PDA

Zobacz pełną wersję : 70-200 4L - skrzypi jakby był nienaoliwiony

dylu
24-04-2008, 12:01
Witam, może ktoś sie spotkał z takim problemem ze podczas ostrzenia eLka mu skrzypi jak nienaoliwiony łańcuch w rowerze? Skrzypienie nie wystepuje caly czas tylko jest np w zakresie ok 3 m.

Pomożcie, bo podobno eLki są wodoszczelne wiec woda chyba sie tam nie dostala (aparat nigdy nie wpadl do wody ani nie byl mocno zachlapny)

Kolaj
24-04-2008, 12:06
bo podobno eLki są wodoszczelneW Twoim problemie niestety nie pomogę ale powyższe zdanie nie jest prawdziwe. Niektóre elki są uszczelnione. 70-200/4L bez IS nie ma uszczelnień.

gwozdzt
24-04-2008, 12:13
Niektóre elki są uszczelnione.
dokładnie:
http://photonotes.org/articles/beginner-faq/lenses.html#weather

natomiast w kwestii samego problemu nie mam innej koncepcji niz serwis:
http://www.canon.pl/gdzie_serwisowac/fotovideo/
https://self-service.canon-europe.com/pl/pages/ss_Layout.cgi?LINK_ID=8270

himi
24-04-2008, 16:10
Skrzypienie może być, zaznaczam - może - zapowiedzią problemów z AF. Nie twierdzę kategorcznie, kolega kupił swego czasu lekko skrzypiącego nikkora 80-200 i po pewnym czasie zdechł AF. Naprawa kosztuje 1000 pln.

dylu
24-04-2008, 18:12
Wlasnie spakowałem Elunie i jutro DHL powiezie ją na Żytnią.
Zapowiada sie długi weekend z krótkimi szkłami.
W serwisie jak im wstepnie naświetlilem problem to powiedzieli ze nie spotkali sie wczesniej z czyms takim. Jak wroci to napisze co sie działo

Misiaque
24-04-2008, 20:17
Na Żytnią? Przecież L-ka to zawsze L-ka ;-) Niektórzy mdleją chyba na takie bluźnierstwa, na pewno nie miałeś omamów? ;)

dylu
24-04-2008, 21:33
no właśnie dzis rano, pierwsze co wstałem sprawdziłem czy napewno skrzypi i czy to nie był efekt wczorajszego zmeczenia. Niestety skrzypi. Jak dzwoniłem na Żytnią to facet powiedział mi ze nie miał wczesniej takiego przypadku - wiec jestem 1 w Polsce :(

BuRton
24-04-2008, 22:06
Ja w swoim 70-200 f/4 L nie slysze skrzypienia tylko podczas zmiany ogniskowej taki delikatny, metaliczny, suchy poglos, dzwiek. Zaznaczam, to b. ciche odglosy. Smarowania brakuje ;) ? Mam (a wlasciwie obiektyw) to od nowosci. Zadnego problemu z tym zwiazanym i uwazam, ze to naturalne dla tego szkla (chociaz w 17-40 pierscien "chodzi" bardziej miekko - ale to takie wrazenie).

Zdjecia sa OK. Pozdrawiam

lempl
24-04-2008, 22:21
eLka piszczy?? TO PROWOKACJA!!!
;)

BuRton
24-04-2008, 22:34
Nie piszczy tylko skrzypi i-lub dźwięcznie bobrzękuje. Świerszcz jaki czy co ? ;) :)

dylu
24-04-2008, 22:40
lekki metaliczy dzwiek to naturalne. U mnie poprostu skrzypi jak nie naoliwione zawiasy przy drzwiach. Szklo mam od nowosci i do tej pory spisywało sie rewelacyjnie, tzn nadal sie spisuje ale ...
no i mam wrazenie ze AF woniej dziala jak ma do przejechania 0d 1,2 do &

To nie jest prowokacja !

Kolekcjoner
24-04-2008, 23:28
Moja 300/4 L też skrzypi :). Póki co nie mam pomysłu co z tym zrobić ;).

Pinio
25-04-2008, 02:59
Miałem dokładnie to samo. Kupiłem używaną eLke, która skrzypiła i wolniej chodziła w całym zakresie (elki na mrozie mogą ostrzyć wolniej i to są dwa zupełnie różne problemy-uwaga do durnych modów). Niestety nie pomogę ci bo wymieniłem na nową. Wcześniej podobny problem miałem z 75-300, ale podobno wystarczyło oddać przeczyszczenia i naoliwienia;)

Wiesiek_TGT
25-04-2008, 07:31
Na 99 % masz pęknięte (jedna lub więcej) tulejki teflonowe.
Wystarszy dośc lekko uderzyć obiektywem.
Ja w swoim 70-200/2.8 wymienialemje juz dwa razy w ciągu 5 lat.
Pozdrawiam

Wiesiek

noel
25-04-2008, 09:07
spróbuj tego (http://wd40.pl/wd40.html?gclid=CLayjozT9ZICFQSVMAodFBqnAg)

powinno pomóc ;)

Shadow
25-04-2008, 09:47

powinno pomóc ;)

:)

W mojej wszystko działa bezszelestnie. Ale jeśli wszystko Ci działa to czy warto wywalać kasę tylko po to żeby pozbyć się skrzypienia ? Chyba że masz na gwarancji.

dylu
25-04-2008, 10:02
Tak mam jeszcze gwarancje i dlatego wyslalem im szkło. Tylko czy teraz oni czegos nie wymysla i nie beda chcieli obciazyc mnie kosztami?

