Zobacz pełną wersję : Jak na podstawie zdjęcia określić skalę odwzorowania
mattnick
23-04-2008, 23:57
Tak jak w temacie. Byłbym wielce wdzięczny gdyby mi ktoś no najlepiej policzył albo wytłumaczył jak to policzyć :). Kadr pełny.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://img141.imageshack.us/img141/7041/mg6770sh3.jpg)
Obrączka ma 21 mm zewnetrznej średnicy
ps. zdjęcie nie jest artystyczne tylko poglądowe tak jak i syfy na matrycy :)
niech:
x - szerokosc (w 3D poprawnie zwana srednica) faktyczna obraczki
y - szerokosc obraczki na zdjeciu
w - szerokosc klatki zdjeciowej (przyjmujemy 15mm dla APS-C)
y obliczasz jako: k * w
gdzie k to procentowa szerokosc obraczki w kadrze. na oko tutaj 70%. czyli z podstawienia y = 10,5mm
skala odwzorowania = y/x = 10,5/21 = 1/2, co w tym wypadku zapisuje sie jako 1:2
odp.: skala odwzorowania wynosi 1:2
rozanski, numer 25 (w dzienniku) :)
mattnick
24-04-2008, 00:14
dzięki...bo właśnie szykam czegoś z najwikszą skalą odwzorowania w moich i nie moich szafkach...tym co mam teraz podpiete to mi się obrączka w kadrze nie mieści :P
wyszło mi lekko ponad 1:1 a to jeszzce mało :(
Hmmm... Sporo zaokrągleń i przybliżeń, panie Różański, trzy!
Obliczenia poprawne, aczkolwiek dostrzegam pewne braki w wiedzy ogólnej.
Już starożytni Rzymianie wiedzieli, że zamiast w należy wstawić 22mm! ;)
Lubicie komplikować sprawy. Jesli obrączka ma 21mm to można przyjąć, że przy skali odwzorowania 1:1 wypełni równo cały kadr na cropie. Inne przypadki, to proste proporcje :)
MacGyver
24-04-2008, 08:30
...Inne przypadki, to proste proporcje :)
No ale właśnie to obliczył kolega inżynier-matematyk, prostą proporcję :-)
inżynier-matematyk
Już dr czy jeszcze nie?
Hmmm... Sporo zaokrągleń i przybliżeń, panie Różański, trzy!
Obliczenia poprawne, aczkolwiek dostrzegam pewne braki w wiedzy ogólnej.
Już starożytni Rzymianie wiedzieli, że zamiast w należy wstawić 22mm! ;)
jezu, Ty to chyba po technikum jestes, albo inny praktyczny? przeciez to jest tylko liczba, o 1 w te czy we wte to pikus. zreszta, wynik jest dobry ze wspolczynnikiem 0,95 a to jest znakomita jakosc z punktu widzenia inzynierskiego ;)
z punktu widzenia matematyki to to jest po prostu jakies c ze zbioru liczb wymiernych dodatnich, a paskudnym wstawieniem tam cyferek szanujacy matematyk sie nie brudzi :) znizylem sie do tego poziomu a tu jeszcze kalumniami we mnie ciskaja... ech... zostawilby wzor ogolny, jakas calke w srodku strzelil i by bylo dobrze. to nie, musial jak zwykle chciec pomoc... :(
Już dr czy jeszcze nie?
jeszcze
Dla niematematyków: w tym przypadku skala odwzorowania = 1 : (ilość średnic obrączek mieszczących się w dłuższym boku kadru) :)
Czyli na załączonym obrazku jest to ok. 1 : 1,5
MacGyver
24-04-2008, 10:03
.... zostawilby wzor ogolny, jakas calke w srodku strzelil i by bylo dobrze.... :(
Najlepiej wektorową, nikt by nie zrozumiał więc nie znalazł by się taki co by się odważył kwestionować ;-)
Najlepiej wektorową, nikt by nie zrozumiał więc nie znalazł by się taki co by się odważył kwestionować ;-)
nie tam... kombinujesz... wystarczy zamiast "dx" na koncu napisac chocby "dv" albo nie daj BIOS-ie jakies "dp" i 90% inzynierow lezy strzelajac zdziwko w temat: "bo zawsze bylo x" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
i nie, nie robie sobie beki. to jest z zycia wziete :roll:
MacGyver
24-04-2008, 10:24
No chyba że korzystają z niemieckiej literatury technicznej, tam jest zawsze cała masa unikalnych oznaczeń zmiennych i stałych, a "deszyfrator" zamieszczony na początku opracowania objaśnia nie więcej jak połwę z nich :mrgreen:
mattnick
24-04-2008, 16:20
Super ! Znowu nic nie wiem :)