Zobacz pełną wersję : 40D: Sharpness - Low
Czołem
mam pytanie... ostatnio robie głównie zdjęcia obiektów statystycznych (mebli), na dość długich czasach (1-2s). Do tej pory używałem do tego Tamrona 28-75. Często nie byłem zadowolony z ostrości, choć stosowałem przesłony rzędu f/10 czy f/13. Kiedyś przeglądałem exify i znalazłem taki dziwny wpis:
Contrast - High , +1
Saturation - Normal
Sharpness - Low , -32769
ISO Value - 32767
Metering mode - Evaluative
Focus type - Auto
Zdziwiło mnie to "Low" przy Sharpness. W stylach mam generalnie standard, jakiś czas temu dołożyłem 1-2 działki więcej na Sharpness.
Czy to "Low" to norma, czy mam coś nie tak ustawione ?
Hm... może mi ktoś pomóc zrozumieć o co chodzi z tą ostrością ?
Czołem
mam pytanie... ostatnio robie głównie zdjęcia obiektów statystycznych (mebli), na dość długich czasach (1-2s). Do tej pory używałem do tego Tamrona 28-75. Często nie byłem zadowolony z ostrości, choć stosowałem przesłony rzędu f/10 czy f/13. Kiedyś przeglądałem exify i znalazłem taki dziwny wpis:
Zdziwiło mnie to "Low" przy Sharpness. W stylach mam generalnie standard, jakiś czas temu dołożyłem 1-2 działki więcej na Sharpness.
Czy to "Low" to norma, czy mam coś nie tak ustawione ?
Generalnie jeśli robisz JPG to sharpness minimum na +3 optymalnie na +5. Rób RAWy....zyskasz na dokładniejszej regulacji WB a i ostrość dowolnie bedziesz mógł regulować.
MariuszM
25-04-2008, 11:24
Proponuję korzystać z przesłony maks f5,6 oraz z formatu RAW.
Robie RAWy, wysokie przesłony są konieczne ze względu na charakter zdjęć.
Czy ktoś może sprawdzić jak wygląda Sharpness w jego 40-ce ? Z góry dzięki.
Robie RAWy, wysokie przesłony są konieczne ze względu na charakter zdjęć.
Czy ktoś może sprawdzić jak wygląda Sharpness w jego 40-ce ? Z góry dzięki.
Jeśli robisz RAWy i potem je obrabiasz to... dlaczego przejmujesz się tym parametrem który nijak nie ma wpływu na ostrość RAWa?
Tez mam ten obiektyw i mogę powiedzieć ze najostrzejszy jest przy ok f/8 a nie f/13
Tak, rzeczywiście - chyba 7.1 to optymalna wartość przesłony w wypadku tego szkła, ale woyd stawia na dużą głębię ostrości - taka szafa czy kanapa ma spore odległości między brzegami - dlatego przymyka bardziej
Generalnie jeśli robisz JPG to sharpness minimum na +3 optymalnie na +5.
Na +5 ustawiasz sharpness w body?
jeżeli robisz na iso-32k to nie powinieneś oczekiwać wyjątkowej ostrości
jeżeli robisz na iso-32k to nie powinieneś oczekiwać wyjątkowej ostrości
To taki żart był?
Fakungio
26-04-2008, 00:46
To taki żart był?
Super żart.
Vitez - udzieliłeś chyba najsensowniejszej odpowiedzi - dzięki. Przy RAWach to rzeczywiście nie powinno mnie interesować. Ale pomijając RAWy - dlaczego jest tam LOW ??
Niektórzy to mają fantazję - 32K i RAWy, eh.. Domyślam się, że masz na myśli wartość ISO Value, która widnieje poniżej Sharpness - nie ma to nic wspólnego z faktycznym ISO jaki stosuje. Ze względu na późniejszą obróbkę zdjęć stosuje MAX iso 100. Nie wiem skąd ten wpis - nie znam się na filozofii exifa.
lokowaty
26-04-2008, 19:46
Witam!
Mnie tez to zainteresowało, sprawdziłem w swoim 40D no i w exif: low sharpnes.
Pomyślałem że to dlatego że picture style w ustawieniu standard zmieniłem sharpnes na 0, po przywróceniu ustawien fabrycznych dla standard czyli +3 w exif nadal widnieje sharpnes low...contrast itd jest normal...Od czego zależy żyby przy sharpnes uzyskać napis normal?
Witam!
Mnie tez to zainteresowało, sprawdziłem w swoim 40D no i w exif: low sharpnes.
Pomyślałem że to dlatego że picture style w ustawieniu standard zmieniłem sharpnes na 0, po przywróceniu ustawien fabrycznych dla standard czyli +3 w exif nadal widnieje sharpnes low...contrast itd jest normal...Od czego zależy żyby przy sharpnes uzyskać napis normal?
Generalnie EXIF to standard który ewoluował w różne strony i jest bardzo swobodnie interpretowany przez producentów aparatów. Canon, tak jak i większość producentów część parametrów zapisuje we własnej strukturze (Canon Makernote). Część z nich dubluje się z pozycjami w standardzie EXIF (np. wartość ISO może być zapisana i tu i tu), niektóre parametry nie są w ogóle zapisywane, a inne przewidziane w specyfikacjach w ogóle odstają od dzisiejszych standardów (np. w specyfikacji Makernote Canona jest opis parametru, gdzie zapisywany jest aktywny punkt AF podczas robienia zdjęcia - do wyboru lewy/prawy/środkowy - widać specyfikacja jest z czasów D60)
Vitez - udzieliłeś chyba najsensowniejszej odpowiedzi - dzięki. Przy RAWach to rzeczywiście nie powinno mnie interesować. Ale pomijając RAWy - dlaczego jest tam LOW ??
Gdzieś w menu Picture Style siedzi to ustawienie. Zapisuje się do exifa ale na RAWa nie wpływa.
JackTheRipper
28-04-2008, 12:45
A ja czytałem że lepiej jest zostawić sharpness na 0 i wyostrzać w ps. Rada z pisma foto z recenzji aparatu.