Szkło było uzytkowane ze szczególną pieczołowitością ale ... oni moga wiedziec swoje

Grisha
25-04-2008, 12:09

powinno pomóc ;)

Tutaj pojawia się pierwszy minus z tytułu uszczelniania eLek ;) Nie ma jak naoliwić :P

SirDuncan
25-04-2008, 15:22
Ja w swoim 70-200 f/4 L nie slysze skrzypienia tylko podczas zmiany ogniskowej taki delikatny, metaliczny, suchy poglos, dzwiek. Zaznaczam, to b. ciche odglosy. Smarowania brakuje ;) ? Mam (a wlasciwie obiektyw) to od nowosci. Zadnego problemu z tym zwiazanym i uwazam, ze to naturalne dla tego szkla (chociaz w 17-40 pierscien "chodzi" bardziej miekko - ale to takie wrazenie).

Zdjecia sa OK. Pozdrawiam

mam dokladnie tak samo. w sumie mi to nie przeszkadza. zdjecia sa ok, wiec nie sapieszy mi sie do serwisu...

dylu
29-04-2008, 21:53
No i mam wiesci z Żytniej - padł auto focus i zeby było ciakweiej gwarancji wystawionej przez sprzedawce ( nie jest to euro gwarancja) nie respektują. W sumie ok. 600 pln opuszcza moj portfel

asdfasfd
29-04-2008, 22:29
No i mam wiesci z Żytniej - padł auto focus i zeby było ciakweiej gwarancji wystawionej przez sprzedawce ( nie jest to euro gwarancja) nie respektują. W sumie ok. 600 pln opuszcza moj portfel

Jak ci działa to po co? Trzeba było poczekać aż się zepsuje do końca, a skrzypienie byś przeżył.

A tak w ogóle to jaką masz gwarancję?

wojkij
29-04-2008, 22:52
No to idziesz do sprzedawcy z pisemkiem odnosnie niezgodnosci towaru z umowa :)

himi
30-04-2008, 08:17

Niestety tak właśnie sądziłem...Współczuję. U kogo kupowałeś z taką lewą gwarancją? Warto omijać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Jak ci działa to po co? Trzeba było poczekać aż się zepsuje do końca, a skrzypienie byś przeżył.

A tak w ogóle to jaką masz gwarancję?

Padłby szybciutko, na początku wątku opisałem podobną przypadłośc nikkora. Zdechł błyskawicznie po skrzypach.

dylu
01-05-2008, 16:28
Niestety tak właśnie sądziłem...Współczuję. U kogo kupowałeś z taką lewą gwarancją? Warto omijać.

Nie do końca warto omijać, sprawa jest dalej rozwojowa. Sprzedawca przebywa poza granicami Polski ale facet staje na uszach zeby wszystko było ok.

Narazie nie chce mowić kim jest sprzedawca ale jeżeli bedzie to tak załatwione jak mi obiecał w rozmowie telefonicznej ( sam do mnie zadzwonił) to było by rewelacyjnie (czyli szybko i za free naprawione).

dylu
13-05-2008, 20:19
No i sprawa sie rozwiązała Obiektyw wrocil z serwisu (wymieniony silnik AF) , naprawiony w terminie 11 dni (czyli w normie). Sprzedawca stanął na głowie i pomimo iż nie było go w kraju wszystko załatwil tak zebym ani grosza nie zapłacił za naprawe ani za transport do i z. Opieka nad klientem na 6 z +

arturs
13-05-2008, 22:07
Nie do końca warto omijać, sprawa jest dalej rozwojowa. Sprzedawca przebywa poza granicami Polski ale facet staje na uszach zeby wszystko było ok.

Narazie nie chce mowić kim jest sprzedawca ale jeżeli bedzie to tak załatwione jak mi obiecał w rozmowie telefonicznej ( sam do mnie zadzwonił) to było by rewelacyjnie (czyli szybko i za free naprawione).

No i sprawa sie rozwiązała Obiektyw wrocil z serwisu (wymieniony silnik AF) , naprawiony w terminie 11 dni (czyli w normie). Sprzedawca stanął na głowie i pomimo iż nie było go w kraju wszystko załatwil tak zebym ani grosza nie zapłacił za naprawe ani za transport do i z. Opieka nad klientem na 6 z +

No to teraz pochwal sprzedawcę...

dylu
14-05-2008, 09:19
BEA BŁYSK - wystawiają na allegro sprzet i nie tylko sprzedaja ale tez sie opiekuja klientem w razie problemów

himi
14-05-2008, 19:57
Rzeczywiście błysk ta Bea:)