PDA

Zobacz pełną wersję : Canon S5 czy Panasonic FZ18 - co wybrać

pedro
24-04-2008, 14:02
Zastanawiam się na wyborem. W oparciu o opisy wyselekcjonowałem te dwa modele, ale nie potrafię wybrać w oparciu o dotychczas przeczytane opinie. Za wszelkie sugestie serdecznie dziękuję.

gwozdzt
24-04-2008, 14:16
http://www.dpreview.com/reviews/compare_post.asp?method=sidebyside&cameras=canon_s5is%2Cpanasonic_dmcfz18&show=all

Canon (+)
obrotowo-uchylny ekran LCD,
stopka do lampy błyskowej.

Panasonic (+)
eqv. 28mm,
RAW.

prezes81
24-04-2008, 16:30
wiesz ja nie miałem styczności z Panasem, ale śledze na bierząco nowości czytam opinie i recenzje. Swego czasu miałem canona S2 i był naprawde świetny, a S5 musi byc lepszy. Czytając opinie na temat Panasa zarzucają mu przede wszystkim wysoki szumy i podobno tylko przy dobrym swietle wychądza niezłe zdjęcia. Canon też szumi,ale mniej i jak dla mnie zdjęcia są o niebo lepsze jak u Panasa. Osobiście jakbym miał kupować kompakta to S5 bez dwóch zdań!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://www.recenzje.net.pl/1-aparaty_cyfrowe/6.1218-canon_powershot_s5_is poczytaj sobie opinie

TomS
24-04-2008, 17:16
S5 jest w miarę dobry ale Panasonic jest od niego słabszy.Jakościowo zdjęcia ma trochę gorsze i jest dużo trudniejszy w obsłudze.

jceel
24-04-2008, 17:40
[url]
Panasonic (+)
eqv. 28mm,
RAW.

S5 IS również ma RAW i wiele innych softwareowych możliwości z CHDK ;)

sothis
24-04-2008, 22:23
sprzedaje je na co dzien. zawsze wybieram s5. jak zaladujesz soft do s5 tez bedzie RAW. stopka do 220ex, obr ekran, digic3 od canona, obiektyw usm is, jest plytszy gabarytowo, bierze bat AA np nimh 2500mA, stereo mic :) lepsze konwertery tele i wide.
panas
heh genialne szklo od leica hehehhehe dla por dodam, ze lornetka leici jest 3x drozsza a aparat leica ekw do dmcfx33 czyli leica clux2 kosztuje ok 40% wiecej :) nie wiem co to zaszklo heheh (pewnie takie samojak zaiss w sony ) :) duzy, gorsza stabilizacja, marka prod min kuchenki mikrofalowe tv, hifi.
odp
bierz s5 jest tanszy i zrobiony przez Canon.