Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podgląd glębi ostrości

XGrzesX
23-04-2008, 18:50
Czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć na czym polega działanie podglądu głębi ostrości ? Zastanawiam się nad kupnem 450D i oglądając go włączałem funkcje podglądu głębi ostrości ale nie bardzo wiem jak to działa.

mattnick
23-04-2008, 19:00
a zmieniłeś wartość przysłony czy tylko przyciskałeś guzik na pełnwej dziurze ??

XGrzesX
23-04-2008, 19:03
a zmieniłeś wartość przysłony czy tylko przyciskałeś guzik na pełnwej dziurze ??

Zmieniałem. Efekt był taki, że obraz w wizjerze robił się ciemniejszy.

zxzx
23-04-2008, 19:13
Zmieniajac przeslone obraz bedzie ciemniejszy tylko na pelnej dziurze masz jasniej .Ta funkcja sluzy do podgladu ale uzyteczna chyba tylko na pelnej dziurze bo przymykajac widocznosc znacznie spada , wiec nie uzywam tego , jakos sie nie przekonalem do tego , ale moze kiedys ..........

Kolaj
23-04-2008, 19:17
Ta funkcja sluzy do podgladu ale uzyteczna chyba tylko na pelnej dziurzeAkurat na pełnej dziurze jest kompletnie nieprzydatna, bo po wciśnięciu podglądu nie dzieje się kompletnie nic. Z wyjątkiem sytuacji, w której masz podłączoną zewnętrzną lampę błyskową, która na to reaguje tzw. błyskiem modelującym.

Natomiast w pozostałych sytuacjach podgląd GO polega na domknięciu przysłony do wartości roboczej, czego oczywistą konsekwencją jest przyciemnienie obrazu oraz zwiększenie GO w wizjerze.

Zresztą, polecam instrukcję obsługi aparatu.

PS. I niech to któryś mod będzie uprzejmy i przeniesie do działu dla początkujących.

zxzx
23-04-2008, 19:21
Ok , dawno sie tym nie bawilem , poprostu nie uzywam tego , co do reszty to mam nadzieje ze sie nie pomyliem :)

Kolaj
23-04-2008, 19:24
Ok , dawno sie tym nie bawilem , poprostu nie uzywam tego , co do reszty to mam nadzieje ze sie nie pomyliem :) Prawdopodobnie nie pomyliłeś się w tym fragmencie:

nie uzywam tego , jakos sie nie przekonalem do tego , ale moze kiedys ..........

XGrzesX
23-04-2008, 19:27
Akurat na pełnej dziurze jest kompletnie nieprzydatna, bo po wciśnięciu podglądu nie dzieje się kompletnie nic. Z wyjątkiem sytuacji, w której masz podłączoną zewnętrzną lampę błyskową, która na to reaguje tzw. błyskiem modelującym.

Natomiast w pozostałych sytuacjach podgląd GO polega na domknięciu przysłony do wartości roboczej, czego oczywistą konsekwencją jest przyciemnienie obrazu oraz zwiększenie GO w wizjerze.

Zresztą, polecam instrukcję obsługi aparatu.

PS. I niech to któryś mod będzie uprzejmy i przeniesie do działu dla początkujących.

I jak interpretować fakt, że cały obraz w wizjerze jest ciemniejszy ? Czy to zaciemnienie obrazu nie powinno być tylko w części kadru ?

Kolaj
23-04-2008, 19:30
I jak interpretować fakt, że cały obraz w wizjerze jest ciemniejszy ? Czy to zaciemnienie obrazu nie powinno być tylko w części kadru ?Zaciemnienia nie interpretujesz. Interpretujesz to, co widzisz w tym ciemniejszym wizjerze. Po prostu więcej elementów jest ostrych. Swoją drogą chciałbyś, żeby Twoje zdjęcia były ciemniejsze w części kadru od jego reszty? Przysłona nie może działać w ten sposób bo byłaby nieużywalna.

XGrzesX
23-04-2008, 19:44
Może za słabo się przyglądałem ale nie widziałem różnic w ostrości. Wydawało mi się, że może te ciemniejsze fragmenty kadru należy uznać za te które nie będą ostre.

Greg S
23-04-2008, 19:52
Wydawało mi się, że może te ciemniejsze fragmenty kadru należy uznać za te które nie będą ostre.
Nie

Może za słabo się przyglądałem.
Tak

:D

Następnym razem porównaj obraz np f4 z f11
Pozdr.

Riccardo
23-04-2008, 19:53
Zacznij od tego że w słoneczny dzień potrenujesz z jakąś przysłoną f16 powiedzmy. Najlepiej jak będziesz ustawiony powiedzmy 45 stopni do jakiegoś płotu. To oczywiście przykład, potrenuj na czym chcesz.

Paenka
23-04-2008, 20:02
Jako użytkownik analoga bardzo chwalę sobie opcję podglądu GO jednak zawsze mam problem ze znalezieniem tzn wymacaniem tego przycisku :p

Jednak ni emialam nigdy problemu z zinterpretowaniem jak to działa...może wnikliwieej instukcje w tym miejscu przeczytalam:)

POtwierdzam to co napisali przedmówcy.
Gdy puzywasz podgladu to fakt obraz się przyciemnia ale to nie znaczy ze na zdjeicu bedzie ciemniejszy bo chyba jasnym jest, ze wraz ze wzrostem liczby przyslony wydluzamy czas naswietlenia, ktory rekompensuje nam ilosc swiatla?

jedrucha
23-04-2008, 20:07
Jako użytkownik analoga bardzo chwalę sobie opcję podglądu GO jednak zawsze mam problem ze znalezieniem tzn wymacaniem tego przycisku :p

Swoją drogą, ciekawe dlaczego w trójce i trzydziestce zrezygnowano z możliwości przymknięcia przysłony za pomocą eye control, jak to było w 50E i 5-tce...

jceel
23-04-2008, 20:37

To fakt, nie wiem dlaczego Canon mimo upływu lat nic z tym nie zrobił :D

majcz
24-04-2008, 22:16
Swoją droga nie ma się co dziwić że w EOS-ach xxxD nie wszyscy korzystają z podglądu głębi ostrości bo wizjer jest malutki i bez wciskania przycisku trudno jest określić czy coś jest ostre, a co dopiero przy takim np. f 16 albo więcej kiedy wciśniemy podgląd GO to przynajmniej ja słabo już coś tam widzę. Może w 5D jest inaczej nie miałem możliwości dotąd sprawdzić.