi zabieg o kótrym pisałem jest niemożliwy to jest to kwestia softu i na gwarancji pewnie zrobią to od ręki. Jest jeszcze możliwość, że uszkodzony został impulsator od pokrętła.

Poza tym sprawdź czy program ustawiony na kółku zgadza się z tym pokazywanym na wyświetlaczu.

Pozdrawiam BW

Mariuso
29-04-2008, 07:52
Witam!
Żeby mieć pewność, że to nie hardware spróbuj przekręcić pokrętło programów z jednego skrajnego położenia w drugie. Jeśli można przekręcić tak, żeby zamiast programu wskazane było puste miejsce na kółku to masz nauczkę, że aparatu nie pożycza się, a puszkę do serwisu.
Pozdrawiam BW

Niema takiego pustego miejsca. Pokrętło niewydaję sie żeby było przekręcone. Kłopot jest tylko z trybami AUTO, P, Tv, Av, M, A-DEP a reszta trybów jest wporzadku.

josif
29-04-2008, 09:14
Co do oprogramowania, może wrzuć starsza wersję a potem znów nowszą, ale może zrób przedtem reset aparatu, ten pomysł z serwisem jest chyba jednak najbardziej trafiony.

WAŻNE:
Partykułę "nie" piszemy rozdzielnie:

- z czasownikami (np. "nie ma"),
- z osobowymi formami czasownika użytymi w funkcji bezosobowej (np. "nie wypadałoby"),
- gdy wyraz jest użyty w formie czasownika (np. "nie wolno"),
- z liczebnikami (np. "nie raz", "nie dwa"),
- z zaimkami (np. "nie ja", "nie ty"),
- z przymiotnikami i przysłówkami w stopniu wyższym i najwyższym (np. "nie najsprytniejszy"),
- z przymiotnikami, rzeczownikami i przysłówkami[wyrażenie przeciwstawne] (np. "nie szybki, lecz bardzo wolny"),

Partykułę "nie" piszemy łącznie:

- z rzeczownikami (np. "nieprzyjaciel"),
- przymiotnikami (np. "nieważny"),

utente
29-04-2008, 23:03
Próbowałeś resetować jak radził piast 9?
Ja miałem taki problem z 400d, że kółko nastaw kręcąc nim w dwie strony działało tylko w jedną. np. ustawiając czas można było go tylko zwiększyćdo bulb i ni w ząb go cofnąć nie mogłem.
reset tak jak tadzi Piast9 był trafny.

Mariuso
30-04-2008, 07:00
Tak wyjmowałem akumulator a także małą bateryjkę gdzieś na 4 godz. Nic niepomogło.
Przeleciałem forum jest kilka podobnych tematów ale nie rozwiązujących problemu tutaj (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=28607&highlight=pokr%EAt%B3o) i tutaj (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=30193&highlight=pokr%EAt%B3o).

Pz
Ale jestem ogólnie zadowolony dzięki josif podciągnę gramatykę :)

piast9
30-04-2008, 08:45
Ortografię raczej. Zastosuj się do porad, proszę, bo w oczy kłują Twoje posty.

Ten problem jest problemem sprzętowym. Skoro reset nie pomaga to żaden firmware nie pomoże. W serwisie zapłacisz coś z 300 PLN. Sama część to drobiazg, tyle mniej-więcej serwis bierze za operację na 3-cyfrowej lustrzance (rozkręcenie, skręcenie itp).

dziimi
09-09-2008, 16:30
I jak sie zakończyła sprawa?? Co winne i jakie koszta ??? Mam identyczny problem i czekam na odp

RyszardSwiderski
11-09-2008, 15:18
Próbowałeś resetować jak radził piast 9?
Ja miałem taki problem z 400d, że kółko nastaw kręcąc nim w dwie strony działało tylko w jedną. np. ustawiając czas można było go tylko zwiększyćdo bulb i ni w ząb go cofnąć nie mogłem.
reset tak jak tadzi Piast9 był trafny.

U mnie czasami występuje taki problem, ale to wtedy jak mam włączony grip. Jak wyłączę grip, to wszystko jes ok, nawet aparatu nie trzeba wyłączać. Dodaję, że mój grip to nie oryginał Canona, ale jakiś zastępczy...

ahaed
11-09-2008, 16:31
Potwierdzam!Przy włączonym gripie (nie oryginalny) mam ten sam problem.

utente
22-09-2008, 11:47
Potwierdzam!Przy włączonym gripie (nie oryginalny) mam ten sam problem.

Możliwe żeby grip tak mieszał?
Też mam gripa, ale nie próbowałem go wyłączać bo nie miałęm pojęcia że może tak mieszać.
I jeszcze jedno kółko nastaw w aparecie działało tylko w jedną stronę, a kółko w gripie OK.
To jak to jest???