Zobacz pełną wersję : Niezniszczalny 300d ?
Witajcie.
Chciałem czymś się pochwalić, i zapytać Was, czy spotkaliście się już z czymś takim.
Mój 300d przeklikał 400.000 cykli (słownie czterysta tysięcy) zanim padł mechanizm migawki i pojechał na Żytnią do naprawy. Myślę że i tak sporo wytrzymał, jako że producent podaje jego wytrzymałość na.. nie pamiętam.. 90.000 cykli ?
Mija już półtora roku od wymiany, i aparat jest bliski kolejnych 300.000.. i jest nadal sprawny.
Czyżby trafił mi się fenomenalny egzemplarz ? :)
(zaznaczam że bardzo dbam o aparat - mimo że dziennie robi 200 fotek, to ma nawet miękkie stanowisko do odkładania, futerał, torbę - wszystko co trzeba)
Allensteiner
24-04-2008, 12:59
300d ma 50 000 klapnięć wytrzymałości, wieść gminna niesie, że padały i po 5 000
co Ty robisz tym aparatem ? filmy jakieś ? :)
300 000 / półtora roku to wychodzi ok 550 fotek dziennie (dzień w dzień). Moze coś z licznikiem nie teges ? :)
No chyba, że tylko seriami, seriami... :-)
Ale i tak jestem pełen podziwu dla przebiegu
No chyba, że tylko seriami, seriami... :-)
300D? seriami? po 4 klatki w serii? :smile:
Ale i tak jestem pełen podziwu dla przebiegu
nie da sie ukryć, ja też.
się pochwal w jaki sposób tak szybko pstrykasz te zdjęcia? :D
Pstrykanie pstrykaniem, na samo przejrzenie tego co się napstrykało trzeba poświęcić z półtorej godziny :)
Adam Kasprzak
24-04-2008, 16:50
ostatnio robiłem zdjęcia dla firmy reklamowej. Jeden dzień - 2000 fotek i ani jednej jeszcze nie widziałem na dużym ekranie :) Oni mnie proszą o wszystkie zdjęcia w DNG na DVD i tyle. Po co to oglądać? ;)
Oj coś mi sie wydaje że żle liczysz jeśli w 1,5 roku zrobiłeś 300tys to dziennie wychodzi po ok 550 zdjęć.Ja robie dużo wychodzi mi około 200tys na 1,5 roku.Wiem że można tyle zrobić i znam takich ludzi ale wydajemi sie że coś żle klatki liczysz :) Pozdrowionka i bez urazy.
może strzela raw + jpg i aparat podwójnie zlicza?
może strzela raw + jpg i aparat podwójnie zlicza?
300D chyba nie ma możliwości takiego zapisu. Albo Raw albo JPG.
Co do serii to 4 zdjęcia w serii + minuta na zapis z bufora i znowu 4 zdjecia :)
oczywiście że 300D ma opcje zapisu jpg+raw po wgraniu firmware od 10D ;)
MacGyver
25-04-2008, 11:29
Co do serii to 4 zdjęcia w serii + minuta na zapis z bufora i znowu 4 zdjecia :)
No bez przesady, góra 50 s :-D
Oj Panowie Panowie spokojnie :) Nie pstrykam tyle fot, na pewno nie 500 dziennie :) jest tego około 200 dziennie. Czasami wiecej, ale średnia jest właśnie taka. Źle sformułowałem swojego posta. Cała sprawa rozbija się o to, że gdy "przejmowałem" studio w firmie, a razem z nim aparat, to miał już naklikane ponad 180 tyś. i jesli wierzyć moim przełożonym, jeszcze nie był w serwisie. Teraz po półtora roku dodałem swój przebieg, i tyle mi wyszło.
Nie robię zdjęć seriami. Tak naprawdę zastanowiło mnie to, bo mam obiecany nowy aparat, gdy ten już wyzionie ducha, ale trzysetka mimo że ma już mały Front Focus, ani myśli wybierać się na emeryturę.
Zdjęcia są robione najczęściej na 1/60 s :)
to miał już naklikane ponad 180 tyś.
Ale nie wnioskujesz tego na podstawie numerów zdjęć/plików?
Tak tylko pytam...
Nie :) na podstawie dokumentacji zrobionych dzień po dniu zdjęć - i ich ilości na serwerze.
Nie :) na podstawie dokumentacji zrobionych dzień po dniu zdjęć - i ich ilości na serwerze.
No to masz sporo dyskow zajetych , fiu,fiu ...:roll:
Kolekcjoner
29-04-2008, 01:49
Jeśli ten przebieg jest prawdziwy to jedynki mogą pozazdrościć ;):D.
No to masz sporo dyskow zajetych , fiu,fiu ...:roll:
A skąd taki wniosek ?
Tomasz Golinski
29-04-2008, 17:51
Myślałem, że to mój dobrze się trzymał... Przeżył 80k, ale już nie naprawiałem, tylko kupiłem 30d.
oczywiście że 300D ma opcje zapisu jpg+raw po wgraniu firmware od 10D ;)
Nie trzeba wgrywać softu od 10D aby mieć możliwość wykonywania zdjęć RAW + JPEG. Ta opcja jest aktywna w "standardowym" sofcie.